Dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în Republica Moldova reprezintă o prioritate națională care are scopul de a diversifica sursele de energie și de a reduce dependența de importuri, în acest sens fiind înregistrate progrese semnificative în ultimii ani.
Astfel, în scopul încurajării potențialilor investitori au fost aplicate scheme de sprijin în conformitate cu Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile care presupun acordarea unor tarife/prețuri fixe pentru energia produsă din surse regenerabile.
Statutul de producător eligibil este confirmat de către ANRE în limita cotelor de capacitate aprobate de Guvern pentru diferite tipuri de instalații de generare.
Primele limite de capacitate, valabile până în anul 2020, au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 689/2018, iar ulterior, prin Hotărârii Guvernului nr. 401/2021 s-au stabilit noi limite, valabile până 31 decembrie 2025.
Analizând informația prezentată mai sus se observă că, în urma aplicării de către Agenție a schemei de sprijin „tarif fix” prin confirmarea statutului de producător eligibil mic, au fost construite și puse în funcțiune centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate totală de 132,5 MW din totalul de 155 MW, capacitate maximă alocată și confirmată, iar centralele care cumulează diferența de capacitate de 22,5 MW din totalul alocat urmează a fi construite până la finele anului 2025.
Centralele fotovoltaice construite de beneficiarii schemei de sprijin „tarif fix” vor produce anual circa 159 mil. kWh astfel asigurând consumul anual pentru circa 112 mii gospodării casnice din Republica Moldova.
De asemenea, Agenția a confirmat statutul de producător eligibil mic pentru producătorii ce urmează să dezvolte centrale eoliene cu o capacitate sumară de 32 MW.
Producătorii al căror statut a fost confirmat în anul 2020 urmează să construiască și să pună în funcțiune centralele eoliene până la finele anului 2025, iar cei care au obținut statutul de producător eligibil mic în anii 2024 și 2025 – vor pune în funcțiune capacitățile de generare în 2026 și, respectiv, 2027.
După punerea în funcțiune a capacităților eoliene confirmate, acestea ar produce anual circa 84 mil. kWh, ceea ce ar asigura consumul anual de energie electrică pentru circa 59 mii gospodării casnice.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
În acest context, Agenția informează că, cota maximă de capacitate alocată până la data de 31 decembrie 2025 conform Hotărârii Guvernului nr. 401/2021 pentru instalațiile eoliene mari (0,5 MW – 4 MW) recent a fost atinsă, fiind confirmat statutul de producător eligibil mic pentru trei solicitanți pentru proiecte cu capacitatea individuală de 4 MW.
Dat fiind că cotele pentru celelalte tehnologii (instalații de cogenerare pe bază de biogaz, instalații de cogenerare pe bază de singaz, instalații de cogenerare utilizând arderea directă și instalații hidroelectrice) nu au fost confirmate în totalitate, potențialii investitori pot să își orienteze interesul pentru dezvoltarea proiectelor în sectorul energiei regenerabile prin obținerea statutului de producător eligibil mic și a unui tarif fix pentru o perioadă de 15 ani pentru tehnologiile pentru care sunt disponibile cote de capacitate.
Registrul producătorilor eligibili cărora li s-a confirmat statutul de producător eligibil în anul 2020 poate fi accesat aici, iar cei cărora li s-a confirmat statutul de producător eligibil în perioada 2022-2025 aici.
Informații suplimentare pot fi solicitate prin adresa de email a ANRE [email protected].
Alte informații de interes public vor fi plasate pe pagina web a Agenției www.anre.md.
Suplimentar, informăm că potențialii investitori care intenționează să dezvolte proiecte fotovoltaice sau eoliene pot participa la licitațiile pentru oferirea statutului de producător eligibil mare organizate de către Guvernul Republicii Moldova, fiind disponibili 60 MW pentru proiectele fotovoltaice și 105 MW pentru proiectele eoliene. Mai multe detalii pot fi accesate aici.
Totodată, menționăm că producătorii care nu obțin statut de producător eligibil mic sau mare și nu beneficiază de scheme de sprijin pot participa pe piața energiei electrice în conformitate cu prevederile Regulilor pieței energiei electrice, aprobate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 283/2020.
Comentarii