‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCrăparea cireșelor nu poate fi total evitată prin tratamente cu calciu

Crăparea cireșelor nu poate fi total evitată prin tratamente cu calciu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Crăparea cireșelor este un fenomen des întâlnit în țara noastră și aceasta din cauza că perioada de coacere a soiurilor timpurii coincide cu perioada în care se înregistrează un exces de umiditate. 

Sezonul curent nu este o excepție, mai ales că în ultimele 2 săptămâni s-au înregistrat precipitații, în unele zone peste măsura așteptărilor, care au și creat condiții favorabile pentru crăpare. 

Contactat de Agrobiznes, Ion Rîbințev, doctor în agricultură, a menționat că, crăparea cireșelor este legată de excesul de umiditate care se înregistrează la moment. 

„Acum, este deja târziu pentru aplicarea preparatelor chimice. Una dintre măsurile de bază, care ne permit să evităm efectul negativ este instalarea sistemului antiploaie”.

‹ adv ›

Specialistul susține că, elementul calciu se aplică mai mult pentru întărirea pereților celulari și se recomandă pentru pregătirea producției pentru transportare, altfel spus mărește transportabilitatea fructelor. 

„Condițiile Republicii Moldova favorizează crăparea anume a cireșelor timpurii, deoarece ele se maturează în sezonul ploios. Aplicarea calciului are un efect minim. Dacă totuși, producătorul decide să aplice calciu, atunci acesta trebuie să efectueze acest tratament cu 1-2 săptămâni înainte de maturare, la intrarea în pârgă pentru a pregăti pereții celulari către excesul de umiditate”.

Ion Rîbințev a mai spus că, cele mai afectate sunt soiurile timpurii.

„O măsură pe care trebuie să o respecte producătorii este alegerea corectă a soiurilor pentru a evita această perioadă cu exces de umiditate”.

Și Ananie Peșteanu, doctor conferențiar universitar a constatat că, crăparea cireșelor este un factor natural, care este destul de dificil de combătut. 

„O soluție este aplicarea tratamentelor cu calciu, dar în multe situații efectul acestui tratament este minim. Dacă se aplică produse pentru diminuarea crăpării am observat că cireșele tratate își pierd culoarea și aspectul fructul nu este cel pe care ni-l dorim. Cele mai afectate de crăpare sunt soiurile timpurii. Unica soluție pentru producătorii de cireșe care au soiuri timpurii este instalarea sistemului antiploaie. Cu părere de rău, în anul acesta avem și situația că cireșele sunt încă verzi, dar deja sunt afectate de crăpare”.

„Desigur că, și în cazul în care instalăm plasa antiploaie și se înregistrează precipitații în cantități de mai mult de 80 – 100 de mm, umiditatea creată la fel poate să influențeze crăparea cireșelor. În aceste condiții, unica salvare ar fi serele, unde putem regla și umiditatea. Efectuarea tratamentelor cu calciu se realizează atunci când fructul este destul de mic, iar până la moment trebuia să fie făcute circa 3 tratamente. Mai întâi, se recomandă aplicarea nitratului de calciu, care conține și azot, iar înainte de maturare aplicarea calciului curat”. 

‹ adv ›

Specialistul a mai adăugat că, primele cireșe crapă „pe un cap”. 

Dmitri Mihov, producător a confirmat că soiurile timpurii au fost afectate.

„Soiul Bigarreau Burlat – soi cu coacere timpurie a crăpat circa 10-15%. Când au fost ploi acesta era în faza de începutul coacerii. Vom utiliza produse împotriva putregaiului, dar cu termenul de așteptare mic până la recoltare”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›