‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
-6.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriCirca 900 de terenuri vor fi expropriate pentru a construi linia de 400 kV...

Circa 900 de terenuri vor fi expropriate pentru a construi linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Abia după doi ani de la semnarea contractului de construcţie, terenurile aferente liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești–Chișinău – proiect declarat de utilitate publică și de interes național, urmează a fi expropriate, iar proprietarii terenurilor vor primi despăgubiri în conformitate cu legislația Republicii Moldova, notează mold-street.com.

Proiectul hotărârii de Guvern a fost publicat pe portalul www.particip.gov.md, pentru consultări publice, și urmează a fi promovat spre aprobare de către executiv, anunță Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE), responsabilă de acest proiect investițional.

900 de terenuri vor fi expropiate

Potrivit UCIPE, după intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, circa 900 de terenuri aflate în proprietate privată (companii și persoane fizice), precum și în proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale ale raioanelor Taraclia, UTA Găgăuzia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și mun. Chișinău (comuna Băcioi) vor fi expropriate și transferate în proprietatea statului.

‹ adv ›

Evaluarea sumelor acordate ca despăgubiri va fi asigurată de către Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și rapoartele de evaluare, realizate de către evaluatori independenți.

Pentru facilitarea procedurii de expropriere, asigurarea unei comunicări eficiente și prevenirea impactului social al Proiectului, la nivel de raioane și localități au fost create Comitete de monitorizare a impactului social, care vor asigura participarea comunității la procesul de monitorizare a impactului, recepționare a reclamațiilor și de asistență a proprietarilor de terenuri.

Totodată, pentru asigurarea dreptului la o compensare echitabilă, odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern, urmează a fi instituită o Comisie pentru soluționarea întâmpinărilor.

‹ adv ›

De menționat că proprietarii care nu vor dispune de actele necesare (confirmative ale dreptului de proprietate/altor drepturi reale asupra terenurilor) sau care, din circumstanțe obiective, nu vor putea solicita plata despăgubirilor, vor avea dreptul de a informa Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE) și solicita suport privind procedura de obținere a despăgubirii.

Documentul menţionează că relevante în acest sens fiind prevederile pct.7 din Anexa la Legea nr.120/2022, potrivit cărora:

În termen de cel mult 90 de zile, expropriatorul va aproba actul de expropriere, care va cuprinde în anexă lista bunurilor imobile supuse exproprierii, elaborată în baza proiectului tehnic final, cu numerele cadastrale și suprafețele bunurilor imobile expropriate, precum și categoria de folosință a bunurilor imobile, în conformitate cu prevederile legale aplicabile”.

Instituția responsabilă de procedura de expropriere și implementarea Proiectului este UCIPE. Cât va costa statul această acţiune nu este menţionat în document.

‹ adv ›

Cine construieşte linia electrică

Construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului este de 61 milioane euro și este finanțat de Banca Mondială.

Contractul pentru construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău a fost semnat doi ani în urmă, pe 12 noiembrie 2021, cu grupul indian KEC International, desemnat câștigător al licitației internaționale, la care au participat 10 companii și din care doar la patru au fost evaluate ofertele.

Dar, abia pe 24 mai 2022 a intrat în vigoare Legea privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești, care reglementează o procedură specială de expropriere a terenurilor necesare pentru construcția LEA, cât și mecanismul de despăgubire a proprietarilor de terenuri sau care utilizează terenurile afectate de lucrări.

Anterior, administrația UCIPE susținea că toate activitățile premergătoare construcției LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău, inclusiv proiectul tehnic detaliat, vor fi finalizate până în toamna anului 2022.

Conform prevederilor contractuale, KEC International LTD este responsabilă de proiectarea, furnizarea și instalarea echipamentelor necesare pentru construcția a circa 158 kilometri de LEA cu un singur circuit (400 kV) pe direcția Vulcănești-Chișinău.

Valoarea contractului este de circa 27 milioane euro, durata planificată de implementare fiind de 42 luni din data intrării în vigoare a contractului – adică în trei ani și jumătate – respectiv linia urmează a fi gata abia în anul 2025. Valoarea contractului este de aproape două ori mai mică decât se estimase inițial.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›