vineri, 29 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCompostarea - sfaturi practice pentru a obține un îngrășământ ecologic de calitate

Compostarea – sfaturi practice pentru a obține un îngrășământ ecologic de calitate

Recomandate

Compostul este unul dintre cele mai utilizate îngrășăminte utilizate în agricultura ecologică, dar și de către producătorii ce aplică bunele practici în agricultură. În principiu, pentru pregătirea compostului pot fi utilizate orice resturi vegetale (paie, frunze, coceni, resturile culturilor semănate, diverse ierburi), dar și must de bălegar, nămol și gunoi de grajd.

De cele mai multe ori, pentru producerea compostului sunt utilizate paiele și gunoiul de grajd (de la vitele mari cornute, păsări, etc). Însăși compostarea este un proces care are loc în prezența unei cantității suficiente de oxigen sub influența unor bacterii. Pentru ca procesul să aibă loc, este necesar de creat anumite cerințe:

  • În masa pregătită pentru compostarea circa 30% din cantitatea totală trebuie să fie paie sau alte materiale ce conțin celuloză. Dacă este utilizat bălegar, acesta trebuie să fie proaspăt, altfel procesul de compostare decurge mai greu (deoarece procesul de descompunere deja a avut loc);
  • Pentru o mai bună fermentare a compostului poate fi adăugată masă vegetală verde, dacă este disponibilă în gospodărie, dar numai la începutul fermentării (pentru a distruge semințele de buruieni);
  • Pentru ca procesele din interiorul grămezii să aibă loc normal, înainte de a amesteca componentele compostului putem adăuga apă (umiditatea trebuie să fie de 40-70% în grămadă);
  • Cele mai bune pentru realizarea unui compost de calitate sunt platformele special create din beton, însă acesta poate fi format și pe sol obișnuit;
Verificarea temperaturii compostului
  • Dacă este utilizat gunoiul de grajd proaspăt, temperatura trebuie verificată mai des, deoarece acesta se încălzește mai rapid (vara, la câteva ore după compostare este de 40-45°C, iar apoi temperatura se ridică la 60-65°C);
  • Peste 3-4 zile după ce grămada pentru compostare a fost formată, verificăm temperatura, dacă sunt 60-65°C, peste o zi compostul trebuie amestecat din nou (timp de 50-70 de ore fiind la această temperatură pier toți patogenii);
  • Dacă peste două zile după ce a fost amestecat compostul temperatura se ridică iarăși la 60-65°C, acesta trebuie amestecat din nou, pentru a evita fenomenul de „aprindere a amestecului” (întâlnit mai ales la compostul produs cu gunoi de păsări);
Echipament de compostare
  • În loc de apă, poate fi utilizat mustul de bălegar, acesta conține azot și procesul va avea loc mult mai rapid. Însă, nu se permite de adăugat must de bălegar când temperatura grămezii a scăzut la 40-45°C (înseamnă că procesul de compostare deja a decurs și introducerea mustului de bălegar presupune doar introducerea a noilor patogeni);
  • Nu este corect de amestecat compostul prea des, dacă termometrul indică temperaturi mai joase de 50°C, puteți să-l lăsați 7-10 zile neamestecat, altfel apare riscul de a pierde azotul din compost și sunt distruse coloniile de microorganisme.

În general, în perioada de descompunere a compostului (care durează de obicei circa 1,5 luni) compostul este amestecat, în medie, de 4 ori. În cazul în care nu este necesitatea de a administra compostul imediat după ce acesta a fost obținut, este bine de a aduna grămezile formate în una mai mare, astfel, reducem pierderile de substanțe nutritive din acesta.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco