‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleConferința Națională a Nucicultorilor - măsuri propuse de autorități pentru a susține producătorii de...

Conferința Națională a Nucicultorilor – măsuri propuse de autorități pentru a susține producătorii de nuci

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Începând cu anul 2009, sectorul de cultivare a nucilor a fost neglijat, iar producătorii s-au descurcat pe cont propriu. Cu toate acestea, pe acest segment au fost înregistrate și succese, iar la moment sectorul este în pragul unor transformări majore. 

Conferința Națională a Nucicultorilor din Moldova, ediția a VIII-a a adunat peste 100 de nucicultori din întreaga țară, dar au dat curs invitației și președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, Vladimir Bolea și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu care au venit cu mesaje de susținere și încurajare. 

Alexandru Jolondcovschi, președintele de onoare UAPCN a menționat că la moment, Republica Moldova exportă 34-35 de mii de tone de nucă în coajă, ceea ce constituie circa 7% din totalul de export de fructe, în valoare de 120 de milioane de dolari, sau 57-60% din volumul total din valoarea de export.

Dacă în anul 2006 aveam 56 de pepiniere, la moment sunt doar 5 unde se produc peste 400 de mii de puieți de calitate. 

Vladimir Bolea, președintele Comisiei parlamentare agricultură a specificat că în următoarea perioadă politicile statului vor fi direcționate spre susținerea ramurei, iar una dintre inițiative ține revizuirea TVA-ului, deoarece marea majoritate a produselor din acest sector merg la export.

„Sperăm că aceasta va da un impuls și un imbold masiv dezvoltării ramurii, care este una extrem de importantă. Republica Moldova ocupă locul 6 pe glob la exportul de miez de nucă și credem că, mai avem unde crește. Intenționăm să ne axăm pe identificarea soluțiilor pentru subvenționarea acestei ramuri. Totodată, vă îndemn să vă gândiți și la produse cu plus valoare. Iar faptul că aveți deja constituită o Asociație, reprezintă un pas important, deoarece aceasta va  contribui la elaborarea Strategiei de dezvoltare a nuciculturii”.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a subliniat că producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziționează țara noastră în rândul principalelor state producătoare din lume.

„Este important să avem o atitudine corectă, eficientă față de dezvoltarea acestei ramuri. În ultimii ani, se observă o creștere a suprafețelor cu culturi nucifere, dar și a varietății soiurilor. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total în țară sunt înregistrate circa 34,7 mii de ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere, cu circa 4 mii ha.

Totodată, acest sector oferă posibilitatea de a dezvolta producerea ecologică, deoarece cultura nuciferă poate fi adaptată ușor la tehnologia de cultivare ecologică. În cadrul ședinței de Guvern a fost aprobată reluarea negocierilor și extinderea contractului cu Banca Europeană de Investiții cu un sold de 60 de mil de Euro pentru modernizarea sectorului horticol, acesta fiind un prim pas pentru susținerea ramurii date”, a declarat ministrul.

‹ adv ›

Conform BNS, din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12,7 mii tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71,7 mil dolari SUA, din care circa 79% sau 9,98 mii tone s-au exportat în țările UE, inclusiv: Franța, Germania, Olanda, România, Austria, etc.

Conform datelor statistice, în perioada ianuarie – august 2021 s-a exportat circa 4 mii de tone de produse nucifere.

Participanții la eveniment au adresat mai multe solicitări oficialilor și au semnat o Rezoluție în care au punctat așteptările pe care le au de la autorități, dar și soluțiile ce ar trebui întreprinse pentru revigorarea sectorului nucifer.

‹ adv ›

Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25 mii de tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, provenite din fâșiile de aliniament.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›