Agapie Radu din satul Buda, raionul Călărași – un tînăr de 21 de ani, ambițios și muncitor cu fermitate, pentru care munca și doar ea îi poate aduce succesul.
De mic copil a muncit alături de părinții săi, manifestînd un interes sporit pentru agricultură. Tatăl său avînd o experiență bogată, dobîndită de-a lungul anilor, i-a insuflat ideea de a-și lansa propria afacere. Deoarece părinții aveau două sere construite cu forțele proprii,rezultatele bune i-au dat curaj lui Radu să meargă mai departe și să-și creeze propria afacere în domeniul cultivării legumelor în seră.
Ideea de a-și crea propria afacere a fost cimentată și ca urmare a analizei aprofundate a pieței locale de desfacere a legumelor timpurii și tardive. Astfel, Radu a decis să-și construiască seremoderne ce ar permite cultivarea legumelor timpurii și tardive.
Aflînd despre oportunitatea oferită tinerilor de către Programul IFAD V, componenta de finanțare a Tinerilor Antreprenori, Agapie Radu a decis să beneficieze de această oportunitate și să-și realizeze visul.
În anul 2012 a înregistrat o gospodărie țărănească, iarîn luna noiembrie a aceluiași an a obținut un credit investițional în valoare de 300 mii de lei, ceea ce i-a permis să-șiconstruiască cinci sere cu o suprafață de 24 de ari, sere ce au fost importate din Italia.
Pentru implementarea proiectului investițional propus, investiția inițială a constituit circa 500 mii de lei, contribuția proprie a tînărului antreprenor constituind circa 200 mii de lei.
După realizarea investiției, Radu a depus documentele necesare la Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și a beneficiat de subvenție aferentăinvestițiilor efectuateîn construcția serei și a sistemuluide irigare prin picurare.
Lansarea afacerii a avut loc în primăvara anului 2013, cînd a fost plantat primul ciclu cu ardei dulci și castraveți. Anual antreprenorul realizează două cicluri de legume, cultivînd în special varză timpurie, ardei dulci, castraveți și roșii.
Pentru asigurarea cu apă necesară pentru irigarea legumelor din sere, Radu împreună cu tatăl său, utilizează în comun, un bazin de acumulare a apei cu o capacitate de 5 mii metri cubi, apa fiind pompată din lacul satului ce este amplasat în apropiere.
Pentru reușita afacerii, Radu a decis că trebuie să-și sporească abilitățile manageriale în gestiunea afacerii, urmînd cursurile de antreprenoriat, organizate în luna martie 2013 de UCIP-IFAD, care i-au oferit noi cunoștințe în domeniul managementului, marketingului, planificarea și contabilizarea afacerii.
Paralel cu activitatea de creșter e a legumelor timpurii și tardive în sere, Radu mai cultivă ceapă din răsad în cîmp deschis, ceapă ce este cultivată pe o suprafață de 0.7 hectare, luate în arendă de la persoane fizice din satul Buda.
Producția gospodăriei este comercializată atît pe piața locală din raionul Călărași, cît și la piețele angro din orașul Chișinău. A reușit să-și creeze un nume propriu pe piața loacală, iar faptul că tînărul este un bun administrator al propriei afaceri îi asigură o rentabilitate sporită și, totodată, un viitor sigur.
Succesul obținut într-o perioadă scurtă de activitate a adus doar beneficii pozitive localității de baștină, prin crearea a patru locuri permanente de muncă, angajări sezoniere a circa 5 persoane, impozite achitate în bugetul public local și dezvoltatrea infrastructurii.
Radu este o fire optimistă, dornic de a munci: “Să muncim pentru a face o țară mai bună”,constituie sloganul care-l motivează pentru a-și dezvolta afacerea.
Astfel, tînărul antreprenor planifică să-și exindă afacerea mărindu-și numărul de sere și dotîndu-le cu sistem de încălzire pe bază de bricheți. Planurile tînărului antreprenor au toate șansele de reușită, pentru că este susținut de persoane cu experiență în domeniu și care nu se dau batuți la primul obstacol întîlnit în cale.
Comentarii