‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCristina Pîrgari, studentă FȘASM: Am ales Agroecologia. De fiecare din noi depinde viitorul țării...

Cristina Pîrgari, studentă FȘASM: Am ales Agroecologia. De fiecare din noi depinde viitorul țării noastre

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cristina Pîrgari este unul dintre tinerii care a ales să-și continue studiile la ciclul de master, specializarea Agroecologie, în cadrul FȘASM, Universitatea Tehnică din Moldova.

Este în anul I, dar spune că se vede muncind acasă și îi îndeamnă și pe alți tineri să se implice, pentru că de fiecare dintre ei depinde viitorul Republicii Moldova.

Cristina susține că, alegerea ei de a studia domeniul ecologic a pornit încă din anii când a mers la Colegiul de ecologie. 

„După colegiu am decis să continui în același domeniu și am urmat studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, unde am absolvit Facultatea științe agricole, silvice și ale mediului, specializarea Ecologie. La moment, sunt anul I, master, specializarea Agroecologie. Am ales anume acest domeniu deoarece îmi doresc un viitor mai bun în țara noastră. Cu regret, oamenii de la noi nu prea sunt cointeresați de acest sector, tot mai puțini se gândesc la ecologie, iar eu cred că trebuie măcar cineva să se implice și să atragă atenția asupra problemelor care apar odată cu activitățile pe care le desfășurăm”. 

‹ adv ›

Studenta menționează că, agroecologia reprezintă baza dezvoltării durabile a agriculturii și înseamnă o agricultură făcută în concordanță și cu respectarea normelor și legilor ecologice. 

Întrebată care sunt așteptările tinerilor care aleg să-și facă studiile în acest domeniu, Cristina ne-a spus că își doresc cât mai multe ore practice, ieșiri în teren, cercetări și experimente direct în natură. 

„După patru ani de studii la facultate, consider că, pentru studenți ar fi nevoie de introdus mai multe ore de practică, mai multe ieșiri în teren. Avem nevoie să realizăm observații direct în teren. Desigur că, apreciem profesorii care ne predau și sunt implicați în diferite cercetări, dar ne-am dori să ne implicăm și noi, să acumulăm experiența pe care ulterior să o putem aplica la locul de muncă. Noi am discutat cu profesorii și am avut posibilitatea să ne deplasăm, de câteva ori, în teren, unde am putut observa mai multe fenomene pe care le-am studiat”. 

Așa cum agroecologia cuprinde în întregime sectorul agricol și promovează lucrarea solului cu cât mai puține intervenții, Cristina menționează că și fermierii ar trebuie să se orienteze inclusiv spre o agricultură care utilizează cât mai puține produse de uz fitosanitar. 

„Încă nu știu unde mă voi încadra în câmpul muncii, dar sper că și universitatea, prin intermediul diferitor proiecte, parteneriate, va pregăti oferte pentru studenții care absolvesc. Îmi doresc să rămân acasă, să muncesc în domeniul unde mi-am făcut studiile”. 

‹ adv ›

Deși este un domeniu mai puțin atractiv, totuși, ar trebui ca fiecare om care trăiește pe acest pământ să se gândească la ceea ce lasă generațiilor viitoare, astfel că sectorul are nevoie de tineri ambițioși, care să-și dorească schimbări și să muncească mult pentru acestea. 

Cristina Pârgari îndeamnă elevii să aleagă Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului și, mai cu seamă, specializarea Ecologie dacă iubesc natura, mediul înconjurător, dacă le pasă de ceea ce se întâmplă în domeniul agricol și dacă își doresc un mediu activ și interesant de lucru. 

„Mi-ar plăcea ca ei, mai întâi de toate, să înțeleagă cât de mult se poluează mediul înconjurător și, dacă aleg să studieze acest domeniu, să-și dorească să se implice și să contribuie la îmbunătățirea lucrurilor. De fiecare dintre noi depinde viitorul țării noastre, dar și a întregii planete”.

Ți-ar putea plăcea și articolul Specialitatea Agrobusiness și Dezvoltare Rurală, disponibilă la UTM.

‹ adv ›

Dacă ești un tânăr pasionat de agricultură, accesează acest link pentru a vedea oportunitățile de studii disponibile în cadrul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

Acest material face parte din seria de materiale realizate în scopul promovării studiilor în agricultură și a fost realizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›