‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriComisarii europeni vor să schimbe legislația de etichetare a mierii

Comisarii europeni vor să schimbe legislația de etichetare a mierii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mierea este unul dintre cele mai contrafăcute alimente la nivel mondial. Doar testele de laborator pot arăta dacă produsul este natural 100%.

Pentru că piața este invadată de falsuri, care provin în special din China, comisarii europeni vor să schimbe legislația de etichetare.

La fel și România consideră necesară și binevenită modificarea legislaţiei privind etichetarea mierii comercializată în Uniunea Europeană şi va participa activ în procesul de legiferare, a declarat, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit Agrobiznes.ro.

„România, ca prim producător de miere în Uniunea Europeană ce se confruntă cu o serie de greutăţi privind comercializarea acestui produs, consideră necesară şi binevenită modificarea legislaţiei, în aşa fel încât piaţa să ofere stabilitate şi transparenţă. De aceea, rugăm Comisia Europeană să demareze procedura de revizuire a legislaţiei privind etichetarea mierii comercializată în UE, pentru a informa corect consumatorii şi a contribui astfel la combaterea practicilor înşelătoare şi dezavantajarea producătorilor europeni de miere, care înregistrează astfel pierderi financiare importante”, a susţinut şeful MADR în intervenţia sa din cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit pe tema etichetării amestecurilor de miere şi revizuirea Directivei Consiliului privind mierea (2001/110/CE).

‹ adv ›

Potrivit sursei citate, revizuirea Directivei miere reprezintă o oportunitate de a îmbunătăţi în mod semnificativ transparenţa pieţei prin furnizarea de informaţii detaliate şi utile cu privire la originea mierii şi de a restabili astfel încrederea consumatorilor.

Pe multe borcane de miere din magazine, originea produsului este neclară. Acum, legislatia nu obligă producătorii să treacă în mod clar pe eticheta proveniența ingredientelor. Din această cauză, piața este invadată de miere contrafăcută. Iar falsurile sunt aproape imposibil de sesizat de consumatori.

România a solicitat în repetate rânduri, alături de alte state UE, schimbarea legislaţiei de etichetare a mierii prin indicarea precisă a ţării de origine, indiferent dacă aceasta provine din ţări UE sau state terţe, astfel încât consumatorii să fie informaţi în legătură cu provenienţa şi calitatea mierii.

‹ adv ›

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›