Dezvoltarea afacerilor agricole autohtone necesită multiple cheltuieli și investiții pentru modernizarea utilajelor, tehnologiilor și tehnicii agricole, prelucrare și dezvoltarea lanțurilor valorice, dar și pentru extindere, modernizare, dotare.
Creditarea este unul dintre instrumentele ce vin să stimuleze dezvoltarea atât a sectorului, cât și a economiei per ansamblu.
Cu toate acestea, antreprenorii din mediul agroalimentar susțin că, întâmpină probleme atunci când vine vorba de accesarea unui credit, mai ales în ultimii 1-1,5 ani.
‹ adv ›
Solicitat de Agrobiznes, Andrei Zbancă, expert în agrobusiness, a menționat că, pornind de la crizele care s-au înregistrat în anul 2022, instituțiile bancare și nebancare au devenit foarte prudente la acordarea creditelor (uneori chiar exagerat de prudente – refuzând creditarea startup-urilor la sfârșitul anului 2022).
În anul trecut, pe piața din Republica Moldova a existat o incertitudine foarte mare, iar după cum a menționat expertul Andrei Zbancă: „nici în cele mai de succes cărți de management sau de gestionare a riscurilor nu sunt descrise atâtea riscuri câte au existat în țara noastră, în anul 2022 sau cu care s-au confruntat antreprenorii de la noi”.
În contextul problemelor enumerate mai sus, expertul consideră că intervenția pe care a avut-o Banca Națională a Moldovei (BNM) a fost cu întârziere foarte mare, ceea ce a dus la creșterea inflației.
De fapt, creditarea este un instrument care vine să stimuleze dezvoltarea economică, dar în anul precedent am asistat la un fenomen cu totul deosebit, a mai spus Andrei Zbancă.
Expertul amintește că, BNM are rolul de sterilizare a masei monetare, gestionând, la nivel de stat, cu mai multe instrumente macroeconomice cum este inflația, dar nu este clar de ce creditarea investițiilor, care sunt orientate spre dezvoltarea sectorului real al economiei (extrem de important pentru țara noastră să continue dezvoltarea afacerilor/ procesarea și comercializarea produselor finite prin minimalizarea exportul de materie primă) a căzut sub incidența creditelor de consum.
Marea majoritate a antreprenorilor susțin că, nu sunt mulțumiți de investițiile făcute, deși se pare că investițiile în dezvoltarea lanțurilor valorice, crearea unei valori adăugate sunt salutate și încurajate de Guvern.
Andrei Zbancă spune că, Guvernul a făcut mai multe promisiuni, în ceea ce ține de facilități sau oportunități de finanțare, dar s-a rămas practic cu aceeași finanțatori: Banca Mondială, USAID, IFAD, Banca Europeană de Reconstrucție.
În anul curent, mulți antreprenori au stopat proiectele investiționale, ceea ce inevitabil va duce la micșorarea locurilor de muncă, dar și la alte consecințe pe termen lung.
Întrebat care sunt pașii ce trebuie întreprinși în situația creată, expertul a enumerat câteva soluții.
Până atunci însă, ratele care au fost stabilite și sunt în vigoare pe parcursul unui an și mai mult au influențat negativ atât consumatorii finali, prin produse și servicii scumpe, cât și antreprenorii, prin instrumente financiare practic inaccesibile, a mai adăugat Andrei Zbancă.
Comentarii