luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCu tractorul Case IH Puma 225 CVT economisești până la 20% din consumul de...

Cu tractorul Case IH Puma 225 CVT economisești până la 20% din consumul de combustibil

Recomandate

Pentru a valorifica potențialul gospodăriilor agricole din țară, sunt necesare investiții de modernizare, precum construcții, echipamente, utilaje, facilităţi post recoltare, drumuri de acces, mijloace de producție, ș.a.

Doar astfel va crește eficiența costurilor, diversificarea venitului, creșterea productivității muncii şi atingerea standardelor de calitate. Nivelul tehnic de dotare existent în agricultura practicată în gospodăriile din Moldova este insuficient, iar în condițiile în care schimbările climatice sunt tot mai simțite, achiziționarea tractoarelor care asigură o economie de circa 20% din consumul de combustibil este indispensabilă.

Un exemplu în acest sens este gospodăria Ecoaliment – Prim SRL din orașul Ștefan Vodă, care prin rezultatele obținute vine să confirme faptul că, fără tehnică de ultimă generație nu poți conta pe recolte bogate, mai ales în condiții de secetă, așa cum s-a înregistrat în anul curent.

Astfel, Andrei Dînga, conducătorul Ecoaliment – Prim SRL, care gestionează circa o mie de hectare de teren arabil spune că, după ce mai mulți ani la rând a folosit tractoare de tip vechi, a realizat că nu mai poate obține eficiența dorită, chiar dacă investește foarte mult în această afacere.

„Gospodăria a fost înființată acum 6 ani în urmă, cu sursele financiare câștigate la muncă în Marea Britanie. Revenit acasă, am decis să investesc în agricultură, am procurat un depozit de 5 mii de m² pentru păstrarea cerealelor. Astfel, putem păstra producția pentru perioada în care ni se oferă un preț mai bun. Totul a început cu tractoare belaruse, dar am observat că nu avem performanța dorită, adică practici o agricultură clasică. În cazul în care avem un an secetos, aceast utilaj nu face față. Cu fiecare an, schimbările climatice sunt tot mai evidente, tot mai des avem ploi torențiale care spală terenurile, vânturi puternice care practic suflă solul fertil de pe câmpuri. Am decis să procurăm tehnică performantă, care să ne ofere, în primul rând, eficiență. Totodată, ne-am gândit și la mecanizatori, care sunt tot mai greu de găsit în ziua de azi. La fel, unul din obiective a fost reducerea costurilor și creșterea productivitații muncii. Analizând situația, am decis să procurăm tractoare cu o capacitate mai mare. În cazul Republicii Moldova nu dispunem de terenuri mari cu suprafețe de sute de hectare, așa cum este în România sau Ucraina și am decis să cumpărăm tractoare cu capacitatea de 200 CP. După ce am studiat ofertele de piață am decis să cumpărăm tractoare marca Case IH, care înregistrează destul de multe vânzări la noi și respectiv, ne-am gândit că vom găsi și piese de schimb mult mai ușor. Service-ul companiei AgroProfi, dealerul local Case IH, este organizat la cel mai înalt nivel, angajații reacționează promt la solicitările înaintate, sunt deschiși și oferă consultanță prin telefon, ceea ce am apreciat foarte mult. Până la urmă service-ul este un aspect important pentru cei care procură tractoare, iar în cazul nostru a fost un motiv determinant. Plus la toate, Case IH este un brand cu renume, care și-a demonstrat calitatea produselor sale”, ne-a spus conducătorul gospodăriei.

Primul tractor Case IH Puma 210 cu cutia Full PowerShift l-au procurat în anul 2017. Odată cu tractorul au achiziționat și un plug cu care au prelucrat solul și imediat au văzut diferența.

„Desigur, comparativ cu tractoarele belaruse, tractorele Case IH reprezeintă un salt tehnologic exponențial. Mecanizatorul a fost încântat de Puma 210, de posibilitățile și capacitatea acestuia. Imediat am observat calitatea arăturii, în primăvară am avut un sol bine afânat, niciodată până acum nu am putut obține un asemenea rezultat cu tractoarele avute în dotare. Apoi am procurat și o semănătoare pentru tehnologia Mini-Till. Ne-am dorit, din start să putem aplica tehnologia Mini-Till sau Strip-Till. Probabil, începând cu anul viitor vom aplica tehnologia Strip-Till și vom procura și utilajele necesare. La moment, aplicăm Mini-Till și am observat rezultate foarte bune, chiar și în codiții de secetă. În vara curentă, am decis să investim în achiziția unui nou tractor. De această dată am optat pentru modelul Puma 225 CVT la fel produs de compania Case IH. Acest tractor are în dotare transmisia variabilă CVT produsă de către concernul german ZF Group și sistem de ghidare automată GPS – AutoPilot. Unitatea respectivă ne oferă posibilitatea de a economisi minim 2-3 litri la hectar, în dependență de tipul lucrării efectuate. Recent am analizat eficiența consumului de combustibil în cadrul gospodăriei noastre. Rezultatul a fost unul cât se poate de bun. Datorită investițiilor în utilajul performant, am reușit să economisim cca 15 tone de combustibil, comparativ cu perioada anterioară. Sunt ferm convins că, să fi avut posibilitatea încă în 2017 să achiziționez tractorul Case IH Puma 225 cu transmisie variabilă CVT, eficiența consumului de combustibil era și mai mare. La moment, sunt deja cca 1000 moto ore la bordul acestui tractor, acumulate intr-o perioadă foarte scurtă de timp – cca 3 luni. Experiența de exploatare îmi permite să recomand cu certitudine acest model, din simplu motiv că cutia CVT reprezintă o economie substanțială în tandem cu productivitatea atât de necesară în plină campanie agricolă”, a mai adăugat producătorul.

Ecoaliment-Prim este o afacere de familie, unde fiecare membru pe lângă muncă, mai depune și suflet. Astfel, reușesc să mențină oamenii să nu plece. Fratele Vasile ne-a comunicat că, mecanizatorii s-au adaptat rapid cu noul tractor.

„CVT fiind o transmisie variabilă, transformă munca în câmp într-o plăcere. Impresionează autonomia tractorului de factorul uman, fapt care exclude erorile comise în lipsa de experiență.”

Au planuri mari pentru viitor. Ar dori să investeasca în sectorul zootehnic pentru a oferi pieții un produs cu o valoare adaugată mai înaltă. Cu atât mai mult că, producția agricolă crescută cu mare grijă pe câmpurile gospodăriei, ar putea asigura cu hrană propriile animale.

„Trebuie să investim în procesare. La moment, suntem bine dotați și avem tehnica care ne permite să prelucrăm toate suprafațele maxim eficient. Mai avem nevoie de o ultimă unitate – o combină performantă. Cred că v-om opta pentru una de tip rotor. A venit momentul când trebuie să realizăm faptul că o afacere prosperă în domeniul agricol o poți construi având utilaj performant și parteneri de încredere”, a încheiat Andrei Dînga.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale