‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriComisia Europeană oferă suport Moldovei în armonizarea legislației naționale din domeniul agriculturii ecologice

Comisia Europeană oferă suport Moldovei în armonizarea legislației naționale din domeniul agriculturii ecologice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat un atelier de lucru cu suportul Comisiei Europene prin instrumentul TAIEX, cu genericul „Armonizarea legislației naționale privind producția agroalimentară ecologică la acquis-ul comunitar”.

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai instituțiilor de ramură, experți, membri ai asociațiilor de profil, ai organismelor de inspecție și certificare naționale, având scopul de a consolida capacitatea sistemului național de certificare a producției ecologice agroalimentare în conformitate cu regulile Uniunii Europene.

Prezent la eveniment, secretarul general al ministerului, Sergiu Gherciu a menționat că, dezvoltarea sistemului de agricultură ecologică este o prioritate, întrucât comercializarea producției ecologice este o șansă în plus de a accesa piețele externe.

„Constatăm că cererea de produse agricole ecologice este în creștere atât la nivel internațional cât și național, iar țara noastră are potențial și condiții favorabile de producere. Din acest motiv este important să avem o legislație echivalentă cu cea a UE și să aplicăm aceleași principii și norme în producția agroalimentară ecologică”, a comunicat oficialul.

‹ adv ›

De menționat că, timp de trei zile, o misiune de experți din Germania și Cehia vor oferi suport într-o serie de activități, legate de alinierea la acquis-ul UE; stabilirea mecanismului de certificare și înglobare a mecanismului în legislația Republicii Moldova; asigurarea dezvoltării capacităților MAIA și ANSA pentru implementarea controlului de stat asupra organismelor de certificare și controlul oficial al pieței.

De asemenea, părțile interesate vor avea ocazia să propună recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, pentru a fi în conformitate cu rigorile UE.

Agricultura ecologică din țara noastră își are începuturile în anul 2003. În prezent, suprafața terenurilor agricole pe care se cultivă produse ecologice este de circa 30 000 ha. Exportul anual de produse agroalimentare ecologice este de peste 50 de mii de tone.

‹ adv ›

Guvernul Republicii Moldova a început să susțină acest sector în anul 2017, prin acordarea subvențiilor la hectar pentru perioada de conversie, în dependență de tipul de cultură și prin compensarea cu 20% la comercializarea produsului ecologic.

Anual, din fondul de subvenționare sunt alocate în jur de 7 – 8 milioane de lei, iar numărul de beneficiari este de peste 70.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›