‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum arată un porc bolnav de pestă porcină africană. Semnele bolii și metodele de...

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană. Semnele bolii și metodele de transmitere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii care cresc porci îm fermă sau în gopsodărie sunt îngrijorați de valul de cazuri confirmate de pestă porcină africană (PPA). Boala infecțioasă nu are nici tratament, nici vaccin, mortalitatea efectivelor fiind de 100%.

Crescătorii trebuie să știe care sunt semnele ce apar la un porc bolnav des pestă porcină africană, mai exact cum arată un porc bolnav de această boală. De precizat că boala nu se transmite la om.

Semnele bolii la porcii din fermă sau gospodărie

Din păcate, primele semne ale pestei porcine africane pot fi cu greu observate. Simptomele bolii apar mai ales în formele preacute sau acute, atunci fermierul putând observa cu ușurință o serie de manifestări care indică îmbolnăvirea porcilor de pestă porcină africană.

‹ adv ›

Dacă observați vreun deces inexplicabil în efectivul de porci, este semn clar că trebuie să vă alarmați, să raportați situația atât medicului veterinar, cât și aututorităților sanitar-veterinare.

Febra ridicată, de circa 40-42 de grade Celsius, este un alt posibil semn al îmbolnăvirii porcilor cu pestă porcină africană.

Porcii bolnavi cu pestă porcină africană prezintă înroșiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului

‹ adv ›

Pierderea poftei de mâncare, a apetitului, este un alt semn care trebuie să îi îngrijoreze pe fermieri. Porcii cu pestă porcină africană își pierd energia, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică.

Scroafele bolnave de PPA avortează, însă de precizat că boala afectează în mod egal masculii și femelele, iar îmbolnăvirea nu este influențată de vârstă.

Porcii cu pestă porcină africană pot przenta stări de vomă, diaree – uneori cu sânge, scurgeri la ochi.

‹ adv ›

În maxim 20 de zile de la îmbolnăvire, animalele cu PPA suferă decesul.

Cum se transmite pesta porcină africană

Transmitere directă:

  • contactul dintre animalele bolnave și animalele sănătoase.

Transmitere indirectă: 

  • hrănirea porcilor cu carne infectată;
  • vectori biologici – căpușe din genul Ornithodoros;
  • vehicule, utilaje, îmbrăcăminte.

Care sunt sursele virusului

  • Prin sânge, țesuturi, secreții și excreții ale animalelor bolnave și moarte.
  • Animalele care s-au recuperat din infecții acute sau cronice pot deveni purtătoare de virus – în special la porcii domestici din zone in care boala evoluează enzootic.
  • Căpușe din genul Ornithodoros.
  • Risc mare la furajele contaminate.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›