‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 10 octombrie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum comentează proprietarul Portului Giurgiuleşti intenţia Guvernului României de a-l cumpăra

Cum comentează proprietarul Portului Giurgiuleşti intenţia Guvernului României de a-l cumpăra

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietara firmei ce deține Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG), afirmă că deși „dorește să găsească un cumpărător de renume pentru port”, este concentrată pe discuțiile cu Guvernul Republicii Moldova, notează mold-street.com.

„BERD dorește să găsească un cumpărător de renume pentru port.

Adesea suntem abordați de diverși cumpărători interesați, dar în acest moment suntem concentrați să lucrăm cu Guvernul Republicii Moldova pentru a deschide calea unui proces de vânzare transparent”, se menţionează într-un răspuns pentru  Mold-Street.com, oferit de serviciul de presă al Băncii.

Amintim că ieri, 28 august, Guvernul României a adoptat un memorandum privind aprobarea inițierii negocierilor cu BERD, în vederea achiziționării de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța – societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a acțiunilor Danube Logistics SRL, deținute de către BERD în PILG din Republica Moldova.

„Concret, se va crea, în baza acestui memorandum, o comisie de negociere din care vor face parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Transporturilor și, evident, ai Ministerului Finanțelor, pentru a se deschide negocierile cu BERD pentru achiziția acestor acțiuni, care vor duce la controlul majoritar al statului român asupra acestui Port Giurgiulești”, a declarat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului României.

Totodată, el a precizat că:

„Este vorba despre compatibilizarea, care există deja, și fluidizarea unui input, unui trafic de mărfuri consolidat, pentru a transforma acest ecosistem, Portul Constanța, într-unul dintre cele mai importante puncte de convergență de trafic de marfă din această parte a Europei, cel puțin.”

‹ adv ›

Şi Guvernul de la Chişinău a comentat decizia autorităţilor de la Bucureşti.

„Să explicăm cât mai limpede: la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești (PILG) care aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Portul de Stat care este în proprietatea statului.

Nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat”, afirmă Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al executivului.

Totodată, el precizează că „BERD, proprietarul companiei concesionare a PILG (Danube Logistics n.r.), poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos, și Danemarca”.

De notat că asupra activelor care formează capitalul social al Danube Logistics, operatorul PILG, încă în 2022, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), judecătorul de instrucție a impus sechestru în sumă ce depășește 150 milioane lei.

‹ adv ›

Anul trecut, preşedinta Maia Sandu a susţinut că până la soluţionarea litigiului (dintre BERD, Danube Logistics şi Bemol Retail) nu poate fi vorba de vânzarea Portului Internațional Liber Giurgiulești de către BERD.

În plus, eventuala tranzacţie nu poate fi realizată fără aprobarea prealabilă în scris a Guvernului Republicii Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›