‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCrescători de iepuri: Dacă statul nu se va implica, atunci ne vedem nevoiți să...

Crescători de iepuri: Dacă statul nu se va implica, atunci ne vedem nevoiți să închidem afacerile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea iepurilor nu este o afacere nouă pentru Republica Moldova, totuși numărul antreprenorilor care se implică în acest domeniu este unul foarte mic. Pandemia a afectat foarte mult diferite sectoare ale agriculturii, inclusiv cel zootehnic.

Crescătorii de iepuri spun că, dacă statul nu se va implica, atunci ei se văd nevoiți să-și închidă afacerile.

Contactat de Agrobiznes, Alexei Izman din Tribujeni a menționat că, situația este destul de complicată nu doar din cauza că nu mai au unde vinde carnea, dar și din cauza prețului la cereale care practic s-a dublat.

„Principala problemă cu care ne confruntăm este realizarea producției. Din cauza că pensiunile turistice au fost închise nu mai avem unde realiza carnea. Am avut contracte încheiate cu mai multe pensiuni din zonă. Am încercat să găsim alte piețe de desfacere, dar atât restaurantele, cât și supermarketurile ne-au refuzat. Totodată și prețul la cereale s-a majorat, dar nici nu prea găsim de unde să le procurăm. Am găsit cereale în nordul țării, dar mă costă foarte mult transportul. Înainte de pandemie am accesat și un credit ca să ne dezvoltăm afacerea și am construit o încăpere nouă, iar acum suntem nevoiți să găsim soluții ca să achităm creditul. La moment avem 1600 de iepuri. Înainte de pandemie vânzările erau destul de bune, dar odată ce a fost sistată activitatea pensiunilor turistice nu mai avem cumpărători. Prețul cerealelor practic s-a dublat, dacă cumpăram porumbul cu 2 lei/kg acum a ajuns să coste 3,8 -4 lei, la fel și orzul era 2 lei acum e 4 lei/kg”.

‹ adv ›

Întrebat care ar fi soluția ca să depășească situația de criză, Alexei Izman a recunoscut că doar dacă se vor implica instituțiile statului vor putea să-și mențină activitatea.

„Noi avem de achitat creditul și nu știm cum să ne descurcăm. Dacă statul ar putea să ne achite ceva subvenții ca să procurăm cereale să hrănim iepurii. Sincer să fiu, dacă nu aveam contractat acest credit cred că, închideam afacerea. Cu salariul pe care îl primesc achit creditul și ce să fac în continuare? La ferma de iepuri lucrez împreună cu feciorul și soția. Și feciorul se gândește să se angajeze undeva că altfel nu ne descurcăm, dar unde, nu sunt acum posturi vacante. Cu părere de rău, nimeni nu se interesează de soarta noastră, nimeni nu ne întreabă cum ne descurcăm”.

Vasile Bajan din Orhei a subliniat că, își dorește foarte mult să aibă posibilitatea să se dezvolte și să-și mărească numărul de iepuri, dar dacă situația nu se schimbă, atunci nu știe cum se va descurca.

„Din păcate, ceea ce se întâmplă la moment ne blochează și din punct de vedere financiar, dar și psihologic. Felul în care stau lucrurile mă fac să fiu mai rezervat. Îmi doresc foarte mult să-mi dezvolt afacerea. Cele mai multe vânzări realizam către sectorul HORECA, care este practic blocat. În plus, suntem în pragul sezonului cald și oamenii aleg alte produse alimentare, se orientează mai mult spre fructe și legume. Contam foarte mult pe sectorul de piață HORECA, dar nu a fost să fie. Totodată, capacitatea de cumpărare a oamenilor a scăzut. Avem mulți șomeri din cauza pandemiei. Nu mai puțin ne-a afectat și seceta, care a făcut ca producătorii să majoreze prețurile la cereale. Astfel, sinecostul la produs crește, iar noi nu putem vinde mai scump, pentru că capacitatea de cumpărare a scăzut. Ne-am pomenit într-un blocaj neplăcut. Prețul cerealelor s-a majorat cu cel puțin un leu per kg, iar aceasta este foarte mult. Vindem carnea de iepure la prețul de 100 de lei/kg, ar trebui să fie cel puțin 120 de lei ca să putem să ne răscumpărăm investiția. Probabil este inevitabil o majorare a prețului, noi cu toții am fost afectați”.

Producătorul crede că, fără implicarea autorităților va fi destul de complicat să depășească criza.

„Nici nu știu care ar fi soluția potrivită în criza creată, probabil dacă s-ar implica statul ca să ne achite o parte din cheltuieli și să putem vinde la același preț. Totodată, înțeleg și situația producătorilor de cereale, care au avut și ei cheltuieli și iată din cauza secetei, dar și a altor calamități, nu se știe cu ce se vor alege. În linii generale cred că, statul trebuie să se implice. Cu toate acestea rămân optimist, dar mai realist. Problemele cu care ne confruntăm ne fac să gândim mai pragmatic”.

‹ adv ›

Amintim că, sectorul zootehnic a înregistrat un declin esențial în ultimii ani.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›