‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCotaţia petrolului scade brusc, dar prognozele arată că va creşte din nou la 100...

Cotaţia petrolului scade brusc, dar prognozele arată că va creşte din nou la 100 de dolari pe baril

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Contractele futures pe țiței au fost ușor scăzute miercuri, 20 septembrie, deoarece prețurile s-au redus de la maximele anuale ale sesiunii precedente, când marca Brent s-a apropiat de 96 dolari pentru un bari, deoarece piețele s-au concentrat pe perspectiva macroeconomică mai largă, scrie Quantum Commodity Intelligence, notează mold-street.com.

Astfel, joi, 21 septembrie, cotaţia petrolului Brent a coborât mai jos de 93 de dolari pentru un baril pentru livrare după 23 noiembrie, adică a scăzut cu trei dolari barilul comparativ cu maximele de marţi, 19 septembrie, când a ajuns la aproape 96 de dolari.

„Preţul petrolului Brent va depăși 100 dolari pe baril într-un viitor nu prea îndepărtat”

‹ adv ›

În ciuda scăderii prețurilor la țiței, analiștii văd puține schimbări în elementele fundamentale, cu deficitul așteptat al ofertei/cererii în timpul trimestrului IV, menținând în viață discuțiile despre un nivel de 100 dolari barilul, susţine Quantum Commodity Intelligence.

„Având în vedere elementele fundamentale constructive și un sentiment mai pozitiv, am putea vedea că ICE Brent va depăși 100 dolari pe baril într-un viitor nu prea îndepărtat”, a spus ING Bank într-o notă analitică.

„Cu toate acestea, o astfel de mișcare ar fi probabil nesustenabilă, ducând la o presiune politică tot mai mare, în timp ce saudiții și grupul OPEC mai larg probabil nu vor dori să împingă piața prea sus, având în vedere riscurile de distrugere a cererii pe care le-ar putea crea”, adăugă experţii de la ING Bank.

Reuniunea Rezervei Federale a SUA

Dar atenția s-a mutat la mijlocul săptămânii către reuniunea Rezervei Federale a SUA, deoarece creșterea costurilor resurselor energetice a crescut așteptările privind ratele dobânzilor mai mari pentru mai mult timp necesare pentru combaterea inflației.

„Evenimentul principal de astăzi va fi întâlnirea reuniunea Rezervei Federale FOMC (Federal Open Market Committee)‎, unde nu ne așteptăm la nicio modificare a ratei de politică, în conformitate cu consensul. Accentul va fi în schimb pe graficul de puncte actualizat, adică modul în care factorii de decizie văd calea viitoare a ratei”, susţine Danske Bank într-o notă analitică.

Prețurile au înregistrat o redresare modestă, după ce ultimele date EIA au arătat că stocurile de țiței comerciale din SUA au scăzut cu peste 2 milioane de barili săptămâna trecută, în timp ce cele de benzină și distilate au scăzut, de asemenea, cu peste 2 milioane de barili.

‹ adv ›

Investitorii au respins cele mai recente date de la Institutul American de Petrol, care au dezvăluit o scădere de 5,25 milioane de barili a stocurilor de țiței, față de așteptările analiștilor pentru o retragere mai mică de 2,5-3 milioane de barili.

Raportul a mai arătat că stocurile de benzină au crescut cu 730.000 de barili săptămâna trecută, în timp ce stocurile de distilate s-au redus cu aproximativ 250.000 de barili.

Provocările economice ale Chinei

Piețele au rămas dezamăgite, după ce China a menținut ratele la credite pentru unu și cinci ani, în timp ce oficialii au evaluat consecințele economice ale măsurilor de stimulare existente.

„Chiar dacă autoritățile chineze ar dezvălui reduceri la scară largă ale dobânzilor, probabil că s-ar dovedi insuficiente pentru a contracara provocările multiple cu care se confruntă economia chineză”, a declarat Stephen Innes de la SPI Asset Management, referindu-se la creșterea nivelului datoriilor și la criza persistentă a pieței imobiliare.

‹ adv ›

Între timp, tensiunile geopolitice au crescut în Caucazul de Sud, după ce Azerbaidjanul a lansat operațiuni „antiteroriste” în Nagorno-Karabah, spunând că nu se va opri până când separatiștii etnici-armeni nu se vor preda.

Deși regiunea nu produce petrol și gaze, este aproape de un important nod de transport al energiei, care include conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) și gazoductul Caucazului de Sud, care au fost vizate în conflicte din trecut, mai scrie Quantum Commodity Intelligence.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›