‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriComisia Europeană: Exporturile de zahăr se vor dubla până în 2030, iar producţia de...

Comisia Europeană: Exporturile de zahăr se vor dubla până în 2030, iar producţia de cereale va creşte continuu

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producţia de zahăr a UE ar urma să crească cu 12% până în 2030, ceea ar putea contribui la o dublare a exporturilor, în timp ce producţia de cereale se va majora cu 40 de milioane de tone, la 341 de milioane de tone, potrivit estimărilor în domeniul agriculturii publicate de Comisia Europeană, anunță Agerpres.

Raportul prezintă prognozele pentru pieţele agricole europene în perioada 2017 – 2030 pentru o gamă largă de produse agroalimentare, de la carne şi produse din carne la culturi agricole, lapte şi produse lactate la fructe şi legume.

Pentru piaţa terenurilor agricole, raportul estimează un declin al suprafeţei arabile utilizate în UE, de la 107 milioane hectare în 2017 la 104 milioane hectare în 2030, limitând expansiunea suplimentară a producţiei.

În privinţa culturilor utilizat pentru biocombustibili, un sector care probabil va fi de maximă importanţă în perioada 2017 – 2030, deoarece UE vrea să reducă consumul de combustibili fosili şi să îndeplinească ţintele de reducere a emisiilor, raportul previzionează că utilizarea biocombustibililor în mixul energetic va rămâne stabil, la aproximativ 5,7% în 2030 (comparativ cu 5,6% 2017).

În urma eliminării cotelor în sectorul zahărului, producţia de zahăr a UE ar urma să crească cu 12% până în 2030, deşi preţurile ar urma să scadă, ceea ce va avea ca rezultat reducerea decalajului dintre preţurile UE şi preţurile globale la aproximativ 40 de dolari per tonă. Aceste evoluţii ar trebui să ducă la înjumătăţirea importurilor şi dublarea exporturilor, apreciază forul comunitar.

Producţia de cereale a UE va continua să crească, majorându-se la 341 milioane tone până în 2030, de la nivelul actual de aproximativ 301 milioane tone. Creşterea va fi condusă în principal de cererea pentru furaje, oportunităţile de export şi majorarea utilizării industriale a cerealelor, apreciază Comisia Europeană.

‹ adv ›

În cazul pieţei produselor lactate, forul comunitar avertizează că se vor menţine variabilitatea preţurilor pe plan global şi dezechilibrele de pe piaţă, chiar dacă este în creştere cererea de lactate, atât în EU cât şi pe plan mondial.

Cererea pentru carne ar trebui să rămână stabilă în UE şi pe plan mondial, se arată în raport. Producţia de carne a UE ar urma să ajungă la 47,5 milioane tone până în 2030, comparativ cu 47,3 milioane tone în 2017.

În cazul producţiei de mere, modernizarea suplimentară a acestui sector ar urma să ducă la randamente mai ridicate iar reducerea zonelor în care se cultivă aceste fructe va duce la o stabilizare a producţiei, de la 9,693 milioane tone în 2017 la 12,554 milioane tone în 2030.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›