‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
28.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum a găsit Veronica Lim din Logănești oportunități în agricultura locală

Cum a găsit Veronica Lim din Logănești oportunități în agricultura locală

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Veronica Lim din Logănești, Hîncești a reușit să transforme pasiunea pentru agricultură într-un mod de viață sustenabil, care-i asigură un trai decent, acasă, alături de soțul și fii ei.

Revenită în satul natal în 2017, Veronica a simțit „chemarea rădăcinilor” și a decis să cultive legume în grădina casei.

Grădinăritul este activitatea care o echilibrează și-i oferă posibilitatea să trăiască în armonie cu natura. Iar relația pe care o are cu plantele, îi oferă încredere că a făcut o alegere bună, atunci când a revenit acasă, după 11 ani de muncă în Israel.

‹ adv ›

Deși a căpătat experiență în cultivarea plantelor în câmp deschis, Veronica abia anul trecut a înțeles că are nevoie de o seră, așa cum dăunătorii și bolile îi pune în pericol roada, pe care încearcă să o crească fără utilizarea chimicalelor.

Datorită proiectului Hîncești Comunități Prospere – HIP, finanțat de Dorcas Aid International și Kome Over en Help și implementat de Fundația Dorcas din Moldova în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova, Veronica și-a îndeplinit această dorință.

Cu ajutorul organizației Dorcas, Veronica a obținut suma de 12.000 de lei, pe care a investit-o în achiziționarea unei sere cu o suprafață de 24 m2 și o sapă electrică.

‹ adv ›

Echipamentul îi permite să obțină un sol mai aerat și oxigenat, facilitând prelucrarea și îngrijirea plantelor.

Pe lângă legume, familia ei se ocupă și de cultivarea viței de vie, o activitate în care se implică mai mult soțul Veronicăi, de naționalitate coreean, care, între timp, a învățat să respecte cu sfințenie tradițiile moldovenești în producerea vinurilor.

Experiențele de viață ale Veronicăi, trăind în Uzbekistan, la baștina soțului, apoi munca în Israel și revenirea în Republica Moldova, i-au oferit o lecție de viață valoroasă:

Nu trebuie să te temi de necunoscut. Curajul și încrederea în sine sunt esențiale pentru a depăși orice obstacol.

‹ adv ›

Proiectul HIP i-a oferit nu doar suport financiar, ci și oportunitatea de a crea relații noi cu locuitorii din Logănești și din satele vecine. 

Veronica a participat la toate instruirile și atelierele organizate de FARM și Dorcas, în ciuda faptului că inițial era reticentă să se implice.

A văzut cât de important este implicarea fiecăruia și că orice efort cât de mic contribuie la creșterea și dezvoltarea comunității.

Informațiile pe care le-a acumulat în timpul Școlilor de Câmp și a Școlilor de Business sunt de mare folos, contribuind la dezvoltarea ei personală și profesională.

Proiectul HIP, a fost implementat în cinci localități din raionul Hîncești în 2023 și a avut drept scop motivarea membrilor comunității și a fermierilor de a se implica în acțiuni comunitare, colaborarea grupurilor locale de inițiativă, dezvoltarea socio-economică a regiunii și susținerea persoanelor aflate în dificultate.

Începând din aprilie 2024, proiectul HIP revine în raionul Hîncești, având ca obiectiv mobilizarea comunitară, implicarea civică, menținerea dezvoltării localităților și antreprenorilor, abilitarea fermierilor, crearea unui cluster turistic, susținerea persoanelor aflate în dificultate, creșterea responsabilității sociale, asigurând astfel un viitor prosper pentru comunitatea agricolă locală.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›