‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCine este asistenta medicală din Băhrinești, Florești care crește roșii cu gust de copilărie

Cine este asistenta medicală din Băhrinești, Florești care crește roșii cu gust de copilărie

‹ adv ›
‹ adv ›

Valentina Doboș din satul Băhrinești raionul Florești a lucrat 10 ani ca asistentă medicală în sala de operații. Se pare că nici jurământul lui Hipocrate n-a fost o barieră pentru a-și schimba domeniul de activitate și începe să facă agricultură. În prezent, crește legume eco în seră, roșii, castraveți, ardei.

„Acum 5 ani, într-o iarnă, nu aveam ce face și am mers la un curs de business dedicat femeilor. La final de curs am scris un plan de afacere, l-am susținut cu brio și am câștigat 6 000 de lei. Aceștia au fost primii bani pe care i-am investit în afacerea cu legume eco. Am cumpărat peliculă pentru prima seră. Ulterior, ajutați financiar de feciorul plecat în Marea Britanie, plus am apelat și la Programul PARE 1+1, implementat de ODIMM, am construit și celelalte sere. Azi avem 6 în total”, povestește Valentina Doboș.

Experiență în creșeterea legumelor aveau, pentru că anterior familia Doboș a crescut legume în câmp deschis. Cei drept, de toate lucrările se ocupa capul familiei, adică soțul Valentinei, pentru că ea era prezentă mai mult în sala de operații, decât pe deal. Odată ce au câștigat acel mic grant, și-au dorit să investească într-o afacere care nu le-ar da bătăi de cap cu realizarea mărfii și necesitatea brațelor de muncă suplimentare.

„Zilele acestea urmează să culegem ultimii castraveți. După care avem pregătit răsadul de frunze de salată și varză chinezească pe care-l plantăm în sere. Lucrăm doar eu și soțul. Ne descurcăm cu toate operațiunile la timp. Utilizăm doar îngrășăminte naturale, gunoi de grajd. Eu nu cumpăr semințe de legume, le fac pe ale mele. Vin din medicină și de asta ne axăm pe creșterea legumelor cât mai natural și sănătos posibil”, spune antreprenoarea.

Acest lucru o face să nu ducă lipsă de cumpărători.

„Am foarte mulți cumpărători din sat, de la diferite instituții din raion. Ei știu ce cresc și sunt siguri în producția pe care o scot la piață. Toți spun că eu cresc roșii cu gust de copilărie”.

Din cele 12 luni ale unui an, serele asistentei medicale din Băhrinești nu sunt verzi doar 2 luni. Atreprenoarea spune că și-ar dori să crească un sortiment mai larg de legume pe tot parcursul anului, dar costurile sunt prea mari și piața joacă un rol important.

„De-a lungul timpului am înțeles că fiecare legumă are perioada sa, atât de vânzare, cât și de cumpărare. De exemplu, ridichea acum nu se vinde așa ca primăvara, dar s-o produci te costă destul de mult în perioada asta. Castraveții să-i produci întreg anul, trebuie să ai posibilitate de încălzire a serelor. De exemplu, să încălzești o seră iarna, timp de 24 de ore, te costă 200-300 de lei. Dar venit în perioada rece 200-300 de lei pe zi noi nu avem. De asta cred că sunt multe aspecte care trebuie puse la punct, dacă decizi să ai legume proaspete tot anul. Noi însă, suntem mulțumiți de ceea ce facem acum”.

Pentru că nu necesită prea multă căldură, antreprenoarea crește în sere în perioada rece, până începe un nou ciclu de legume, frunze de salată și varză chinezească. Verdețuri bune de scos la piață are exact în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Creșterea legumelor eco în seră este o afacere foarte profitabilă. Cred că orice familie ar putea înființa așa mici afaceri la sate”.

Visul Valentinei Doboș e să-și motiveze cei doi copii plecați peste hotare să revină acasă și să continue afacerea cu legume eco. Se gândesc pe viitor că ar avea succes pe piață și căpșunile eco pe care planifică să le crească.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii