‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriComisia Europeană a aprobat Programul MFA pentru Moldova, în sumă de 100 de milioane...

Comisia Europeană a aprobat Programul MFA pentru Moldova, în sumă de 100 de milioane de euro

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Comisia Europeană a aprobat Programul de Asistenţă macrofinanciară (MFA) pentru Republica Moldova, în sumă totală de 100 mil. euro. Potrivit agenției INFOTAG cu referire la un comunicat al Comisiei Europene, debursarea banilor va avea loc în trei tranșe, pe parcursul anilor 2017 şi 2018.

Potrivit comunicatului, „mijloacele vor ajuta statul să finanţeze cheltuielile pe termen scurt”.

MFA este un instrument al Uniunii Europene de susţinere a ţărilor din vecinătate pentru depăşirea situaţiilor de criză financiară. Asistenţa macrofinanciară prevede 40 mil. euro sub formă de granturi şi 60 mil. euro – sub formă de credite pe termen mediu în condiţii financiare avantajoase. Componenta nerambursabilă vine din bugetul UE, în timp ce creditul va fi încheiat pe piaţa de capital europeană.

‹ adv ›

Vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul pentru moneda euro şi dialogul social, Valdis Dombrovskis, responsabil de stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a spus că “asistenţa va ajuta Moldova să-şi satisfacă cele mai stringente necesităţi şi să-şi stabilizeze economia.

„În acelaşi timp, noi suntem siguri că condiţiile ce ţin de această finanţare vor fi îndeplinite, iar aceasta va contribui la îmbunătăţirea gestionării economice în ţară şi la stimularea reformelor vitale”, a specificat Dombrovskis.

Comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vamă, Pierre Moscovici, a declarat că „eforturile depuse de Republica Moldova în direcţia aplicării unor politici orientate spre stabilitate şi a soluţionării unor vulnerabilităţi de lungă durată trebuie sa fie susţinute”.

„Comisia oferă un sprijin suplimentar pentru această ţară, contribuind astfel la menţinerea stabilităţii macroeconomice, la îmbunătăţirea guvernanţei şi la realizarea unei creşteri economice mai durabile şi mai favorabile incluziunii”, a spus Moscovici.

În comunicatul Comisiei Europene se menţionează că „Republica Moldova se confruntă cu numeroase provocări, cele mai importante fiind corupţia şi proasta guvernare”.

„Aceste fenomene au condus la înrăutăţirea situaţiei finanţelor publice şi a balanţei de plăţi, încetinind creşterea economică. De asemenea, Republica Moldova trebuie să efectueze investigaţii temeinice privind frauda bancara masivă care a lovit economia ţării în anul 2014. Dificultăţile economice au fost agravate de faptul ca unii dintre partenerii comerciali regionali cruciali ai Republicii Moldova au avut o activitate economica scăzută. Acest efect a fost parţial compensat de creşterea volumului schimburilor comerciale cu UE, care poate fi corelată intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi crearea Zonei de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare”, se menţionează în document.

‹ adv ›

Decizia Comisiei Europene din 13 ianuarie privind Programul de Asistenţă macro-financiară pentru Republica Moldova urmează să fie examinat de Parlamentul European şi Consiliul UE. MFA este oferit suplimentar suportului acordat de Fondul Monetar Internaţional. Republica Moldova a beneficiat de o asemenea asistenţă, în perioada 2010 – 2012, în valoare totală de 90 milioane euro, oferite sub formă de grant.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›