‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCreșterea porcilor Mangalița: Poate fi o afacere profitabilă în Republica Moldova?

Creșterea porcilor Mangalița: Poate fi o afacere profitabilă în Republica Moldova?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea porcilor din rasa Mangalița poate deveni o afacere extrem de profitabilă pentru fermierii care nu se tem să riște bani și energie în acest domeniu. Este adevărat, aceste animale se deosebesc de porcii obișnuiți (scroafele fată mai puțini purcei și aceștia cresc mai greu) însă avantajele sunt mai mari – carnea lor este extrem de căutată și apreciată, mai ales când vine vorba de preț.

Cum pot fi recunoscuți porcii Mangalița

Animalul are cap mic, urechi mari care atârnă, are gât mare și o ceafă lată și scurtă. Corpul este de mărimea unor porci obișnuiți, cu spate solid și trunchiul lung. Are picioare scurte și burta mare. E ușor de recunoscut prin părul său creț care poate varia la culoare: alb, gri, roșu, negru.

‹ adv ›

Carnea de rasă Mangalița

Porcii din această rasă, spre deosebire de cei obișnuiți, sunt destul de apreciați pe continentul european pentru carnea gustoasă și sănătoasă, săracă în grăsimi.

Acesta este mai închisă la culoare. Este fragedă şi suculentă, iar gustul, datorită nivelului redus de colesterol, aminteşte mai mult de carnea de mistreţ decât de cea a porcilor din rasele europene, precum York, Landrace sau Marele Alb.

‹ adv ›

I se mai spune şi „porcul-somon” pentru că are un conţinut mare de acizi graşi nesaturaţi de tip omega 3, 6 si 9, asemenea uleiului de măsline sau grăsimii de somon. Aceasta este recomandată și pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet. Din acest motiv, Mangaliţa se încadrează în categoria porcilor „de lux”, în care se mai numără porcul vietnamez și porcul iberic.

Cum se cresc porcii Mangalița

În linii generale, pentru a crește porcii Mangalița nu sunt necesare condiții speciale, dar totuși sunt câteva cerințe:

‹ adv ›

• Nu este nevoie de mari investiții pentru creștere. Porcii se adaptează foarte ușor la condițiile în care sunt supuși. Pot habita cu ușurință în spațiu liber, dar și în spații îngrădite. Porcilor Mangalița le place să alerge, iar această creștere în libertate le garantează o carne delicioasă, preferata chiar și de amatorii de produse bio.

• Porcii Mangalița sunt ierbivori și consumă cu satisfacție porumb și furaje. Nu sunt pretențioși la acest capitol. De asemenea, se pot alimenta și cu plante, mere, varză, dar și tarâțe, chiar și iarbă.

• Porcii din această rasă sunt rezistenți la condițiile climaterice mai puțin favorabile. Datorită blănii ce o au pe spate, pentru care mai sunt numiți „oile cu șorici”, suportă cu bine gerul de iarnă.

• Rasa de porci Mangalița este imună la multe boli, cel mai probabil din motiv că reprezintă o încrucișare a mistrețului sălbatic și a porcului obișnuit.

• Porcii Mangalița se maturizează devreme. La mai puțin de un, ei deja pot să de-a viața la o nouă generație.

• Rasa de porci este prolifică. O scroafă poate da viață la circa 5-6 purcei (faţă de cei 8-10 şi chiar mai mult la o rasă comună). În schimb, toate aceste dezavantaje sunt compensate de preţul de vânzare al cărnii. Carnea de porc Mangaliţa se vinde în viu la circa 4 euro kilogramul, faţă de aproximativ 2 euro/kilogramul pentru celelalte rase.

• La porcii din rasa Mangaliţa perioada de creştere este de doi ani. După această perioadă porcul ajunge la peste 150 de kilograme, aceasta pe când un porc obişnuit, poate fi tăiat doar după un an. Are pe spate un strat gros de grăsime de 11-14 cm. El poate creşte în greutate până la vârsta de 4-5 ani.

• Randamentul la sacrificare, de 75-85%, depășește pe cel al altor specii domestice.

• Carnea rasei de porci Mangalita conține puțină apă. Din acest motiv, acest porc este recomandat pentru obținerea produselor de carne bazate pe uscare și pentru fabricarea șuncii.

• Procentul de carne al acestei rase este de 45%, iar raportul carne-grăsime este de 1,1/1. Un porc crescut în sistem industrial are în general o cantitate de grăsime de circa 18 kg la 100 kg, spre deosebire de rasa Mangaliţa unde grăsimea e mai mult decât dublă.

• Produsele din carnea de Mangalița sunt de calitate, mai sănătoase. Ușor de digerat. Conservate în timp îndelungat sau prelucrate își îmbunătățesc calitățile gustative!

Avantajele creșterii porcilor Mangalița în Republica Moldova

• Republica Moldova, prin clima sa temperată, permite cu succes, creșterea porcilor Mangalița. Sunt și condiții de creștere, de reproducere, dar și de producere a unei astfel de rase de porci.

• Moldova are o tradiție în producerea cărnii de porc, fiind foarte ușor să găsești furaje și nutrețuri în orice zonă a țării.

• Este un tip de zootehnie apreciat de consumatorii Uniunii Europene.

• Cererea de pe piață pentru astfel de carne săracă în colesterol este în continuă creștere. În Europa, cererea pentru astfel de produs este mai mare decât oferta.

• Creșterea acestui animal asigură venituri bănești foarte bune și frecvente. Un kilogram de carne de porc Mangalița poate ajunge să coste chiar și triplu față de cea obișnuită.

S. Tataru

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›