‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea lalelelor în sere – aspecte importante

Creșterea lalelelor în sere – aspecte importante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea lalelelor în spații protejate poate deveni o afacere de succes. Totuși, la fel ca și în cazul oricărei alte afaceri, există aspecte importante ce nu pot fi omise, de care depinde reușita unei astfel de idei implementate.

Evident, orice idee de afacere până la etapa de implementare necesită o bună analiză a pieței, estimare a investițiilor și a riscurilor posibile asociate acesteia. De această dată, în cadrul rubricii Idei de afaceri, discutăm despre aspectele pe care ar fi bine să le luați în calcul în cazul în care planificați o afacere de creștere a lalelelor.

Lalelele, de obicei, sunt crescute pentru a fi comercializate în perioada de primăvară, în timpul sărăbătorilor din luna martie. Plantele pot oferi randamente destul de bune, iar la o piață bună de desfacere și un profit bun.

‹ adv ›

În cazul unei astfel de afaceri, primele lucruri pe care ar trebui să le luați în calcul sunt:

  • Dacă dispuneți de terenul potrivit pentru construcția serei, ce costuri implică aceasta.
  • Dacă aveți infrastructura necesară dezvoltată în zona producerii – căile de acces la seră, asigurarea utilităților necesare pentru producere, cum ar fi accesul la irigare la fel sunt foarte importante.
  • Unde puteți comercializa producția – identificarea piețelor de desfacere este este unul dintre cele mai importante aspecte.

Elaborarea planului de afaceri

Precum am menționat, pentru a determina perspectivele proiectului, este necesar să se întocmească un plan de afaceri, să se studieze literatura specială despre cultivarea lalelelor și să se analizeze piețele de desfacere.

De regulă, în magazinele de flori sunt multe lalele de import. Pe de altă parte, producerea locală ar fi mai ieftină și mai proaspătă decât florile importate.

‹ adv ›

Organizarea unei afaceri de creștere a lalelelor în spații protejate va necesita anumite investiții și, eventual, ajutorul investitorilor. De aceea se elaborează un plan de afaceri minuțios.

Planul financiar ar trebui să includă cheltuieli unice:

  • Costul construirii spațiului de producere (seră) – analizați ofertele disponibile pe piață și optați pentru cea care vă pare mai atractivă și va avea o durată mai lungă de exploatare.
  • Costurile de achiziție a substratului (de obicei, se utilizează un amestec de rumeguș și nisip).
  • Costul frigiderelor pentru păstrarea florilor.
  • Instalarea sistemelor de irigare și, la necesitate, încălzire.
  • Instalarea luminii. Florile au nevoie de lumină pentru cel puțin 10 ore pe zi. Deseori, lămpile cu LED-uri sunt folosite pentru iluminat.

Suplimentar, se iau în calcul următoarele cheltuieli:

‹ adv ›
  • costul materialului săditor, costul unui bulb, în funcție de soi. Trebuie avut în vedere că 2-3% din bulbi pot să nu germineze;
  • costuri de transport;
  • costul îngrășămintelor și uneltelor de grădinărit;
  • plata energiei electrice;
  • taxe de înregistrare a activității.

Totodată, trebuie să faceți o estimare și a posibilelor riscuri:

  • unele lalele pot să nu aibă aspect comercial din diverse motive;
  • instabilitatea cererii de pe piață;
  • o posibilă reducere de prețuri din cauza concurenței;
  • majorări de taxe;
  • pierderea bunurilor din cauza incendiului, furtului etc.

Pentru a reduce impactul acestor posibili factori negativi, trebuie să vă asigurați din timp: să realizați campanii de publicitate, să vă asigurați afacerea.

Cultivarea lalelelor poate fi efectuată pe tot parcursul anului. Dar după sărbătorile de primăvară, cererea și prețul pentru ele scade semnificativ. Acest factor trebuie luat în considerare la întocmirea unui plan de afaceri.

Cum începe producția de flori?

Planul de organizare a propriei afaceri în spații protejate nu este ceva nou sau deosebit. După ce ați elaborat planul de afaceri, decideți asupra teritoriului pe care se vor amplasa spațiile de creștere a lalelelor.

Trebuie să fie un loc amplasat la soare, sera să dispună de posibilitatea de a fi iluminată artificial pentru a asigura necesarul de ore de lumină și să dispuneți de capacitatea de a controla temperatura în interiorul serei.

Aspecte în tehnologia de plantare a lalelelor

Pentru cultivarea lalelelor în seră, pe piață sunt disponibili diferite soiuri și hibrizi. Cele mai des întâlnite sunt Triumph, Double Early Tulips, Darwin și altele. În medie, procesul de creștere durează circa 120 de zile. Începând cu informația despre necesarul de zile pentru soiul sau hibridul ales se calculează data plantării.

De obicei, se utilizează celule speciale de 80 de bucăți (0,6 x 0,4) m². Astfel, pot fi obținute până la 300 de plante de pe un metru pătrat.

Pe de altă parte, mulți crescători utilizează și lăzi obișnuite de plastic în care se plasează substratul și bulbii. În ultimii ani, se practică și cultivarea lalelelor în sistem hidroponic.

Este recomandată instalarea suficientelor țevi de încălzire sub parapet și la coamă astfel încât să nu avem devieri mari de temperatură pe parcursul producerii. Totodată, sunt recomandate instalațiile cu apă caldă pentru a realiza udările cu apă de temperatura potrivită și a nu stagna creșterea plantelor.

Se recomandă ca bulbii să fie plantați la o temperatură de circa 9 grade Celsius. Aceste regim se menține pe parcursul a circa 2 săptămâni, după care se asigură o temperatură înaltă și iluminare bună.

Pentru accelerarea creșterii tijei florale, este recomandată umbrirea plantelor până când acestea ating înălțimea necesară și mugurele floral iese în întregime din bulb. În primele zile, se asigură o temperatură de 13-15 grade Celsius, crescându-se treptat la 16-18 grade Celsius.

Periodic, se realizează fertilizările necesare, se monitorizează regimul de umiditate (recomandată umiditatea relativă de 75%), lumină și o ventilare bună. Vom reveni ulterior cu un articol detaliat despre tehnologia de creștere a lalelelor.

Păstrarea plantelor tăiate este permisă timp de maxim 2 săptămâni la o temperatură de 1-3 grade Celsius.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›