‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaȚările CSI sau UE? Cum s-au împărțit exporturile de prune, struguri și mere în...

Țările CSI sau UE? Cum s-au împărțit exporturile de prune, struguri și mere în acest sezon

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, organizată de Asociația Moldova Fruct, au fost prezentate date actualizate despre piețele de desfacere pentru principalele fructe exportate de către producătorii autohtoni.

Piața merelor

Pandemia a repus merele în topul preferințelor consumatorilor. În UE, prețurile au atins cote maxime. În Republica Moldova au fost obținute recolte cu 30% mai mici comparativ cu anul 2019.

‹ adv ›

Ce ține de piețele de desfacere, o bună parte din merele moldovenești încă ajung pe piețele CSI. În ultimii ani, această tendință fiind mai puțin pronunțată. În plus, experții atenționează despre necesitatea de orientare și spre alte țări.

De obicei, cele mai importante exporturi de mere sunt realizate în a doua jumătate a anului de comercializare (începând cu luna ianuarie până în luna mai).

Piața prunelor

‹ adv ›

În pofida recoltelor scăzute, producătorii autohtoni de prune au profitat deplin de oportunitățile apărute, astfel, piețele de desfacere pentru prunele moldovenești au fost diversificate. Acest sector devine tot mai puțin dependent de piața rusă.

Top destinații export prune

Producătorii au profitat de deficitul de prune de pe piața UE, iar prunele moldovenești au ajuns în 14 țări din UE în acest sezon, care au asimilat 42% din exporturi. Ca valoare, exporturile în țările UE au depășit cele din țările CSI.

‹ adv ›

Exporturi spre CSI vizavi de UE și alte țări, după cantitate

Cu toate acestea, sectorul prunelor nu este ajustat condițiilor climaterice, lipsa irigării, lipsa protecției de înghețurile târzii de primăvară – nu permit evaluarea din start a recoltelor.

Struguri de masă

Pentru strugurii de masă, suprafețele nu s-au modificat esențial în ultimii ani, în schimb producția globală obținută a fost diferită de la sezon la sezon, ceea ce dovedește dependența sectorului de condițiile climaterice.

Suprafețele pe rod și recoltele globale de struguri

Recoltele slabe obținute, dar și calitatea strugurilor arată că tehnologiile aplicate nu fac față schimbărilor climaterice evidente. Dacă în 2018 am avut aproximativ 120 de mii de tone, în acest sezon au fost 70 de mii de tone. Ponderea exporturilor de struguri către piața CSI a crescut de la 62% în 2019, la 70% în acest sezon.

Exporturi struguri, mii tone

Pe piața CSI a crescut concurența din partea Turciei, Azerbaijan și Uzbekistan, care exportă struguri fără semințe.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›