Compania Südzucker Moldova va da în exploatare fabrica de producere a biogazului din borhot de sfeclă de zahăr în a doua jumătate a lunii septembrie anul curent. Fabrica, care este construită pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia, va permite utilizarea la maxim a deșeurilor rezultate în urma procesului de extragere a zahărului din sfeclă, care vor fi transformate în „energie verde” şi îngrăşăminte organice.
Lucrările de construcţie a fabricii de biogaz sunt conduse de specialişti cehi care deţin o experienţă importantă în domeniul construcţiilor unor astfel de întreprinderi în Europa, inclusiv la fabricile de zahăr ce aparţin concernului Südzucker AG, relatează Infotag.
Toate instalaţiile tehnologice majore vor fi construite chiar la începutul lui iulie, după care pe parcursul a două luni urmează să fie pregătit şi instalat echipamentul necesar producerii de biogaz. În acest scop, în perioada sezonului trecut compania a pregătit în jur de 4 tone de borhot din sfeclă de zahăr presat şi depozitat în canale special săpate pe teritoriul adiacent fabricii.
Capacitatea de prelucrare anuală proiectată constituie în jur de 7,3 mln metri cub de biogaz cu un conţinut de 51% metan, produs din 55 de mii de tone de tescovină presată de sfeclă de zahăr.
Pe parcursul primilor 2 ani vor fi prelucrate doar deşeurile comprimate de sfeclă de zahăr, iar mai apoi vor fi utilizate toate deşeurile organice rezultate în urma procesului de prelucrare a sfeclei de zahăr. Biogazul obţinut, de rând cu gazul natural cumpărat de Südzucker Moldova va fi ars în cazanul fabricii, iar energia şi aburii obţinuţi vor fi utilizate în procesul de producere a zahărului. În rezultatul funcţionării instalaţii de biogaz, vor fi produse deşeuri secundare – un substrat care constituie un fertilizator organic de o eficienţă înaltă. Bugetul proiectului depăşeşte suma de 8 mln de euro.
Compania Südzucker Moldova a iniţiat această construcţie a fabricii de biogaz în cadrul propriului program de creştere a competitivităţii zahărului moldovenesc pe pieţele regionale şi europeană din contul eficienţei energetice şi reducerii cheltuielilor de producţie. Pe lângă acestea, compania va contribui la îndeplinirea obiectivelor pe termen lung stabilite în Strategia Naţională de Dezvoltare a Sectorului energetic a RM, care a fost elaborată în conformitate cu directivele UE, ce prevăd ca până în 2020, 20% din energia utilizată să provină din surse regenerabile de energie. Astfel, în transformării borhotului de sfeclă în biogaz industrial vor fi reduse emisiile de gaz cu efect de seră în atmosferă.
Comentarii