‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 23 mai, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCosturile de transport au crescut semnificativ: Agrocereale cere revizuirea unei hotărâri de Guvern

Costurile de transport au crescut semnificativ: Agrocereale cere revizuirea unei hotărâri de Guvern

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Creşterea semnificativă a costurilor de transport a mărfurilor din ultima perioadă se datorează atât scumpirii motorinei, cât şi a unei hotărâri de Guvern, susţine Asociația Exportatorilor de Cereale Agrocereale în Republica Moldova, notează mold-street.com.

Într-un demers oficial adresat Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Ministerului Agriculturii şi Cancelariei de Stat, Asociaţia Agrocereale susţine că prin Hotărîrea Guvernului nr.637/2023, a fost modificat punctul 281 din Regulamentul cu privire la delegarea salariaților entităților din Republica Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.10/2012, ceea ce a dus la o creștere substanțială a cheltuielilor de deplasare pentru detașații companiilor.

„Impactul majorării cheltuielilor de deplasare se resimte direct în cadrul entităților de transport internațional, care sunt responsabile cu zilnica delegare a salariaților pentru efectuarea deplasărilor internaționale.

Această majorare a cheltuielilor are un impact asupra întregului lanț de producție și distribuție, afectând în mod direct traderii care angajează companiile de transport și, în cele din urmă, producătorii agricoli, care se confruntă cu prețuri mai scăzute pentru produsele lor”, scrie în demersul semnat de Iurie Rija, director executiv la Asociația Agrocereale.

Potrivit demersului, în contextul stagnării prețurilor internaționale pentru materii prime și produse alimentare la valori joase, majorarea costurilor de transport amplifică presiunea asupra producătorilor agricoli.

Estimările făcute de Asociaţie arată că diurnele de deplasare pentru România, au crescut cu 100%, de la 30 euro la 60 euro pe zi, ceea ce înseamnă o majorare medie de 120 euro pe cursă, până la 240 euro.

Pentru Bulgaria diurna a crescut cu 86%, de la 35 euro la 65 euro pe zi, ceea ce înseamnă o majorare medie de 175 euro per cursă, până la 325 euro.

‹ adv ›

Această situație se regăsește și în cazul altor destinații. În plus față de aceste cheltuieli de deplasare sub formă de diurnă, angajații mai primesc și salarii tarifare, care cresc anual, aminteşte Asociaţia.

Cu un salariu mediu pe economie în 2024 de 13.700 lei/lună, majorarea cheltuielilor de transport reprezintă o povară semnificativă pentru întreprinderile noastre.

Asociația Agrocereale susţine că, în trecut, costurile de transport reprezentau 10-15% din valoarea încărcăturii, însă din 2024 aceste costuri au ajuns la 20%.

‹ adv ›

Această majorare este rezultatul a doi factori principali: scumpirea motorinei și majorarea cheltuielilor de deplasare a șoferilor conform noii hotărâri de guvern.

„Dacă scumpirea carburanților poate fi atribuită conjuncturii internaționale a pieței și este dincolo de controlul nostru, cheltuielile de deplasare sunt în sfera de competență națională”, constată Agrocereale.

În consecinţă, Asociaţia solicită o revizuire a Anexei nr.2 la Regulamentul cu privire la delegarea personalului entităților din Republica Moldova, în vederea diminuării cheltuielilor de deplasare.

„O altă soluție este prevederea unei excepții la lege, pentru companiile de transport.

O astfel de acțiune ar contribui la îmbunătățirea competitivității sectorului nostru și ar reduce presiunea asupra producătorilor agricoli, care reprezintă coloana vertebrală a economiei noastre”, mai susţine Asociația Agrocereale.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Prostie mai mare nu am mai citit. Atunci când statul oferă real o facilitate pentru antreprenori de a achita remunerații adecvate activității acestora, voi veniți și cereți anulare. Tarifele majorate pentru diurne reprezinta limita maxima pe care puteți sa o achitați. Dacă nu va convine- stabiliți propriile limite prin ordin intern, mai mici, dar nu tulburați apele în toată economia. Și odată cu aceste tarife- se reduce cu mult povara fiscala a întreprinderi și în rezultat costul transportului este mai ieftin. Analizați corect lucrurile și nu interveniti acolo unde ele s-au îmbunătățit.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›