‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea fazanilor – profitabil, simplu și captivant

Creșterea fazanilor – profitabil, simplu și captivant

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea fazanilor este o ramură de perspectivă în avicultură. Fazanii pot fi întreținuți anul împrejur în condiții libere, ceea ce reduce munca și cheltuielile pentru construcția încăperilor.

În alimentație fazanii nu sunt pretențioși. Mulți crescători afirmă, că aceștia mănâncă tot ce li se dă.

Populară este nu doar carnea de fazan, ci și penele acestora, din care se produc decorațiuni, dar și puful, care este folosit de pescari. Unele restaurante servesc bucate exotice, așa că cererea la păsări este asigurată.

‹ adv ›

În spațiile de vânătoare fazanul este nu mai puțin căutat. Pasărea poate înfrumuseța orice curte, iar carnea acesteia se consideră un deliciu.

Citiți în continuare cum să îngrijim corect fazanii, iar exact:

  • Reguli generale de întreținere a fazanilor;
  • Sfaturi generale la alimentația fazanilor;
  • Norme de întreținere a fazanilor pe rase.

Vedeți cele mai populare rase de fazani în acest articol, cu descriere și poze.

‹ adv ›

Reguli generale de întreținere a fazanilor

Fazanii suportă foarte bine temperaturile joase. Ei nu au nevoie de construcții speciale și pot fi întreținuți în țarcuri, înconjurate cu plasă și acoperite, pentru protecția împotriva precipitațiilor.

Înălțimea acestor țarcuri se setează la aproximativ 2m, pentru ca crescătorul să poată pătrunde înăuntru mai comod. Însă în caz de posibilitate, se alocă o înălțime mai mare, ca păsările să poată folosi și spațiul vertical.

Rasele decorative preferă temperaturile mai calde și vor avea nevoie de încăperi închise pe perioada rece. Obligatoriu se preconizează și spațiu pentru plimbări.

‹ adv ›

Gardurile țarcului se fac cât mai trainice. În caz contrar, pot pătrunde prădătorii din mediul extern, dar pot fi și evadări din cel intern, deoarece fazanii așa și nu se pot considera păsări total domesticite și foarte repede pot zbura de la stăpân.

În voliere se aranjează bare de lemn pentru odihna păsărilor. În perioada de reproducere, fazanii sunt grupați pe familii, care se adăpostesc separat.

Sfaturi generale la alimentația fazanilor

Păsările adulte se hrănesc de 2-3 ori pe zi. Cea mai mare parte a rației o constituie cerealele (grâu, ovăz, orz, porumb mărunțit). În perioada caldă, fazanii consumă bine semințele de floarea soarelui și iarba. De asemenea, ei pot consuma resturile alimentare din gospodărie.

Păsările pot fi hrănite cu combifuraje. Dar acestea sunt relativ scumpe. Pentru reducerea costului, crescătorii recomandă amestecarea acestora cu grâu. Cel mai potrivit pentru o creștere rapidă este combifurajul pentru curcani și cel pentru pui de carne.

Pentru o pasăre se va administra 75-110 gr de combifuraje pe zi. În perioada rece se administrează adăugător carne tocată, brânză, rădăcinoase, ovăz germinat. La sfârșit de ianuarie se adaugă în rație suplimentele minerale, cartoful fiert și morcovul.

Un meniu accesibil pentru fazani poate fi alcătuit din: combifuraje, boabe de grâu, orz, mazăre (sau alte boboase mărunțite), brânză, resturi alimentare, insecte, legume, verdeață, grăsime de pește.

Se evită alimentația fazanilor cu: mei, coajă de cartofi, pâine de secară, terci foarte lichid, hrană prăjită, sărată, semințe mășcate de dovleac.

Citiți și despre creșterea bibilicilor.

Norme de întreținere pe rase

Comun de vânătoare:

Masculii sunt poligami, se adăpostesc împreună cu 4-6 femele. La prezența altor masculi pot demonstra agresivitate în lupta pentru atenția femelei. Volierul se construiește spațios și acoperit. Se evită curenții de aer, fazanii fiind destul de sensibili la ei, deși rezistenți la temperaturi joase.

Podeaua se așterne cu rumeguș sau paie. În alimentație nu sunt pretențioși, dar cu cât aceasta va fi mai nutritivă, cu atât va spori viteza de creștere.

Fazanul verde:

Pasărea este rezistentă la temperaturile reci. Poate fi crescută în aceleași condiții, ca și găinile. Condiția de bază este prezența volierului acoperit și cu o suprafață suficientă, în care va crește iarbă și tufiș. Rația lor în natură constă din cereale, pomușoare, insecte, șoareci, șopârle și șerpi.

În captivitate necesită dietă echilibrată și consistentă. Se pot hrăni cu cereale, furaje combinate, legume mărunțite, brânză, verdeață, insecte.

Fazanul Diamant:

În pofida aspectului său exotic, pasărea suportă perfect frigul și nu este pretențioasă în întreținere. Se reproduce ușor în gospodăriile de casă. Se adăpostesc în voliere, divizate pe familii: câte 2 femele la un mascul. Volierul se împarte în zone pentru fiecare familie.

Pentru creșterea mai rapidă în greutate, se hrănesc cu grăsime de pește. Rația de bază este similară cu cea a găinilor. Mănâncă bine verdeață, cereale, legume și fructe.

Fazanul Auriu:

Înmulțirea fazanului auriu este relativ ușoară. Ce ține de sănătatea acestuia – pasărea are o imunitate slabă și este predispusă la anumite boli. Se recomandă administrarea vitaminelor și, la indicația medicului, a anumitor antibiotice amestecate în apă.

Frigurile le suportă ușor. Gerurile de până la minus 35 de grade nu afectează sănătatea acestora. Nu necesită încăperi închise sau încălzite.

Fazanul Regal:

Sunt foarte rezistente la frig. Se îmbolnăvesc rar, însă nu suportă excesul de umiditate. Este foarte important, ca volierul să fie uscat. Acesta neapărat se dotează cu stinghii, preferabil confecționate din lemn de conifere. Ele vor fi utilizate de fazani pentru supraveghere și urmărirea împrejurimilor, ocupație preferată pentru ei.

La fel, petrecând timpul pe stinghii, are loc regenerarea și tratarea pielii afectate a picioarelor, care sunt foarte sensibile. Densitatea păsărilor în volier – 1 fazan la 1 metru pătrat. Alimentația constă din furaje combinate cu conținut de porumb, grâu, drojdii furajere, făină de pește, carne sau oase.

Primăvara, adăugător se vor hrăni cu pomușoare, calciu și ulei de floarea-soarelui. Ca urmare, pasărea va crește mai repede iar carnea va fi mai fină la gust.

Fazanul Argintiu:

Se adaptează ușor la diferite condiții de întreținere, inclusiv la geruri de până la minus 30 de grade, datorită penajului dens. Nu iubește curenții de aer. Se alimentează fără probleme cu hrana pentru găini sau gâște. Nu este deloc pretențioasă și se întreține ușor în crescătorii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›