‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 mai, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCotațiile la grâu, în ușoară creștere după atacurile Rusiei în regiunea Dunării

Cotațiile la grâu, în ușoară creștere după atacurile Rusiei în regiunea Dunării

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cotaţiile la grâu au urcat miercuri, îndreptându-se spre a doua zi de creştere consecutivă, după ce Rusia a atacat din nou cu drone regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, unde aparate kamikaze fără pilot Shahed, de fabricaţie iraniană, au lovit infrastructura dedicată producţiei şi transferului de produse destinate exportului şi au avariat silozuri de grâne, transmite Bloomberg.

Totodată, dronele ruse au vizat şi regiunile Dunării, unde s-a produs un incendiu la o instalaţie de stocare a grânelor. Este cel mai recent atac asupra căilor navigabile vitale pentru ca exporturile Ucrainei să ajungă pe pieţe, în condiţiile în care porturile de la Marea Neagră sunt închise.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut miercuri cu 0,6%, chiar dacă recoltele mari ale unor producători majori, inclusiv Rusia, au pus presiune pe piaţă anul acesta, preţurile fiind cu 20% mai scăzute faţă de decembrie 2022.

Transportul fluvial devine din ce în ce mai important pentru exporturile de cereale ucrainene. Din porturile ucrainene la Dunăre plecau circa un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră. Ulterior porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanţa, pentru a pleca mai departe.

Conform unui raport al firmei de consultanţă UkrAgroConsult, peste 60% exporturile de cereale ucrainene se realizează pe Dunăre, restul fiind pe calea ferată sau cu camioane. 

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›