‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleColostru - reguli de bază pentru sănătatea vițeilor

Colostru – reguli de bază pentru sănătatea vițeilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Probabil că s-au scris și s-au spus deja atât de mult despre importanța colostrului în viața unui vițel, încât cu greu voi putea fi original în această chestiune.

Totuși, voi încerca, și, de la bun început, vreau să subliniez că colostrul în sensul tehnologic în ferma de lapte este doar colostrul obținut după prima mulgere care se folosește pentru prima băutură a vițelului și colostrul obținut după a doua mulgere, care este pur și simplu folosit fie pentru băut vițeilor deja mai în vârstă, fie pentru prelucrare pentru alimentația sportivă.

După mulsul al treilea nu mai este colostru, ci deja lapte! Iată așa, iar acum trecem la cele 4 reguli ale noastre despre colastră.  

‹ adv ›

1. Cantitatea de colostru

Pentru rasa Holstein există un „standard” cât de mult colostru trebuie să aibă (vorbim doar despre colostru de la primul muls după fătarea unei vaci sau a unei juninci).

Cantitatea acestuia este afectată de destul de mulți factori, astfel încât să puteți învăța să gestionați această cantitate sau cel puțin să o prognozați.

Motivele care pot duce la scăderea cantității primului colostru trebuie pur și simplu să fie luate sub control. Acest lucru este real.

‹ adv ›

2. Calitatea colostrului

Se poate spune că, echilibrul cantității și calității primului colostru este indicatorul cel mai important. Uneori, calitatea în sine este decisivă și totul este simplu aici (există metode pentru determinarea conținutului de imunoglobuline: metoda refractometrică folosind scara Brix și cu ajutorul unui colostrometru).

După cum se spune uneori, cu cât sunt mai multe imunoglobulinele sunt, cu atât mai bine, dar și cantitatea lor poate fi ușor controlată și adusă la „standardul” necesar.

În ceea ce privește indicatorii de calitate, există chiar diferențe de rasă, iar calitatea este afectată și de gestionarea perioadei repausului mamar, sezonul anului, vârsta vacii, vârsta junincilor, bolile, caracteristicile genetice și de imunizare a vacilor.

‹ adv ›

2.1. Calitatea colostrului oferit

Sarcina noastră principală este să dăm cât mai multe imunoglobuline cu prima băutură vițelului. Aici, trebuie să luăm în considerare un număr mare de factori care au un efect destul de dăunător asupra calității colostrului și anume:

  • temperatura și timpul de păstrare
  • temperatura și timpul de încălzire
  • timpul după mulsul vacii și răcirea colostrului.

Calitatea colostrului poate fi chiar afectată de prezența sau absența unei maternități speciale la fermă și numărul de persoane care participă la acest proces și pretutindeni este dependența directă.

colostru

3. Timpul

Timpul este un moment interesant căruia, însă, nu i se acordă atenție aproape niciodată în contextul cât de repede trebuie să fie mulsă o vacă pentru a obține colostru de înaltă calitate și bună de utilizat.

De obicei, este urmărit un singur scop – ca vițelul să fie alăptat cât mai curând pe cât este posibil. Dar, timpul după care ai muls vaca după fătare este de mare importanță și afectează majoritatea indicatorilor cantitativi și calitativi.

Astfel, mulsul se face imediat.

3.1. Timpul.

Tot atunci când vorbim de timp, trebuie să cunoaștem că, există un astfel de termen tehnologic ca „intestinul deschis”.

Astfel, în timp ce este deschis, trebuie să-l folosim cât mai curând posibil, iar optimul sunt primele 20-40 de minute de viață și succesul în acest proces depinde complet de protocolul, de corectitudine din procesul de fătare în maternitate.

Dar vreau să vă atrag mai multă atenția asupra celei „de-a doua” băuturi de colostru, pentru că are cu totul o altă sarcină strategică în creșterea vițeilor, iar faptul că va fi asigurată după prima băutură este foarte important!

4. Necesarul de colostru la viței

În această chestiune, dezbaterea încă nu se potolește, câți litri sau câte % din greutatea corporală ar trebui să fie băut după nașterea vițelului.

Dar, din nou, există „standardul Holstein” deja de mult timp, iar pentru aceasta trebuie doar să calculați indicele – Utilizarea eficientă a vacii (Effective use of the cow), să cunoașteți rata imunoglobulinelor care trebuie consumată pe cap de vițel și concentrația acestora în colostru.

Există, de asemenea, o diferență interesantă și naturală în ceea ce privește necesarul de colastră la vițele și tăurași, dar despre asta voi relata mai multe data viitoare.

Ei bine, cum o fac întotdeauna, ceva interesant și important oferit ca bonus:

De calitatea, cantitatea și timpul de băut de colostru va depinde momentul vaccinării vițeilor și, în ciuda unui număr mare de sfaturi și recomandări, nu este recomandat ca vițeii să fie supuși imunizării prin injecție, adică să se vaccineze înainte de vârsta de 28 de zile (cu unele excepții).

De aceea, imunitatea colostrală corectă va fi aproape principalul „prevenitor” al pneumoniei la viței în această perioadă.

Citiți mai multe despre Cum menținem cantitatea și calitatea de colostru la vaci.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›