‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 7 octombrie, 2024
13.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum afectează legile UE comerțul cu produse proaspete

Cum afectează legile UE comerțul cu produse proaspete

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Uniunea Europeană (UE) are deja cele mai ridicate standarde în ceea ce privește siguranța alimentară la nivel global. Acum, furnizorii trebuie să respecte și noi reguli pentru a importa într-un mod sustenabil produse proaspete.

Multe dintre aceste noi legi europene provin din Pactul Verde European (Green Deal) și afectează și furnizorii din afara Europei.

Potrivit Centrului pentru Promovarea Importurilor din Țările în Curs de Dezvoltare, partenerii comerciali europeni se tem că Bruxelles-ul face comerțul mai dificil, încercând să își atingă obiectivele de a nu afecta clima și de a produce alimente fără a dăuna mediului.

‹ adv ›

Însă, pentru UE ar fi imposibil să impună reguli noi pentru industria grea fără să se aștepte ca și alte țări să le respecte. Prin urmare, furnizorii ar trebui să se pregătească pentru aceste schimbări.

Reducerea substanțelor chimice pentru controlul dăunătorilor

Una dintre cele mai importante propuneri pentru comerțul cu fructe și legume proaspete se referă la utilizarea sustenabilă a pesticidelor.

Această propunere se concentrează pe stabilirea unor reguli globale pentru cantitatea maximă de substanțe chimice permise în și pe alimente, cunoscute sub denumirea de Limite Maxime de Reziduuri (MRL-uri).

‹ adv ›

Propunerea includea interzicerea importului de alimente dacă s-a dovedit că acestea conțin reziduuri din substanțe nepermise în UE. Totuși, UE a retras această propunere, deoarece industria chimică și lobby-ul agriculturii industriale s-au opus ferm.

Cu toate acestea, tendința de a reduce cantitatea de substanțe chimice pentru controlul dăunătorilor din alimente continuă.

Care sunt regulile?

UE are reguli stricte privind sănătatea plantelor, MRL-urile și contaminanții. Evident, toate fructele și legumele trebuie să aibă un certificat fitosanitar.

‹ adv ›

Limitele maxime permise de reziduuri (MRL-uri) pentru fructele și legumele proaspete se schimbă frecvent.

Supermarketurile europene sunt mai stricte decât legile UE în privința reziduurilor de pesticide. Regulile UE au fost actualizate recent.

De exemplu, supermarketurile au redus nivelurile maxime admise ale substanței chimice cadmiu pentru mai multe fructe, inclusiv fructe moi, citrice, ananas, mango și banane. Pentru mai multe informații, vezi Regulamentul 2023/915.

Controlul produselor proaspete

În 2023, Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (RASFF) a raportat 791 de alerte legate de probleme de risc alimentar.

Când apar probleme regulate cu țările furnizoare, autoritățile vor intensifica controalele oficiale sau vor lua măsuri de urgență.

Unele produse proaspete prezintă un risc mai mare de a avea reziduuri de substanțe chimice pentru controlul dăunătorilor în sau pe ele.

Conform Regulamentului 2019/1793 (verificat în mai 2024), printre produsele cu risc ridicat se numără:

  • Ardeii proaspeți (capsicum);
  • Fasolea; și
  • Fructele și legumele exotice.

UE verifică mai frecvent aceste produse, în funcție de țara de origine. De exemplu, UE verifică:

  • 30% din portocalele și ardeii proveniți din Egipt;
  • 50% din ardeii proveniți din Republica Dominicană;
  • 50% din ardeii iute proveniți din Uganda; și
  • 10% din fasole și 20% din ardeii iute proveniți din Kenya.

Furnizorii trebuie să găsească metode mai sigure pentru controlul buruienilor și dăunătorilor pentru a respecta noile reguli stricte privind MRL-urile.

Legile UE pot părea un obstacol, dar furnizorii care le respectă pot accesa o piață de consum puternică. Europa este o piață pentru companiile care se pot distinge.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›