O legumă atât de gustoasă și sănătoasă precum ardeiul este obișnuită în grădinile noastre. Dar nu toți reușesc să obțină o recoltă bună.
Cultivarea ardeiului, o cultură iubitoare de căldură, are propriile sale caracteristici. Dezvoltarea plantelor și recoltele sunt afectate nu atât de condițiile meteorologice (mai ales dacă ardeiul crește în seră), cât de nerespectarea practicilor agricole în orice stadiu al cultivării.
În acest articol, am selectat câteva sfaturi pentru a vă ajuta să minimizați pierderile și să profitați la maximum de roada bogată.
Alegerea soiurilor potrivite de ardei
O recoltă bună de ardei este imposibilă fără semințe de calitate. Atunci când le alegeți, acordați preferință soiurilor zonate care sunt potrivite pentru cultivarea în zona dvs. climatică particulară. În regiunile cu vreme rece și instabilă, este mai bine să plantați soiuri timpurii de ardei dulce.
Atunci când alegeți soiul, acordați mai multă atenție caracteristicilor și necesităților acestuia: condițiile de creștere, rezistența și sensibilitatea la diferiți factori, rezistența la boli și schimbări de temperatură, dar nu la imaginea frumoasă de pe ambalaj.
Respectați momentul semănării ardeiului
Se știe că ardeii sunt cultivați prin răsaduri. Reușita culturii mai depinde de momentul corect calculat al semănării semințelor, modul în care plantele vor fi transplantate în teren deschis sau în seră. Răsadurile care sunt prea lungi prind rădăcini mai rău și mult timp nu cresc.
Răsadurile sunt plantate într-un loc permanent (când amenințarea de îngheț dispare și solul se încălzește până la 15-17°C), la vârsta de 55-80 de zile, în funcție de soi/hibrid.
Prin urmare, semănați soiurile timpurii în prima jumătate a lunii martie, iar cele mijlocii și târzii – de la mijlocul lunii februarie.
Vedeți aici mai multe despre Producerea răsadurilor de roșii și ardei.
Germinarea semințelor de ardei
Într-o cameră încălzită, semințele germinează în 7-10 zile. Înainte de însămânțare, acestea ar trebui să fie hidratate și încolțite: acest lucru va reduce riscul de dezvoltare a bolilor, iar răsadurile se vor dezvolta mai repede.
În lipsa produselor de tratare a semințelor, puteți realiza un tratament al semințelor cu hipoclorit de sodiu de 1% (menținute în soluție timp de 50 de minute) sau cu apă călduță, de 40-50 de grade Celsius, timp de 20 de minute.
Semințele de ardei se pun la hidratare timp de cinci ore în apă.
După care, acestea trebuie așezate pe o cârpă umedă timp de 2-3 zile, la temperatura camerei de aproximativ +20°C.
Apropo, unii grădinari înmoaie semințele într-o soluție de suc de aloe cu apă (1:1) menționând că metoda ar proteja răsadul de dezvoltarea piciorușului negru.
Pentru germinare, puteți pune semințele între două dischete de bumbac umezite. În fiecare zi, semințele trebuie verificate și, dacă este necesar, pulverizate cu apă.
Când semințele umflate încep a slobozi radicele, le semănați.
Plantarea semințelor de ardei în recipiente individuale
Deoarece ardeiului nu-i place desimea și nu tolerează ruperea rădăcinuțelor, este mai bine să-l semănați direct în recipiente mari sau tablete de turbă, care pot fi apoi pur și simplu transferate într-un recipient sau în sol.
Deci, sistemul radicular nu va avea de suferit. În același timp, recipientul pentru răsaduri nu trebuie să fie transparent: rădăcinilor de ardei nu le place lumina.
Semințele nu trebuie încorporate adânc. Este suficient doar să le cerneți un strat de pământ pregătit de 1 cm grosime.
Udarea și fertilizarea în timp util a răsadurilor
Pentru ca răsadurile să crească puternice, au nevoie de udare și fertilizare regulată. Este foarte important să preveniți uscarea solului.
Udați răsadurile de două ori pe săptămână, astfel încât solul să fie suficient de umed pe întreaga suprafață, evitați excesul de apă.
Prima hrănire a răsadurilor se efectuează după apariția a două frunze adevărate. Folosiți în aceste scopuri orice îngrășământ organomineral lichid pentru răsaduri. În cantitățile recomandate, nu vor arde rădăcinile și vor stimula dezvoltarea plantelor.
Hrănirea realizată concomitent cu udarea se repetă la fiecare 7-10 zile cu îngrășăminte organice preparate de sine stătător sau conform recomandărilor de pe eticheta produsului pentru care ați optat.
Alegerea locului potrivit pentru ardei
Atunci când alegeți un loc de plantare, luați în considerare caracteristicile culturii. Ardeiul iubește căldura, iluminarea bună și solul fertil cu o reacție neutră.
În plus, trebuie evitată plantarea în parcelele în care au crescut alte solanacele (cartofi, roșii sau vinete). Agenții patogeni ai bolilor lor comune pot rămâne în sol. Atunci când alegeți un loc pentru aceste plante, trebuie să țineți cont că nu tolerează curenții.
Ardeii sunt iubitori de căldură, iar temperatura aerului și a solului este de mare importanță. Și dacă partea aeriană a plantei se poate adapta în continuare la condiții mai reci, atunci sistemul rădăcular nu se adaptează. Prin urmare, se recomandă cultivarea ardeiului în locuri calde.
În plus, trebuie să luați în considerare că plantei nu îi plac schimbările bruște de temperatură, lucru important în special la cultivarea în solarii.
Selectați „vecini potriviți” pentru ardei
La fel ca pentru oameni, mediul în care trebuie să se dezvolte este important pentru plante. Fiecare cultură, inclusiv ardeiul, are vecinii săi „buni” și „răi”.
Ceapa, usturoiul, galbenelele, busuiocul, etc au efectul cel mai favorabil asupra ardeilor dulci. Acesti „vecini” protejeaza leguma de boli și dăunători, eliberând fitoncide. Dar mărarul și feniculul, dimpotrivă, inhibă dezvoltarea ardeiului. Departe merită să plantați și culturile leguminoase.
Realizați udările și fertilizarea la timp
Plantele adulte, precum și răsadurile, nu trebuie lăsate fără apă și nutriție suficientă. Udați-le cu apă caldă în mod regulat (în medie o dată la 4-6 zile), prevenind uscarea solului și formarea crustei. După udare, afânați solul la o adâncime de 1,5-2 cm.
Se recomanda mentinerea nivelului necesar de umiditate cu ajutorul mulcirii, de exemplu puteți utiliza paie.
Hrăniți ardeii dulci de 2-4 ori pe sezon, alternând îngrășămintele minerale cu cele organice. Pentru prima hrănire, care trebuie efectuată la două săptămâni după plantare, se utilizează îngrășăminte organice pentru legume sau puteți să pregătiți o soluție de 25 g de sulfat de potasiu, 30 g de superfosfat și 15 g de uree la 10 litri de apă. Udați ardeii la rădăcină.
Sau, puteți în locul acesteia să folosiți un îngrășământ natural produs de sine stătător, cum ar fi o infuzie de găinaț de păsări dizolvate în apă (1:20), precum și remedii populare: infuzii de cenușă (1 cană la 5 litri de apă) sau de urzică cu adaos de gunoi de grajd.
Când se formează floarea pe ardei, efectuați o a doua hrănire, utilizând aceleași îngrășăminte naturale, reducând ușor doza. Totodată, se pot dizolva 10 g de uree și 25 g de superfosfat și sulfat de potasiu în 10 litri de apă.
Două hrăniri sunt de obicei suficiente. Doar dacă planta și-a încetinit creșterea, o puteți „hrăni”, dar nu mai des de o dată la două săptămâni.
Îngrijirea și formarea plantei de ardei
Pentru ca planta să se dezvolte normal, ar trebui să formați corect planta, doar soiurile de talie mică nu necesită această grijă.
Dacă primele flori au apărut pe răsadurile de ardei, acestea ar trebui tăiate: acest lucru va permite plantei să își direcționeze toate forțele spre formarea părții vegetative.
Când răsadurile de ardei prind rădăcini și se adaptează după plantare în pământ, puteți începe să formați planta. Înlăturați de jos toți lăstarii laterali până la prima ramificație, precum și floarea din partea de sus a lăstarului principal.
Nu lăsați mai mult de 20 de flori pe tufele formate. Astfel ardeiul va avea condiții să se dezvolte corect. De pe plantele înalte, puteți elimina și frunzele inferioare.
La sfârșitul lunii august, toate florile nou apărute trebuie îndepărtate de pe tufele de ardei. Acest lucru va oferi ultimei recolte șansa de a se maturiza complet.
Vezi și Cultivarea și îngrijirea vinetelor în câmp și solar. Sfaturi.
Comentarii