În șase ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și aplicarea Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat (DCFTA), exporturile autohtone pe piața europeană au crescut constant.
Mai mult, impactul DCFTA a însemnat schimbarea configurației comerțului extern al Republicii Moldova, UE devenind principalul partener comercial al țării noastre, cu o pondere de 70% la exporturi și 50% la importuri, în comparație cu datele anului 2014, când doar 53% din exporturi erau direcționate în UE.
De asemenea, pe parcursul implementării DCFTA, a fost constatată o creștere a numărului de companii exportatoare în UE, atingând în anul 2019 cifra de 1837 de companii implicate în comerțul cu UE, din totalul de 2518 de agenți economici antrenați în activități de export în anul respectiv. Ceea ce reprezintă aproximativ 73 la sută din totalu exporttorilor. Astfel, topul țărilor UE în care companiile autohtone realizează activități de export sunt România, Italia, Germania, Polonia şi Bulgaria.
Comentarii