‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCultivarea secarei - combaterea bolilor şi dăunătorilor şi tratamentul seminţelor la secară

Cultivarea secarei – combaterea bolilor şi dăunătorilor şi tratamentul seminţelor la secară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cel mai periculos dăunator în culturile de secară este gândacul ghebos – Zabrus tenebrioides. Apariţia acestuia în cultura secarei este legată de lipsa rotaţiei corespunzătoare a culturilor de secară. Pagube importante mai produc şi gândacii pocnitori – Agriotes – specie polifagă, favorizată de solurile grele, reci, umede.

Dintre ciupercile fitopatogene, merită menţionate speciile Tilletia secalis, T. caries, T. foetida – malura şi Fusarium, care provoacă fusarioza.

Măsurile de prevenire şi combatere sunt în primul rând agrofitotehnice, alături de care se impun tratamentele fitosanitare, preventive sau la avertizare. Obligatoriu, la înfiinţarea culturilor vor fi utilizate seminţe tratate cu insectofungicide omologate.

Secara se cultivă după plante care se recoltează până la sfârşitul lunii august, cum sunt: leguminoasele anuale şi perene, borceagurile, rapiţa, cartofii timpurii, floarea soarelui, hibrizii timpurii de porumb.

Sămânţa de secară folosită la semănat trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe minime de calitate: puritatea de 98 %, germinaţia de 92% şi lipsa sclerotilor de Claviceps purpurea. Epoca optimă de semănat este în funcţie de zona de cultură între 15-20 septembrie, în zonele nordice şi 1-10 octombrie în zonele sudice.

Densitatea optimă este de 500-600 boabe germinabile/m2, distanţa între rânduri de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat de 4-5 cm. Norma de semănat este de 160- 200 kg/ha.

‹ adv ›

Tratamentul seminţelor pentru cultura de secară

AMIRAL PROFFY 6 FS produs de Alchimex este un produs cu acţiune fungicidă care conţine 60 g tebuconazol/litru, condiţionat sub formă de suspensie apoasă, de culoare roşie. La depozitare prelungită, pot apărea depuneri care însă, printr-o uşoară agitare, revin în suspensie.

Amiral Proffy 6S se foloseşte pentru tratamentul seminţelor de grâu, secară, triticale, orz şi orzoaică, destinate însămânţărilor. Produsul acţionează ca un fungicid sistemic, cu acţiune preventivă şi curativă asupra unui spectru larg de agenţi fitopatogeni care se transmit prin seminţe şi sol.

‹ adv ›

În timpul germinării şi creşterii plantutelor, substanţa activă este absorbită prin rădăcini şi este distribuită prin toate organele plantelor, protejându-le faţă de unele din cele mai păgubitoare boli cu infecţie internă şi externă care se întâlnesc în culturile de cereale păioase netratate.

La secară, este omolgat pentru MALURA şi FUSARIOZA. Tratamentul se efectuează în doze de 0,5 l / tona de sămânţă.

Tratamentul seminţelor se face cu echipamente corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de agitare continuă a soluţiei de tratat, asigurându-se respectarea dozei recomandate şi o acoperire uniformă a seminţelor. înainte de golire, ambalajul se agită bine pentru omogenizarea conţinutului. După golire, ambalajul se clăteşte bine (de 3 ori) cu apa care se adaugă în rezervorul cu soluţia de tratat.

În funcţie de caracteristicile şi performanţa tehnică a echipamentelor din dotare, produsul se diluează în 3-5 litri apă /0,5 litri produs/tonă de seminţe (luându-se iîn calcul şi apa rezultată din clătirea ambalajului) sau se poate dilua mai mult (până la 10 litri apa/0,5 litri produs/1 tonă de seminţe), cu condiţia ca semănatul să se facă imediat după tratamentul seminţei.

La însăcuirea seminţelor tratate, mai ales a celor tratate cu adaos de apă, care se depozitează în vederea însămânţării, nu se vor folosi saci din folie de plastic, iar depozitarea până la însămânţare se va face în spaţii uscate, bine ventilate, separat de samânţa destinată consumului.

Sămânţa tratată nu se poate folosi de la un an la altul. Este interzisă folosirea seminţelor tratate în hrana oamenilor, a animalelor sau în alte scopuri decât pentru semănat.

Sursa: Agroromania.manager.ro

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›