Agricultura României, un sector care a depăşit 40 de miliarde de lei în 2019, poate deveni mai competitiv, dacă vor creşte investiţiile în tehnologizare şi digitalizare. De asemenea, putem vorbi despre aducerea unei valori adăugate materiilor prime, atunci când fermierii înţeleg că asocierea în cooperative sau încheierea unor parteneriate cu procesatorii şi investiţiile la comun sunt cheia realizării produselor finite. Acestea sunt concluziile videoconferinţei ZF Agricultura într-o nouă etapă: Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii?, organizată de Ziarul Financiar.
Alexandru Savin, membru al boardului şi investment manager în cadrul platformei ROCA, consideră că dezvoltarea sectorului agricol poate fi făcută fie prin adăugarea de produse şi activităţi noi în portofoliul companiilor, fie prin dezvoltarea de produse mai complexe.
El susţine că în acest moment piaţa agro-alimentară este fragmentată, cu mulţi jucători mici, cărora le este greu să concureze cu jucătorii mari.
‹ adv ›
Speakerii prezenţi în cadrul videoconferinţei spun că agricultura ar putea deveni un sector competitiv, însă trebuie să investească în tehnologizare şi digitalizare să crească.
Mihai Moraru, director general Agenţiei pentru Finananţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) consideră că digitalizarea ar trebui să se adreseze în special fermelor de familie, o clasă de mijloc a agriculturii, care este foarte important să existe şi care să desfacă producţia prin intermediul platformelor şi marketplace-urilor. Aceste iniţiative au apărut timid în contextul al pandemiei.
O altă problemă cu care se confruntă România în ceea ce priveşte producţia de cereale este randamentul la hectar, iar abia când acesta va creşte putem vorbi de câştigarea luptei cu ţărilor din Vest.
Adrian Pintea, director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Alexandru Savin, membru bord şi investment manager în cadrul platformei ROCA şi Ramona Ivan, director direcţia Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale în cadrul CEC Bank spun că sursa de finanţare nu mai este o problemă pentru agricultură, însă pentru dezvoltarea sa este nevoie de soluţii concrete, de măsuri de sprijin dezvoltate de stat împreună cu privatul.
Comentarii