‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCEVVC - prima instituție de învățământ din țară ce plantează o livadă în circuit...

CEVVC – prima instituție de învățământ din țară ce plantează o livadă în circuit ecologic

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (CEVVC) este prima instituție de învățământ din țară ce înființează o livadă și o plantație de viță-de-vie în circuit ecologic.

Plantarea a demarat ieri, 17 noiembrie, iar speciile plantate sunt cais, vișin și prun. Totodată, va mai fi certificată ecologic plantația de bacifere și de viță de vie înființate acum câțiva ani.

Proiectul este deosebit, în condițiile în care elevii instituției participă la toate lucrările: de la alegerea terenului, speciilor, soiurilor și înființarea livezii, până la întreținerea culturilor, recoltarea și procesarea producției.

‹ adv ›

Realizarea a fost posibilă datorită suportului proiectului Livada Moldovei. Suportul tehnic va fi asigurat grație Asociației Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA).

Valoarea totală a proiectului constituie 2 milioane de euro, iar în cadrul acestuia vor fi construite și toate facilitățile necesare pentru valorificarea recoltei, inclusiv producerea vinului certificat ecologic sau procesarea fructelor.

CEVVC este prima instituție de învățământ din țară care implementează un astfel de proiect, însă urmează și altele să realizeze proiecte similare.

„Dezvoltarea agriculturii ecologice este una dintre prioritățile MAIA. Conștientizăm faptul că pentru a fi competitivi atât pe piața internă, cât și pe cea internațională trebuie să producem cantități mari de produse ecologice, cererea pentru care este foarte mare. La moment, 95% din produsele ecologice autohtone sunt exportate. Ministerul Agriculturii conștientizează că susținerea domeniului dat va asigura plus valoare atât sectorului, cât și populației”, a specificat Sergiu Gherciu, secretar de stat în cadrul MAIA.

‹ adv ›

Iurie Brumărel, director executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Horticol, susține că atât implementarea acestui proiect, cât și a altor proiecte similare va contribui esențial la dezvoltarea și promovarea educației în domeniul agricol.

„Este extrem de important să susținem instituțiile de învățământ cu profil agricol și instituțiile de cercetare. Suportul total, de 12 milioane de euro, ce va fi oferit acestor instituții va asigura condiții foarte bune studenților care își fac studiile și-și doresc să devină viitori specialiști.

Echipamentele și utilajele moderne cu care au fost echipate mai multe instituții de învățământ în cadrul proiectului vor contribui la ajustarea educației la cerințele pieței și cerințele agriculturii de astăzi, iar înființarea acestor plantații oferă un nou impuls agriculturii”, a menționat Iurie Brumărel.

Asociația MOVCA și USAID, CNFA, prin intermediul programului Farmer-to-Farmer Moldova, vor oferi suport și expertiză de la înființarea livezilor până la comercializarea recoltelor.

Ne bucurăm nespus de mult că în Republica Moldova prind viață inițiativele ecologice, acest lucru înseamnă un pas mai mult pentru o agricultură durabilă. Vom fi alături de profesori, studenți la orice etapă a producerii pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului și formarea viitorilor specialiști bine pregătiți la capitolul implementarea sistemului de agricultură ecologică”, a menționat Victoria Ceban, director executiv MOVCA.

Elevii CEVVC vor realiza lucrările necesare sub ghidarea agronomului Centrului de Excelență și șefului practicii instituției.

‹ adv ›

Alexandru Boian, șeful secției practică CEVVC, a specificat că cele 3 loturi înființate vor îmbunătăți esențial calitatea realizării practicii de către studenți.

„Dorim să dezvoltăm baza proprie de practică. Având mai multe tipuri de practică, creăm condiții pentru a instrui elevii. Astfel ca aceștia la întreprinderi să plece deja instruiți. Recolta celor 3 specii pomicole înființate va servi ca materie primă pentru procesarea pe care ne propunem să o dezvoltăm. La plantare este implicată grupa de viticultură și oenologie care are calificativul agronom. Elevii sunt instruiți cum corect să planteze o livadă conform cerințelor proiectului, iar ulterior vor monitoriza tot procesul de creștere și valorificare a recoltei”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›