10 C
Chișinău
marți, 26 mai, 2020
10 C
Chișinău

Compostarea – sfaturi practice pentru a obține un îngrășământ ecologic de calitate

Recomandate

#32. Bolile căpșunului. Cum să eviți răspândirea acestora

Pe parcursul perioadei de vegetație, plantele de căpșun pot fi atacate de mai multe boli și dăunători. Căpșunul este o cultură sensibilă,...

#31. Cum să combați afidele (păduchii de plante)

Păduchii de plante (afidele) pot avea diverse culori, cele mai des întâlnite fiind: verde, roșu sau brun. Lungimea corpului este de circa...

#30. Limacșii – dăunătorii ce-ți pot distruge culturile. Vezi cum să-i combați

Daunele produse de diferite specii de limacși (melci fără cochilie) sunt estimate de specialiști în protecția plantelor ca fiind deosebit de mari. Culturile de...

#29. Cum se îngrijește plantația de zmeur. Tăieri, menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor

Îngrijirea corectă a unei plantații de zmeur asigură plante sănătoase și recolte de calitate. În acest articol sunt prezentate principalele aspecte ce...

#32. Cum se plantează corect căpșunii. Perioadele și distanțele de plantare recomandate

Înființarea unei plantații de căpșun poate fi realizată în diferite perioade, dar și prin diferite metode. De calitatea lucrărilor efectuate înainte, dar...

#28. Cum se pregătește dosarul pentru obținerea subvențiilor în avans. Unde vă puteți adresa după suport

Recent, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a anunțat un nou Apel de depunere a cererilor de solicitare a subvențiilor pentru...

#27. Făinarea mărului – cum să recunoști și combați boala

Suprafața destinată livezilor de măr în țară este de circa 27 de mii de hectare, astfel mărul este cea mai cultivată specie...

Compostul este unul dintre cele mai utilizate îngrășăminte utilizate în agricultura ecologică, dar și de către producătorii ce aplică bunele practici în agricultură. În principiu, pentru pregătirea compostului pot fi utilizate orice resturi vegetale (paie, frunze, coceni, resturile culturilor semănate, diverse ierburi), dar și must de bălegar, nămol și gunoi de grajd.

De cele mai multe ori, pentru producerea compostului sunt utilizate paiele și gunoiul de grajd (de la vitele mari cornute, păsări, etc). Însăși compostarea este un proces care are loc în prezența unei cantității suficiente de oxigen sub influența unor bacterii. Pentru ca procesul să aibă loc, este necesar de creat anumite cerințe:

  • În masa pregătită pentru compostarea circa 30% din cantitatea totală trebuie să fie paie sau alte materiale ce conțin celuloză. Dacă este utilizat bălegar, acesta trebuie să fie proaspăt, altfel procesul de compostare decurge mai greu (deoarece procesul de descompunere deja a avut loc);
  • Pentru o mai bună fermentare a compostului poate fi adăugată masă vegetală verde, dacă este disponibilă în gospodărie, dar numai la începutul fermentării (pentru a distruge semințele de buruieni);
  • Pentru ca procesele din interiorul grămezii să aibă loc normal, înainte de a amesteca componentele compostului putem adăuga apă (umiditatea trebuie să fie de 40-70% în grămadă);
  • Cele mai bune pentru realizarea unui compost de calitate sunt platformele special create din beton, însă acesta poate fi format și pe sol obișnuit;

Verificarea temperaturii compostului

  • Dacă este utilizat gunoiul de grajd proaspăt, temperatura trebuie verificată mai des, deoarece acesta se încălzește mai rapid (vara, la câteva ore după compostare este de 40-45°C, iar apoi temperatura se ridică la 60-65°C);
  • Peste 3-4 zile după ce grămada pentru compostare a fost formată, verificăm temperatura, dacă sunt 60-65°C, peste o zi compostul trebuie amestecat din nou (timp de 50-70 de ore fiind la această temperatură pier toți patogenii);
  • Dacă peste două zile după ce a fost amestecat compostul temperatura se ridică iarăși la 60-65°C, acesta trebuie amestecat din nou, pentru a evita fenomenul de „aprindere a amestecului” (întâlnit mai ales la compostul produs cu gunoi de păsări);

Echipament de compostare

  • În loc de apă, poate fi utilizat mustul de bălegar, acesta conține azot și procesul va avea loc mult mai rapid. Însă, nu se permite de adăugat must de bălegar când temperatura grămezii a scăzut la 40-45°C (înseamnă că procesul de compostare deja a decurs și introducerea mustului de bălegar presupune doar introducerea a noilor patogeni);
  • Nu este corect de amestecat compostul prea des, dacă termometrul indică temperaturi mai joase de 50°C, puteți să-l lăsați 7-10 zile neamestecat, altfel apare riscul de a pierde azotul din compost și sunt distruse coloniile de microorganisme.

În general, în perioada de descompunere a compostului (care durează de obicei circa 1,5 luni) compostul este amestecat, în medie, de 4 ori. În cazul în care nu este necesitatea de a administra compostul imediat după ce acesta a fost obținut, este bine de a aduna grămezile formate în una mai mare, astfel, reducem pierderile de substanțe nutritive din acesta.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Citește și ›

Andrei Gumovschi: Exportăm mobilă și lemn din păduri și importăm, fără să vrem, seceta și deșertificarea

Procesele de transformare a cadrului natural au început să se amplifice în vestul Europei acum două secole, în zorii erei industriale, când...

Importanța râmelor pentru fertilitatea solului. Ce cantități de îngrășăminte acestea asigură

În ultimii 40 de ani, cultivarea excesivă a solului a dus la pierderea a circa 30% din terenurile arabile din întreaga lume....

Veste bună: Proiectul legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor eco este propus pentru consultări publice

Principiile și normele privind producția ecologică, certificarea și utilizarea indicațiilor în etichetare și în publicitate, precum și normele privind controalele în domeniu vor...

MOVCA – prima asociație a producătorilor ecologici din țară: Credem și muncim pentru un viitor ECO al Moldovei

Cât de importantă este asocierea pentru fermieri în condițiile Republicii Moldova? Dacă v-ați pus vreodată această întrebare și încă nu ați găsit...

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește despre ›

AgroEco

Importanța râmelor pentru fertilitatea solului. Ce cantități de îngrășăminte acestea asigură

În ultimii 40 de ani, cultivarea excesivă a solului a dus la pierderea a circa 30% din terenurile arabile din întreaga lume....

Ludmila Castraveț, producătoare: Consumatorii sunt arhitecții produselor noastre, ei sunt cei ce ne fac fericiți revenind

Orice afacere în agricultură își are povestea ei, iar atunci când aceasta este inițiată de o femeie, obține un farmec aparte. Nu știu cum,...

Compostarea – sfaturi practice pentru a obține un îngrășământ ecologic de calitate

Compostul este unul dintre cele mai utilizate îngrășăminte utilizate în agricultura ecologică, dar și de către producătorii ce aplică bunele practici în agricultură. În...

Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva

Acum aproape un deceniu, primii stupi de albine și-au făcut apariția în gospodăria lui Valeriu Ceancansciuc. De atunci, numărul acestora a crescut...

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!