Crăparea cireșelor este un fenomen des întâlnit în țara noastră și aceasta din cauza că perioada de coacere a soiurilor timpurii coincide cu perioada în care se înregistrează un exces de umiditate.
Sezonul curent nu este o excepție, mai ales că în ultimele 2 săptămâni s-au înregistrat precipitații, în unele zone peste măsura așteptărilor, care au și creat condiții favorabile pentru crăpare.
Contactat de Agrobiznes, Ion Rîbințev, doctor în agricultură, a menționat că, crăparea cireșelor este legată de excesul de umiditate care se înregistrează la moment.
Specialistul susține că, elementul calciu se aplică mai mult pentru întărirea pereților celulari și se recomandă pentru pregătirea producției pentru transportare, altfel spus mărește transportabilitatea fructelor.
Ion Rîbințev a mai spus că, cele mai afectate sunt soiurile timpurii.
Și Ananie Peșteanu, doctor conferențiar universitar a constatat că, crăparea cireșelor este un factor natural, care este destul de dificil de combătut.
Specialistul a mai adăugat că, primele cireșe crapă „pe un cap”.
Dmitri Mihov, producător a confirmat că soiurile timpurii au fost afectate.
Comentarii