Cu investiții minime de 5100 euro pentru a însămânța un hectar de păpădie și cheltuieli totale de 3450 euro, se poate obține un profit brut de 8340 euro în doi ani, atingându-se o rentabilitatea anuală de 121%. Aceste date au fost prezentate de Evgheny Shumeyko, directorul companiei „Dobrotrav”, în cadrul conferinței „Un milion de pe un hectar”, eveniment care s-a desfășurat recent în Ucraina.
Expertul este convins că cultivarea păpădiei poate deveni o afacere de perspectivă pentru Ucraina, datorită tehnologiei simple. Potrivit lui, creșterea plantelor medicinale, în special a păpădiei medicinale pe suprafețe mici are un potențial destul de înalt.
În prezent, Ucraina a majorat exportul de plante medicinale, care în anul 2017 a crescut cu 8%, în comparație cu 2016. Totodată, sunt în creștere și exporturile către Asia și Polonia. Numai în anul trecut, Ucraina a exportat 3,7 mii tone de plante medicinale pentru mai mult de 7 milioane de dolari.
Cererea mondială, dar și suprafețele cu păpădie sunt în creștere – pentru aceasta sunt prevăzute 7 mii de hectare. Anual, se produc 3500 de tone de frunze și 10 mii de tone de rădăcini, ceea ce ar însemna materie primă de păpădie în sumă de circa 50 de milioane de dolari, iar produsele prelucrate – la 400 de milioane de dolari.
Prețul materiei prime de păpădie medicinală uscată în Uniunea Europeană este de: pentru o frunză uscată – 1,5 – 1,9 euro/kg, pentru rădăcini uscate – 3 – 4 euro/kg, pentru flori uscate – 1,5 euro/kg.
Păpădia este folosită în industria farmaceutică, cosmetică, industria alimentară, în special în salate, ceai, cafea, gustări, vin din păpădie, cât și hrană pentru animale.
Evgheny Shumeyko a comunicat că pentru a atinge rentabilitatea de 121% este necesară o investiție minimă de 5100 euro dacă vorbim despre un 1 hectar, și 47850 euro în cazul în care elaborăm un plan de afaceri pentru 5 hectare.
Pentru a planta un 1 ha de păpădie este nevoie de circa 3 kg de semințe, care ajung să coste 50 euro/kg. În același timp, achiziționarea echipamentelor necesare pentru prelucrare vor costa circa 4950 euro: o semănătoare manuală pentru legume – 150 euro, un cultivator – 600 euro, un excavator – 600 euro, un tractor 25 CP – 3000 euro, o mașină rotativă de tuns 1,3 – 500 euro, un plug – 100 euro.
Pentru un teren de 5 hectare este nevoie de 15 kg de semințe, care vor costa 750 euro.
Păpădia se seamănă la începutul primăverii sau în a treia decadă a lunii august – 1 decadă a lunii septembrie. Frunzele proaspete sunt recoltate, la fel ca și legumele, primăvara, vara și toamna – până la 5 recolte, dacă este utilizată irigarea. Frunzele pentru uscat sunt colectate primăvara și vara. Rădăcinile se sapă toamna târziu.
Cine ne cumpara plantele medicinale?