Guvernul a decis astăzi alocarea, din Fondul de Intervenție, a încă 100 de milioane de lei pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de secetă. Suma totală crește la 300 de milioane de lei, iar producătorii de cereale din prima grupă, care au fost afectați de secetă, nu vor primi mai mult decât 1500 de lei pentru un hectar, scrie Jurnal.md.
Asta în timp ce fermierii care protestează de mai multe zile solicită compensații de cel puțin 2500 – 2700 de lei pentru un hectar.
„Pentru cei care nu se vor întoarce la activitățile agricole, nu vom debursa banii. Dacă majoritatea dintre cei cu care m-am întâlnit au revenit la activitățile agricole, sunt o parte din liderii agricoli, membri ai unui partid, care continuă să pună presiune pe Guvern pentru a tripla această sumă. Nu este cea mai înțeleaptă abordare. Guvernul nu tolerează șantajul. Nu avem de gând să mai luăm bani de la societate pentru acești lideri agricoli. Noi aprobăm aceste proiecte, dar pentru cei care nu lucrează acum, dar stau cu tehnica procurată pe banii din buget, pentru cei care nu revin la activitățile agricole, deci nu valorifică banii, nu vom debursa banii”, a comentat premierul Ion Chicu.
Estimările MADRM arată că seceta și ploile cu grindină din ultimul an au afectat cca 200 mii hectare de teren agricol. Majoritatea culturilor au fost compromise în proporție de peste 60%, cauzând un prejudiciu total de 1,2 miliarde lei agricultorilor din țară. Până acum, AIPA a recepționat 75 de dosare, iar suma despăgubirilor solicitate depășește 7 milioane 350 mii lei. Agricultorii pot depune dosarele până pe 18 septembrie 2020.
Precizăm că, începând cu 13 august, agricultorii s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău, cerând guvernării să declare stare excepțională în agricultură.
Fermierii au înaintat mai multe revedicări, printre care scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincer, etc.
Comentarii