‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCreșterea racilor – oportunitate de afacere pentru Republica Moldova

Creșterea racilor – oportunitate de afacere pentru Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Racii sunt un produs tot mai solicitat de restaurante, dar și pe piețele externe. La moment, cererea este cu mult mai mare decât oferta, iar inițierea unei ferme de creștere a racilor poate să devină o afacere profitabilă cu investiții minime.

Despre bazinele acvatice din Moldova

În Republica Moldova, acumulările naturale de apă ocupă doar 62,2 km² şi au un volum de 200−220 mil de m³. 250 km² revin lacurilor de acumulare artificiale, care alcătuiesc aproximativ 800 mil de m³ de apă. Întreaga suprafaţă de apă ocupă nu mai mult de 1 % din teritoriu.

În Moldova sunt puţine artere fluviale mari, cu un debit mare, dar printre ele, sunt foarte multe râuri medii şi mici. Reţeaua fluvială aminteşte un copac cu o ramificaţie deasă şi complicată. În componenţa reţelei fluviale sunt 3085 de râuri care curg permanent şi temporar, dintre ele numai 240 au lungimea ce nu depăşeşte 10 km şi doar opt râuri: Nistru, Prut, Răut, Ichel, Bâc, Botna, Iaplug şi Cogâlnic, care au mai mult de 100 km.

‹ adv ›

Conform unui studiu realizat în anul 2016, doar 33% din populația țării lucrează în agricultură. Despre fermierii care să se ocupe cu acvacultura nu există date, ceea ce ar însemna că numărul acestora este unul destul de mic.

Analizând, ultimele directive europene, dar și proiectele ce se vor dezvolta în perioada 2018-2022, observăm că există mai multe programe referitor la acvacultură și în mod special la producția bio, pentru toate categoriile de activități agricole. Important este că Republica Moldova este parte a sistemului de calitate bio, pe care fiecare țară europeană are obligația de a le aplica, bineînțeles în perioade de timp diferite, în dependență de puterea economică a fiecareia.

Creșterea racilor – o afacere de nișă

Racul se situează pe primul loc în preferințele consumatorilor de „fructe de mare”. Acesta crește foarte greu, în zonele din Europa, în special rasa Astacus – Astacus, denumit și Noble Astacus. Dar se dezvoltă mult mai ușor în Australia și America, iar de câțiva ani, ferme de raci din această categorie au fost înființate în Japonia și China.

‹ adv ›

Racul are nevoie de condiții speciale de trai, o apă curată, cu salinitate mică, bogată în minerale, în special Calciu, Potasiu, Fer, temperatură optimă. Totodată, apa trebuie sa fie dizolvată cu o cantitate destul de mare de oxigen.

Împreună cu peștii, racul a devenit o componentă principală în agronomia modernă, în sectorul de acvacultură, unde, de exemplu, UE finanțează programe masive, pentru susținerea și crearea noilor sisteme bio, în care este inclusă și acvacultura, cu mențiunea de ameliorare și îmbunătățire a condițiilor de mediu și ecosistem ale zonelor respective.

Acvacultura este un segment care, deși are o vechime de mii de ani, de când este cunoscută, în Europa, abia de câțiva ani s-a pus accentul pe dezvoltarea ei rapidă urmărindu-se trei scopuri principale:

‹ adv ›
  • Ameliorarea și schimbarea mediului de creștere a animalelor acvatice prin tehnologii bio în acavacultură;
  • Influența pozitivă a stabilității forței de muncă pe zone geografice, reducerea migrației;
  • Oferirea unei surse de hrană 100% bio pentru populație.

Este demonstrat prin analize ale pieței de desfacere a racului viu, dar și al cărnii de rac congelat că cererea este în continuă creștere. Totodată, piața este foarte mobilă în acest sens, iar un adevăr de necontestat este că cererea e mai mare decât oferta.

În aceste condiții, premizele pentru inițierea unei afaceri în acvacultură, în speță creșterea racilor, este o afacere de nișă.

Cifre, cifre, cifre

Vă prezentăm câteva date despre inițierea unei afaceri cu raci:

  • Sistem clasic – extensiv: se referă la creșterea racilor în lacuri, canale de irigații, râuri, iazuri, lacuri artificiale, etc. Investițiile încep de la 800 – 1000 euro/ha și pot ajunge la 50 – 300 mii euro/ha, în dependență de tehnologiile implementate: intensive sau clasice.

  • Sistemul intensiv necesită spații inchise sau deschise pe anumite perioade de an, cu conectare la surse electrice, gaze, surse de apă, canalizare, drum de acces, sisteme și instalații de circulare a apei sau de recirculare a ei tip – RAS, etc. Investițiile încep de la minim 200 de mii de euro și ajung la peste 2 mln de euro, pentru producții mari și foarte mari pe ciclu de creștere a racilor. Hrana racilor este bazată pe proteine animale și vegetale, la fel ca la om.

Mulți din cei ce doresc să investească în acestă afacere nu sunt pregătiți pentru această activitate. Racul autohton Astacus – Astacus este cel mai solicitat rac pe piață, cu prețul de cel puțin 3 ori mai mare decât a racului australian sau american.

Despre hrană

O mare atenție trebuie acordată dimensiunilor peletelui de hrană. Racul are o gură mică, deschiderea amplă este de max. 2 – 3 mm, în aceste condiții, acesta nu poate cuprinde cu gura hrana uscată mai mare decât orificiul ei, astfel, dacă peleții au dimensiuni mari, racii nu asimilează hrana introdusă în bazine – recipienți. Aceasta cu timpul, acumulându-se la fundul bazinului se descompune și poate influiența negativ calitatea apei și a cantității de oxigen dizolvat.

Rețete de hrană pentru aceste sisteme sunt diferite, în funcție de specia de raci. Pentru racul autohton Astacus – Astacus, peleții trebuie să aibă în compoziție:

  • proteină animală;
  • proteină vegetală;
  • antibiotice și medicamente de susținere a sănătății;
  • adaosuri de minerale sau substanțe necesare racului în diferite faze de creștere.

Ca proporții se poate menționa;

  • proteinele animale: de la 21-52%, în funcție de vârstă și greutatea racului;
  • proteinele vegetale: de la 40-79%;
  • diferența până la 100% o reprezintă antibiotice, substanțe-minerale, vitamine.

Pentru a iniția o afacere vă recomandăm să luați legătura cu un specialist care să vă consulte în primă fază. Dacă sunteți la început de cale trebuie să realizați un Studiu de Fezabilitate, Planul de Afaceri, Planul de Buget, Programul de fabricație, Proiectul de execuție pentru dotările și amplasamentul tehnologic, etc.

Agrobiznes intenționează să organizeze un eveniment de instruire pentru doritorii de a afla mai multe informații privind inițierea unei afaceri cu raci. Dacă îți dorești să participi la această întrunire, te rugăm să ne anunți completând acest formular.

Autorul materialului, Tudor Cornelui

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Tudor Corneliu buna ziua!!!
    Ma intereseaza mai multa informatie referitor la articolul dumnevoastra – Cresterea Racilor.
    Va rog sa ma contactati
    069629868
    Ilie Mitrofa.
    Multumesc

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›