Chiar dacă este o țară cu o climă nefavorabilă și soluri cu fertilitate scăzută, Israelul a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume, scrie aggeek.net.
Specialiştii israelieni crează noi soiuri de plante, lansează sisteme inovatoare de irigare şi de automatizare. Este una dintre cele mai dens populate țări.
Automatizarea este necesară pentru a reduce numărul de braţe de muncă, iar deficitul de apă impune cercetarea și dezvoltarea continuă a celor mai bune tehnologii. Astăzi, eficiența utilizării apei în Israel este cea mai înaltă din lume.
Condițiile naturale nefavorabile au stimulat introducerea inovațiilor
Israelul se află pe coasta de est a Mării Mediterane, clima, în cea mai mare parte a țării, este aridă, deşert sau semi-deşert.
Precipitaţiile scăzute, cantitatea principală acumulându-se din octombrie până în aprilie, fiind inegal distribuite în întreaga țară, unde cantitatea maximă se înregistrează în nordul Israelului.
O altă problemă este lipsa solurilor fertile. Doar 20% din teren este pretabil pentru agricultură. În pofida faptului că condițiilor meteorologice sunt dificile, iar 2/3 din teritoriul țării este deșert, rata de creștere a producției agricole, pentru 2005-2015, s-a ridicat la aproximativ 19%.
Astfel de indicatori s-au realizat datorită cooperării sectorului agricol cu oamenii de știință și aplicării tehnologiilor avansate.
Circa 95% din necesităţile alimentare sunt acoperite datorită producţiei proprii
Volumul producției agricole din Israel este mai mic de 1,5% din PIB, totodată în ţară sunt importate numai cereale, semințe oleaginoase, carne, cacao și zahăr.
Suprafaţa terenurilor agricole din Israel este de numai 240 de mii de hectare. Jumătate din această suprafața este utilizată pentru cultivarea culturilor de câmp, aproximativ un sfert pentru livezi și plantaţii de citrice, restul pentru legume și flori.
Află aici despre Legume deosebite. Vezi 9 varietăți ce vor „colora” grădina.
Alte 200 de mii de hectare de teren sunt destinate pășunatului.
15% din producţia obţinută se exportă
Potrivit Ministerului Agriculturii din Israel, în anul 2016, a fost obținută o producție agricolă de 30 de miliarde de șekeli (aproximativ 7,8 miliarde de dolari).
Mai mult de 15% din această producție a fost destinată piețelor de export. Israelul, în principal, exportă produse vegetale cartofi, ardei, avocado, morcovi, flori, ierburi, salate și multe altele pe piețele din Europa, America și Orientul Îndepărtat.
Cantitatea maximă a producției este constituită din fructe, legume, păsări și bovine. Ponderea acestor sectoare în valoarea produselor agricole, în anul 2015, au fost următoarele: 24% – legume, 20% – cartofi, carne de pasăre – 19%, bovine – 15%, semințe – 6%, culturi de câmp – 8%, şi restul.
Israelul este lider mondial în utilizarea resurselor de apă
În ultimii ani, Israelul a devenit una dintre cele mai importante țări agricole, cu o bună reputație în întreaga lume, multe țări folosesc acum expertiza sa pentru produsele agricole.
Iar inovațiile de irigare și soiul nou de roșii cherry au devenit, deja o carte de vizită a Israelului în străinătate. În plus, aici se produc pepeni verzi cu o greutate medie de aproximativ 500 de grame, tomate negre ce conţin aceleaşi vitamine ca şi coacăzul negru. Inovația este singura modalitate de existență.
Dispune de 150 de mii de hectare de sere
Crearea unui mediu steril și controlat este principala metodă de a crește produse de înaltă calitate. Prin urmare, pe circa 150 de mii de hectare de teren sunt construite fie sere, fie plase de protecție.
Aproximativ 4 000 hectare de grădini sunt acoperite cu plasă, în principal, bananele din regiunea Carmel.
Sectorul zootehnic
Principalele sectoare ale creșterii animalelor din Israel sunt cele ce se ocupă cu creşterea păsărilor și bovinelor în sectorul evreiesc și ovine în sectorul arab și beduin.
Citește și despre Mulcirea culturilor de legume. 7 metode, avantaje și sfaturi.
Există peste 14 mii de ferme unde se cresc animale, mai mult de jumătate dintre ele fiind ferme de păsări, aproximativ 1000 destinate creşterii bovinelor, iar în restul se cresc câinii ciobăneşti, ovine și cabaline.
Un fermier din Israel produce hrană pentru mai mult de 100 de locuitori
72 de mii de muncitori sunt angajați în agricultură, aproximativ 21 de mii dintre aceștia sunt lucrători străini. Alți 170 de mii de lucrători israelieni sunt angajați în producerea tehnico-materială, pentru aprovizionarea sectorului agricol. Astăzi, un agricultor din Israel produce hrană pentru mai mult de 100 de locuitori.
Statul stimulează producătorii asigurând reducerea costului de producție
Ministerul Agriculturii din Israel controlează și reglementează agrobusiness-ul din țară. Pe de o parte, guvernul asigură o reducere a costurilor de producție și, pe de altă parte, poate opri producerea culturilor nerentabile.
Clik aici pentru a afla despre Ploșnița verde a tomatelor – dăunător ce produce pagube mari.
Există cote pentru o varietate de produse: lapte, ouă, carne de pasăre și cartofi. Au fost introduse cote pentru consumul de apă și s-au stabilit standarde de consum pentru fiecare cultură. Acestea și multe alte măsuri au făcut posibilă construirea unui model de afaceri de succes.
Poporul ales de Dumnezeu, El niciodată nu-și va lua mana Sa după ei. Este o tara binecuvântată!!!!