O fermă de iepuri poate deveni o afacere profitabilă, mai ales în mediul rural unde aceasta se poate dezvolta alături de alte activități. Dar cum e să îngrijești de aceste animăluțe o știu doar crescătorii, care investesc mult suflet și acordă o atenție deosebită fiecărui iepure în parte.
Agrobiznes vă prezintă istoria lui Vasile Bajan, un tânăr fermier din Orhei, care a avut curajul să pună pe roate o afacere pufoasă şi să ajungă la un efectiv de o mie de iepuri.
„Am început mica afacere cu 6 ani în urmă, atunci când am procurat primele 36 de femele, pe care le creşteam în condiţii simple, în cuşti de lemn. Eram sigur că voi avea succes, deoarece studiasem piaţa şi am observat că produsul este solicitat. Peste un an, am construit o încăpere specială pentru ei şi, pas cu pas, am procurat restul utilajelor de care aveam nevoie. Pe atunci, pentru procurarea femelelor şi cuştilor am cheltuit circa 16 mii de lei, fară banii necesari pentru hrană. Rasa pe care o cresc este neozeelandeză, bună pentru carne”, a spus fermierul.
Gestionează afacerea şi are grijă de iepuri singur, iar dacă se va extinde, spune că va avea nevoie de doar 5-6 persoane. Pentru modernizarea fermei a apelat la suportul acordat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă şi acum este în așteptarea rezultatelor.
Află aici despre Cum îngrijim iepurii primăvara ca să avem iepurași sănătoși.
„Nu cred că există fermieri ce nu întâlnesc probleme, tuturor le este greu, mai ales la început. Am avut perioade în care mortalitatea era foarte înaltă, iar sub pericol era toată ferma. O femelă costă 400 de lei, de aici şi vin cheltuielile înalte. Din cauza condiţiilor nesatisfăcătoare de întreţinere suportam des eşecuri. Problema era provocată de lipsa unui sistem de reglare a microclimei. Astfel, am solicitat suport şi am beneficiat de 400 de mii de lei din partea IFAD, 40% reprezintă porţiunea de grant. Din banii de care am beneficiat am putut cumpăra sistemul necesar şi utilaje pentru producerea hrănii. La moment, cresc și îngrijesc o mie de iepuri”, a explicat Vasile Bajan.
Investeşte în continuare, iar cheltuielile, evident, încă nu şi le-a recuperat. Planifică să obţină profit în aproximativ un an şi are mare grijă de urecheaţi.
„Fac vaccine sistematic şi proceduri de profilaxie pentru a preveni unele boli. Acum pierderile se încadrează în limita normală. Iepurii sunt crescuţi pentru carne, până la vârsta de 3 luni, apoi sacrificaţi. Aşa ajung la circa 1,5-1,6 kilograme. Nu am contracte stabilite din timp, dar produsul meu își găsește întotdeauna cumpărătorul. Astfel, probleme cu vânzarea nu am, mai ales ţinând cont de proprietăţile benefice pe care le are carnea de iepure”, a mai adăugat producătorul.
Întrebat ce planuri are pentru viitor, Vasile a spus că doreşte să construiască un abator, ce iar facilita accesul pe rafturile supermarketurilor din ţară. La fel, planifică să ajungă la 10 mii de iepuri.
„Planific să ajung la un efectiv de 400 de femele şi circa 10 mii de iepuraşi. Am procurat un teren pe care intenționez să construiesc viitoarea fermă, mai mare, mai dotată şi mai sigură. Am stabilit relaţii cu persoane fizice şi furnizez carnea la restaurante sau o vând intermediarilor. Dacă voi reuși să construiesc ferma modernă, voi importa şi alte rase de peste hotare”, a conchis fermierul.
Recomandă persoanelor dornice de a iniţia o astfel de afacere, să se informeze bine şi să facă studii în domeniu. Este sigur că schimbările pe care doreşte să le facă, îi vor mări profitul şi crede într-un viitor mai bun aici, în Moldova.
Citește și despre Diareea și balonarea la iepuri. Cauze, tratament.
Buna ziua,
Ma numesc Octavian, sunt reprezentantul unei companii de retail, as dori sa va rog un nr. de contact al dl. Vasile Bajan producator de carne de iepuri or. Orhei, pentru o eventuala colaborare.
Va multumesc
Doresc un nr.de tel.al d-lui Vasile Bajan sau documentație despre amenajarea spatiilor pt.iepuri.Multumesc.
Buna sunt dintr-o localitate din jud Satu Mare as dori un numar de telefon pentru niște informații .0746380153