‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCinci femei s-au asociat pentru a cultiva plante aromatice și medicinale 

Cinci femei s-au asociat pentru a cultiva plante aromatice și medicinale 

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din dorința de a valorifica loturile de pământ pe care le aveau în mare parte pe lângă gospodării și care aveau suprafețe relativ mici, dar și pentru a eficientiza prelucrarea acestora, un grup din cinci femei au decis să se asocieze și să fondeze compania Lidilis-Lux. 

Ideea inițială a companiei SRL „LIDILIS LUX” a fost crearea unui centru agroindustrial de procesare a pelinului, cultivat de către doamne, pe care ulterior să-l deshidrateze, să-l ambaleze corespunzător și să-l comercializeze ca produs finit în magazine și farmacii. Împreună, toate cele cinci femei, gestionează circa  2,35 ha. 

Liliana Gheorghița, una dintre membrele fondatoare, a povestit pentru Agrobiznes că, s-au gândit să cultive anume pelin pentru că este o cultură rezistentă la secetă, ușor de cultivat, dar și solicitată pe piață. 

„Cu părere de rău, în primul an nu am reușit să semănăm pelin, pentru că a fost perioada de pandemie și nu am putut să importăm semințele, așa că am decis să plantăm mărar, pătrunjel și oregano pentru că tehnica de care dispunem la moment ne permitea să creștem anume aceste soiuri de plante. Țin să menționez că, ne afectează foarte mult conflictul din țara vecină, pentru că semințele pe care trebuie să le importăm sunt din Ucraina”.

‹ adv ›

Liliana povestește că, atunci când au decis să coopereze au beneficiat de suportul oferit de UCIP IFAD, astfel că în cadrul programului de mentorat au putut să participe la diverse expoziții internaționale unde au comunicat și au văzut experiența colegilor din alte țări, dar și au reușit să stabilească mai multe contacte cu antreprenori din alte țări. 

„În Sângerei este o companie cu capital străin, care cumpără de la proprietarii de terenuri din zonă oregano, in auriu, mărar din care extrag uleiuri și le exportă. Experiența acestei companii ne-a motivat și pe noi să cooperăm și împreună să cultivăm plante medicinale. Totodată, ne-am informat despre posibilitățile disponibile pentru acest segment și astfel decizia de a coopera a venit destul de ușor”.

Membrele companiei sunt din localități diferite cum ar fi din raionul Fălești, Sângerei, Drochia. 

Despre Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD și programele de susținere financiară au aflat de pe portalul agrobiznes.md, ulterior au consultat pagina UCIP IFAD și au decis să aplice.

„În cadrul acestui proiect, am beneficiat și de consultanță gratuită, respectiv ne-a fost foarte simplu. Tot ce a ținut de înregistrarea companiei, planul de afaceri, cercetarea pieței a fost realizat de compania de consultanță. Astfel, am putut accesa un grant pentru procurarea uscătoarelor pentru plante, mobilierului din inox, am importat și un tocător pentru plante medicinale, un cântar pentru materia primă”. 

‹ adv ›

Liliana Gheorghița a menționat că, ori de câte ori are posibilitatea de a discuta cu potențiali beneficiari ai UCIP IFAD îi recomandă cu încredere.

„A fost foarte ușor și confortabil să colaborez cu cei de la UCIP IFAD, am avut parte de suport, consultanță și ghidare din partea colaboratorilor. Ni s-a explicat la fiecare etapă ce trebuie să realizăm, care sunt riscurile și avantajele. Au fost foarte onești și transparenți”. 

În ceea ce ține de piața de desfacere, eroina susține că aici este cea mai mare provocare deoarece potențialii cumpărători au nevoie de volume mari. 

„Am realizat că pentru a avea succes trebuie să dezvoltăm lanțul valoric, pentru că pe piața Republicii Moldova materia primă, adică plantele uscate nu se cumpără. În ceea ce ține de farmacii, acestea oferă un preț foarte mic, dar mai mult ca atât sunt asigurate cu produse pe care le importă din Ucraina și România. La moment, colaborarea cu furnizorii locali nu este una optimistă. În cazul exportului trebuie să punem la dispoziție volume mai mari. Respectiv, soluția ar fi dezvoltarea lanțului valoric”.

Femeia susține că, în contextul lipsei pieței de desfacere soluția ar fi diversificare producției, ceea ce le-a făcut să studieze și să identifice plantele care sunt foarte solicitate pe piața externă.

„Am identificat câteva specii de plante pentru care vom importa răsadul și pe care le vom cultiva. Sperăm mult că pentru aceste plante vom găsi mai ușor un cumpărător. Colaborăm și discutăm cu mai mulți antreprenori care cultivă plante medicinale și pot spune că principala problemă este faptul că piața locală nu este protejată, respectiv suntem invadați de produse ieftine și noi nu putem face față concurenței. Cu părere de rău, în cadrul Acordului de Asociere nu putem exporta pentru că nu dispunem de toate certificările necesare și nu suntem pregătiți”.

‹ adv ›

Eroina noastră a ținut să remarce și faptul că producătorii locali nu pot face față concurenței inclusiv din cauza subvențiilor care se oferă producătorilor de plante aromatice și medicinale în alte țări, astfel încât costurile de producere sunt mai reduse. 

În ceea ce ține de implicarea femeilor în dezvoltarea propriilor afaceri, Liliana spune că acestea au surse de venit foarte mici și respectiv nu sunt eligibile pentru a accesa credite de la bănci.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›