‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 10 octombrie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriConcluzii, după vizitarea Camerelor Agricole din Austria și Germania

Concluzii, după vizitarea Camerelor Agricole din Austria și Germania

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii moldoveni au avut ocazia să exploreze avantajele și particularitățile Camerelor Agricole din Austria și Germania, în urma unei vizite de studiu organizate pe parcursul unei săptămâni în aceste țări.

Amintim că, vizita a fost organizată în contextul în care în Republica Moldova vor fi create Camere Agricole. Potrivit proiectului, acestea vor fi constituite în două nivele: zece Camere Agricole regionale și Camera Agricolă Națională.

Printre principalele caracteristici ale Camerei Agricole din Austria se numără:

  • Camera oferă cursuri de formare pe tot parcursul vieții, pentru a ajuta fermierii să se adapteze la schimbările constante ale regulamentelor și legislației agricole. Anul trecut, 185.000 de fermieri au participat la aceste sesiuni de formare.
  • Camera asistă fermierii în depunerea dosarelor la agenția de plăți, îi reprezintă în procesele de judecată și elaborează planuri de afaceri. Aceste servicii depășesc ceea ce oferă de obicei o asociație de profil.
  • Finanțarea Camerei se realizează prin cotizațiile de membru, care variază între 100 și 1.500 de euro, în funcție de anumiți coeficienți. Camera din Austria are un fundament economic stabil și a redus dependența de finanțare din partea statului, fiind autonomă și independentă în deciziile sale.

„Cred că această vizită a oferit delegației moldovenești informații valoroase și inspirație pentru a îmbunătăți structurile agricole din Republica Moldova. Fermierii noștri au avut ocazia să vadă cum funcționează un sistem agricol eficient, care poate servi drept model pentru viitorul agriculturii noastre”, a declarat secretarul general Gherciu Sergiu.

Potrivit proiectului, calitatea de membru al Camerei Agricole va putea fi obținută de către producătorii agricoli care:

‹ adv ›
  • dețin cu drept de proprietate, posesie și folosință cel puțin două hectare de teren agricol arabil;
  • sau cel puțin un hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis;
  • sau cel puțin 0,1 hectar de legume pe teren protejat;
  • sau un număr de animale, pentru exploatațiile nonprofesionale, mai mare decât cel prevăzut de Legea privind activitatea sanitară veterinară.

Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid.

Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar, pe de altă parte, camerele agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor. 

Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.

‹ adv ›

Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale.

Vizitele fermierilor au fost posibile grație suportului oferit de proiectul Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură – APD Moldova și de proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID Moldova.

V-ar putea fi util și articolul Fermier austriac: Camerele Agricole au fost create într-o perioadă dificilă, similară cu cea prin care trece Moldova acum.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›