‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriChicu: Guvernul își propune să elimine concurența neloială din sectorul de producere a semințelor

Chicu: Guvernul își propune să elimine concurența neloială din sectorul de producere a semințelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Reprezentanții instituțiilor de cercetare responsabile de producerea și ameliorarea materialului semincer, menținerea fondului genetic s-au întâlnit astăzi cu premeierul Ion Chicu și ministrul Agriculturii Ion Perju. Aceștia au discutat despre situația actuală a sectorului de producere a semințelor. De asemenea, s-a discutat și despre asigurarea științifică și cercetarea, problemele din sectorul semincer și potențiale soluții pentru revitalizarea ramurii.

Ministrul Agriculturii a precizat că în prezent, această ramură a agriculturii se află într-un stadiu de stagnare, motiv pentru care, producătorii nu pot face față concurenței străine. 

„În Republica Moldova există o rețea de instituții de cercetare, care asigură suportul științific în domeniul creării de noi soiuri, forme și hibrizi de culturi agricole, efectuează transferul către agenții economici a materialului de înmulțire și semincer de categorii biologice înalte. Din păcate, în prezent, sectorul autohton de producere a materialului semincer este într-o profundă stagnare și declin și nu face față concurenței din  partea marilor producători de semințe și material săditor din străinătate. Ne propunem să revitalizăm sectorul de producere a semințelor. Am convenit să intensificăm comunicarea cu toți pentru a identifica acțiuni concrete, ce vor fi incluse într-un plan de acțiuni”, a precizat ministrul Ion Perju, în cadrul discuției.

În replică, premierul Chicu a menționat că dacă vrem să avem agricultură rezistentă la secetă și efect economic, trebuie să revigorăm ramura respectivă.

„Guvernul își propune să elimine concurența neloială din sector față de producătorii autohtoni, dar și subvenționarea producerii materialului săditor din anul 2021. Este un sector cu potențial enorm pentru Republica Moldova atât din punct de vedere economic, pentru că vorbim de o valoare adăugată sporită, dar reprezintă totodată, și o soluție pentru agricultură, în condițiile schimbărilor climaterice și a secetei pe care o avem. Sorturile noastre, hibrizii moldovenești, tot ce propune știința moldovenească sunt cu mult mai rezistente, mai adaptate la condițiile vitrige și de secetă. Vorbim aici de semințele de porumb, grâu, floarea-soarelui, dar și de materialul săditor viticol și pomicol”, a subliniat prim-ministrul Ion Chicu.

‹ adv ›

 Conform datelor din ultimii ani, culturile de câmp ocupă o suprafață totală de 1,3 mii de hecatre, cu un necesar de 120 – 125 mii tone semințe. 60 la sută din suprafețele de porumb sunt semănate cu semințe locale și 70 la sută din suprafețele de floarea soarelui. Cele cu sfeclă de zahăr și rapiță sunt însămânțate sută la sută cu material semincer de import.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›