joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCorteva prezintă oferta pentru campania de toamnă 2024

Corteva prezintă oferta pentru campania de toamnă 2024

Recomandate

Corteva Agriscience a organizat un eveniment de prezentare a noutăților și produselor disponibile pentru campania de toamnă.

Atât hibrizii de rapiță din portofoliu, cât și soluțiile de protecție și nutriție a culturilor de rapiță și cereale păioase au fost prezentate distribuitorilor prezenți la eveniment.

Oleg Nistiriuc, Country Representative Seeds & Crop Protection, a explicat că potențialul acestor hibrizi a fost recent apreciat de fermieri în cadrul mai multor evenimente publice organizate la platformele demonstrative Corteva din nordul și centrul țării. Evenimentul din 11 iulie, desfășurat la Chișinău, a fost dedicat exclusiv companiilor de distribuție.

oleg nistiriuc corteva

„Astăzi, am prezentat hibrizii de rapiță din portofoliul nostru, hibrizi ce au demonstrat rezultate foarte bune, venind și cu recomandări de produse pentru rapița și grâul de toamnă, ca Citadel® și Ympact®. În calitate de invitați am avut doar colegii din distribuție pentru că a fost un seminar cu întrebări specifice, pe care aceștia ulterior le vor împărtăși cu fermierii noștri.”

Patru hibrizi de rapiță Corteva recomandați pentru acest sezon

Hibrizii de rapiță pentru sezonul 2024 au fost prezentați de Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds, care, de asemenea, a venit și cu sfaturi tehnologice practice.

andrei ciocoiu

„În Republica Moldova venim cu 4 hibrizi și anume: PT298, PT303, PT314 și PT315 cu care putem valorifica la maxim condițiile meteo actuale, dar și cele din fermă ca solul, tehnologia aplicată, îngrijirea și fertilizarea.”

Specialistul explică că hibrizii pot fi grupați formal astfel:

PT298 și PT315hibrizi foarte buni în condiții grele, care se caracterizează prin stabilitate productivă în anii dificili, rezistență la scuturare , eficiență superioară în valorificarea azotului, toleranţă foarte bună la Sclerotinia și Phoma, dezvoltare rapidă în toamnă, cu o rezistenţă foarte bună la iernare, toleranță înaltă la secetă și arșiță, ramificare puternică de la colet, masă mare de silicve fertile care se maturează uniform.

PT303 și PT314pentru condiții favorabile, cu fermier bine pregătit tehnologic, dar și cu investiții mai mari. Acești hibrizi se caracterizează prin productivitate înaltă cu rezistență la scuturare, toleranţă ridicată la boli (Phoma și Sclerotinia), rezistență foarte bună la iernare, o bună ramificare, masă mare de silicve fertile, dar și cu răspuns extraordinar la tehnologie ridicată.  

Se recomandă să se aleagă câte un hibrid din fiecare grupă. Astfel, indiferent de condițiile din anul viitor, fermierul va fi asigurat.

Recomandări la alegerea epocii optime de semănat

În prezentarea sa, Andrei Ciocoiu, vine cu recomandări tehnologice și explicații referitoare la epoca optimă de semănat.

portofoliu rapita corteva

„ Recomandăm instalarea capcanelor pentru monitorizarea insectelor în cultura de rapiță, deoarece atunci când temperatura depășește 4o C, acestea apar, după condițiile din ultimii ani, chiar și în ianuarie. Astfel, la observarea dăunătorilor se intervine prompt cu un insecticid.
Foarte importantă este și faertilizarea cu 40-60 kg azot încă din toamnă, atât pentru rapiță, cât și pentru culturile păioase.

După observațiile noastre din ultimii 5 ani, epoca optimă de răsărire este după 1 octombrie, iar cea de semănat ar fi bine să se transfere după 10 septembrie, ci nu în august, după cum eram obișnuiți. În acest mod, s-au observat diferențe semnificative de producție, cu 500-700 kg de rapiță mai mult, ceea ce constituie un spor de producție de 15-20 %.

Explicația este simplă, la o răsărire mai timpurie, plantele atrag un număr mai mare de insecte, care sunt mult mai greu de combătut. Alt aspect este faptul că la o răsărire mai timpurie, plantele consumă inutil apa și nutrienții din sol, deoarece frunzele le vor pierde peste iarnă, astfel se epuizează resursele.”

Protecția și nutriția culturilor de rapiță și cereale păioase

Soluțiile de protecție și nutriție a culturilor de rapiță și cereale păioase au fost prezentate de Vali Folea, Customer Technology Specialist.

vali folea

„Am prezentat tehnologia completă pentru rapiță, începând de la tratamentul semințelor cu insecticidul Lumiposa® 625 FS, urmat de erbicidul Galera™ Super 364 SL aplicat toamna, Slash™ EC pentru combaterea buruienilor dicotiledonate în primăvară, îngrășământul cu oligoelemente Keylate B 1,5-2 l la ha pentru a asigura intrarea corectă în iarnă,  StarterMn Platinum și fertilizantul foliar lichid Harbest, conceput pentru utilizarea eficientă a azotului.

Pentru cereale am prezentat produsul Ympact®, un fertilizant tratament sămânță ce îmbunătățește fiziologia plantelor, reduce stresul și asigură dezvoltarea culturilor de calitate. De asemenea și erbicidul Citadel®, o soluție perfectă pentru combaterea buruienilor încă din toamnă, în doze de 1 l la ha care aduce sporuri de producție de 10-20 % la hectar.”

Distribuitorii Corteva în Republica Moldova, despre hibrizii de rapiță și produse:

Alexandru Mocreac, director vânzări, C.Î. Agrostoc:

alexandru mocreac

„Putem să afirmăm că hibrizii de rapiță de la partenerul nostru Corteva au o vigoare foarte bună, rezistență la scuturare și la bolile caracteristice culturii. De-a lungul timpului am avut rezultate foarte frumoase în fermele partenerilor noștri, inclusiv datorită semințelor de rapiță de la Corteva.

Hibrizii au arătat rezultate bune nu doar în fermele partenerilor noștri, dar și la loturile demonstrative unde am fost invitați de Corteva. De exemplu, în nordul țării hibridul PT303 a arătat o recoltă de 4160 kg, ceea ce este un rezultat foarte bun, luând în considerare situația climaterică din acest an, mai bine zis lipsa de precipitații. Evenimentul de astăzi ne-a adus informații și cunoștințe noi, ca să facem hibrizii de la Corteva și mai faimoși pe piața Moldovei.”

Vezi mai multe despre Hibridul de rapiță PT303 – rezultate de excepție – 4160 kg/ha, la Drochia, în cadrul recoltării publice.

Dorin Francu, manager regional Vadalex-Agro: 

„Venim de fiecare dată cu mare entuziasm la evenimentele Corteva, pentru că ele se derulează în mod intercativ, întrebări, răspunsuri, poți să intervii oricând ai o neclaritate și să primești explicații profesioniste. În ultimii ani, în portofoliul Corteva au fost făcute multe îmbunătățiri la capitolul hibrizi de rapiță ce țin de rezistența la boli și la scuturare. Fără concurență este tratatamentul semințelor cu Lumiposa® 625 FS, care asigură o răsărire mai uniformă și mai puțin afectată de dăunători atât în sol, cât și în prima perioadă de vegetație, ceea ce oferă densitatea optimă. PT314 este favoritul meu personal, dar și din rezultatele fermierilor noștri. De asemenea, Corteva a fost printre primii pe piață care au venit erbicidarea grâului din toamnă cu produsul de top – Citadel®, care an de an asigură răsărire uniformă și un impact foarte bun asupra rezultatului la cereale.”   

Sergiu Crețu, director adjunct BioProtect:

sergiu cretu

„Observăm că în ultimii ani rapița este cultura cu cea mai înaltă stabilitate economică. Chiar dacă situația a fost mai critică sub impactul diverșilor factori climaterci, fermierii trebuie să o cunoască și să o cultive, deoarece este și un foarte bun premergător.

Corteva se remarcă nu doar pe partea de semințe, dar și pe partea de tratament semințe cu fungicide, insecticide și biostimulatori, ceea ce este binevenit, deoarece un start puternic al culturii este o premisă de a avea o recoltă bună. Astăzi, am fost prezenți cu toata echipa de vânzări, cu misiunea de a însuși mai bine caracteristica hibrizilor și de a transmite informația fermierilor ca să obținem rezultate cât mai bune.”

Grigori Iancev, administratorul filialei Cahul, Imexagro:

„Avem toate produsele de la Corteva în portofoliu nostru. Pentru mine ca specialist, rapița este o cultură foarte importantă în asolament, dar și care salvează agricultorul când este la limită de umiditate. De aceea, le propunem fermierilor din zona de sud hibrizii de rapiță PT298, PT303 PT314, PT315.”

Pentru mai multe detalii, accesați corteva.md.

Irina Pompuș
Irina Pompuș
Specialist în horticultură

Citește și ›

Advertoriale