‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
12.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea răsadului de tomate - sfaturi utile

Creșterea răsadului de tomate – sfaturi utile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru ciclul I de producție, mulți legumicultori seamănă semințele iarna (de la sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie) pentru a obține răsad de tomate primăvara devreme și să realizeze plantarea la începutul lunii martie.

În acest articol discutăm mai multe despre creșterea răsadului de tomate.

Pentru ciclu I, de obicei, se aleg soiuri cu creștere semi-determinată. Acestea au o înălțime de 1-1,2 m, oprindu-se singure din creștere, astfel cârnitul este opțional, și leagă aproximativ 4-5 etaje fructifere.

‹ adv ›

Când se seamănă semințele de tomate pentru răsad

Precum am menționat, pentru ciclul I, de obicei, semințele se seamănă în luna decembrie până în a doua decadă a lunii ianuarie.

Până la acest pas, nu trebuie să uităm de calitatea semințelor și substratului în care acestea vor crește, cât și asigurarea condițiilor adecvate pentru germinarea semințelor și dezvoltarea plantulelor.

Pentru a evita riscurile, puteți opta pentru substrat gata pentru utilizare, care are pH-ul și alți indicatori aduși la valorile optime.

‹ adv ›

Granulația potrivită a substratului se consideră cea de până la 10 mm, iar înainte de semănat substrat trebuie bine umectat.

După plasarea semințelor în tăvi, acestea se acoperă cu un strat de aproximativ 0,5 cm de turbă.

După același principiu se seamănă și în pat germinatic.

‹ adv ›

Condiții pentru germinarea semințelor de tomate:

  • Temperatura: nu mai mică de 13-15°C, optim e intervalul 21-24°C.
  • Umiditate: sporită la germinația semințelor (circa 90-95% a substratului din c.t.a.).
  • Lipsa luminii: tăvile se acoperă până la răsărire.

Conţinutul de apă al substratului trebuie să rămână constant până la apariţia plantulelor. Prin urmare, în cameră se menține o stare de umiditate a aerului aproape saturată.

Ulterior, umiditatea se reduce căci poate apărea riscum dezvoltării bolilor. Pentru prevenire, pot fi realizate tratamente cu produse pe bază de microorganisme (de ex. Trichoderma) sau fosetil de aluminiu.

Vezi și De ce se frânge, stopează în creștere sau cade răsadul – 8 cauze.

Îngrijirea răsadului după răsărire

Temperatura favorabilă pentru creșterea și dezvoltarea rasadurilor de tomate este de +20…+24°C, cu scăderea temperaturii pe timp de noapte la +16…+18°C.

Aerisirea de scurtă durată a încăperii trebuie să se facă chiar dacă temperatura aerului din exterior este relativ scăzută.

Totodată, la aerisirea spațiului trebuie să se țină cont de faptul că aerul rece direct ar putea afecta plantele. De aceea, aerisirea se face cu grijă, mărindu-se durata pe măsură ce timpul se încălzește.

Răsadurile din recipient trebuie să fie udate bine dimineaţa, nu către seară, pentru a evita menţinerea plantelor umede peste noapte, ceea ce poate duce la dezvoltarea bolilor.

Pentru ca nutrienții oferiți plantelor să fie disponibili, pH-ul apei utilizate pentru udarea răsadurilor trebuie să fie de 5,5–6,5

Important! Este recomandat ca solul să aibă un EC scăzut (sub 1 dS/m). Un nivel scăzut al salinității permite răsadurilor tinere să absoarbă mai ușor apa și nutrienții.

Dacă ați semănat semințele în pat germinativ, când răsadurile au două frunze adevărate bine dezvoltate și un sistem radicular dezvoltat (de obicei la circa 20-30 de zile după semănat), se face repicarea.

Dacă operațiunea nu este realizată la timp, răsadurile se pot alungi.

Răsadul de roșii se consideră gata pentru plantare când:

  1. Are vârsta cuprinsă între 55 – 70 de zile: Acest interval de vârstă asigură că răsadurile sunt suficient de dezvoltate pentru a fi transplantate, dar nu prea bătrâne, ceea ce le-ar putea afecta creșterea după plantare.
  2. Să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit: Buchetul floral indică maturitatea plantei, dar dacă planta este deja înflorită, ar putea întâmpina dificultăți în adaptarea la noile condiții după transplantare.
  3. Să aibă înălțimea cuprinsă între 20 – 30 cm: Această înălțime reflectă o creștere sănătoasă și echilibrată a răsadului, nici prea mic, nici prea mare, pentru o adaptare optimă după plantare.
  4. Să fie libere de virusuri, boli și dăunători: Răsadurile trbeuie să fie sănătoase, fără semne de boli sau infestări.
  5. Să fie viguroase și să prezinte un sistem radicular bine dezvoltat: Un răsad viguros are tulpini și frunze sănătoase, iar un sistem radicular bine dezvoltat asigură o prindere rapidă în sol și o creștere robustă.
  6. Să fie călite: Călirea presupune adaptarea treptată a răsadurilor la condițiile de mediu exterior (temperatură, lumină, vânt), astfel încât să fie mai rezistente după plantare.

Vezi și Producerea legumelor în seră – 11 sfaturi pentru recolte bune.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›