‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriChicu: Sectorul agricol se bucură de cele mai mari facilități fiscale

Chicu: Sectorul agricol se bucură de cele mai mari facilități fiscale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Premierul Ion Chicu a participat aseară la emisiunea „Punctul pe Azi” de la postul român de televiziune TVR Moldova unde a fost întrebat despre situația din agricultură, dar și despre ajutorul pe care îl oferă statul fermierilor, în contextul secetei din acest an.

În replică, șeful cabinetului de miniștri a declarat că autoritățile din țara noastră, pe lângă compensațiile stabilite oricum îi ajută pe fermieri, și în acest caz a venit cu un exemplu menționând despre facilitățile fiscale.

„Sectorul agricol se bucură chiar de cele mai mari facilități fiscale în Republica Moldova. Dacă i-am aduce pe toți agricultorii la regimul fiscal general, ca să achite impozite ca toți, statul și-ar permite să le achite subvenții mai mari” a precizat premierul.

„Impozitul funciar nu s-a modificat din 1991, aceasta oare nu e ajutor oferit de stat? Plus la acestea, TVA-ul, contribuțiile sociale, peste tot sunt taxe mai mici pentru ei. Nimeni nu poate să spună că nu este un sector susținut. Dumneavoastră ați văzut cu ce tehnică au venit agricultorii? Mă bucur că agricultorii își permit asemenea tractoare, unele de zeci de mii de euro, apropo, această tehnică, în mare măsură, este procurată pe banii statului.

Referitor la propunerea fermierilor de a aloca o parte din bani rezervați pentru reparația drumurilor naționale, a precizat că acest lucru este imposibil.

„Nu e atât de simplu. Toate contractele au fost încheiate, o bună parte din volumul de lucru  a fost deja făcut. Infrastructura drumurilor este o prioritate, numărul 1. Rămâne o utopie să crezi că fără drumuri și o infrastructură elementară poți să ții tinerii în țară, acesta este un lucru „must”, absolut indispensabil”, a subliniat Chicu.

‹ adv ›

Amintim că la începutul lunii august, mai mulți fermieri din țară au organizat proteste, fiind nemulțumiți de compensațiile alocate de stat pentru pierderile cauzate de secetă și grindina din acest an.

În prezent, taxele constituie: pentru 1 ha de grâu de toamnă 1500 de lei, orz de toamnă – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile reînsămânțate – 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume – 2000 lei, și viță de vie – 3000 de lei.

Pentru a beneficia de acest suport, fermierii trebuie să depună dosarele în timp util la agențiile teritoriale ale AIPA. Termenul limită este 18 septembrie. Totodată, cele mai mari asociații de agricultori din țara noastră au depus o solicitare la Ambasada României de la Chișinău prin care solicită ajutor autorităților de peste Prut sub formă de combustibil, îngrășăminte, semințe pentru a putea începe lucrările de toamnă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›