‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCum să obții profit din butași de cătină

Cum să obții profit din butași de cătină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cătina este în măsură să ofere anual o cantitate mare de fructe mari și gustoase. Dar acest randament poate fi obținut doar prin calitatea materialului săditor, care trebuie să corespundă standardelor, și doar prin altoirea butașilor.

Din acest motiv este recomandat ca să cumpărați puieți de dimensiuni mici. În acest caz, ei vor putea fi mai ușor de distins față de alte plante de crâng.

Cătina trebuie înmulțită prin butași în timpul iernii

Cel mai mare neajuns al acestui arbust e faptul că se înmulțește foarte ușor prin semințe. Iar asta nu e chiar bine, pentru că „tata” riscă să nu corespundă soiului pe care îl aveți plantat.

În plus, cătina la maturitate poate avea o rădăcină foarte abundentă. Astfel, utilizarea pe scară largă a semințelor sau doar a rădăcinii acestui arbust cu scop de a începe o afacere, îi va scădea din start reputația.

Specificul polenizării

‹ adv ›

Catina este o plantă dioică ce se polenizează cu ajutorul vântului. Prin urmare, asigurați-vă că veți planta cât mai aproape atât arbuști-masculi, cât și specimenele de sex feminin. Dacă planta de sex masculin este cam la 5-10 m de la femelă, atunci polenizarea va avea loc la cel mai înalt nivel.

O plantă-mascul poate poleniza mai multe plante de sex feminin. Cu toate acestea, e de dorit ca să plantați măcar 2 „bărbați”.  Din simplul motiv, că există pericolul ca anume el să se usuce.

Citește despre Cum se taie și formează tufele de cătină albă.

‹ adv ›

În cazul în care dispuneți de un spațiu limitat, atunci „bărbații” pot fi plantați și la distanțe mici unul de altul, chiar la 30 la 50 cm.

Cel mai bun moment de-a planta cătina

Acest arbust nu prea să împacă cu temperaturile joase. Suportă cu greu înghețurile, dar își poate începe perioada de vegetație foarte devreme.

Prin urmare, cea mai bună perioadă de plantare sau de răsădire a cătinii este primăvara devreme – cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Acest lucru este fundamental pentru puieții de cătină care au rădăcina descoperită, precum și pentru plantele ce trebuie răsădite, căci o mare parte a sistemului radicular poate fi pierdut.

În cazul în care puietul de cătină crește de un an sau mai mult într-un container, atunci sădirea lui în grădină este foarte simplă.

Vezi aici Ghid de plantare: pomi și arbuști fructiferi. 

Acest lucru se poate de realizat în orice moment, deoarece sistemul radicular al plantelor nu este accidentat. Și totuși, e de dorit ca aceasta să aibă loc primăvară sau vara.

Deoarece doar așa, noul loc răsad își va putea „construi” o rădăcină puternică, care până în iarnă va fi capabilă treacă mai ușor peste temperaturile joase.

butasi-de-catina
FOTO: intrebari.hobbygradina.ro

Locul de plantare

Cătina ar trebui să fie plantată la o distanță semnificativă de restul culturilor din grădină. Cel mai adecvat loc pentru ea este pe marginea lotului, de-a lungul drumului, dar alături de gazon.

Rădăcinile de cătină sunt formate din mai multe cordoane slabe de branșare care se întind pe o suprafață mare. Din acest motiv, ele trebuie îngropate superficial, cam la 20-30 cm de la suprafață.

Acest fapt poate duce la o ușoare deteriorate a rădăcinilor în timpul săpatului. Iar o traumă cât de mică nu ar fi, poate aduce un prejudiciu pentru toată planta.

Despre această caracteristică a structurii sistemului radicular al cătinii orice grădinar trebuie să știe și trebuie să țină cont atunci când alege unde o va planta.

Săpatul solului în apropierea cătinii este cea mai frecventă cauză a unei roade slabe sau chiar a uscării arbustului. Iar o altă consecință negativă suplimentară a acestui săpat este și apariția de subarbuști în locurile unde au fost periclitate rădăcinile de cătină.

A doua condiție importantă pentru alegerea unui loc de plantare favorabil pentru cătină este un spațiu deschis. Cătina iubește lumină, și prin urmare, ar trebui să crească într-un loc cât mai iluminat, fără copaci înalți prin preajmă.

 Plantarea puieților de cătină

Plantarea puieților nu se deosebește cu mult de plantarea altor arbuști sau pomi fructiferi.

Nu folosiți multe îngrășăminte minerale atunci când vine vorba de răsădire.

Puteți folosi o limită de îngrășăminte, astfel ca la o găleată, de dimensiuni normale, nu trebuie să lipsească compostul putrezit, o mână de superfosfat (doză dublă dacă e așezată în zonele predispuse la acidificarea solului) și un pahar de cenușă de lemn pentru fiecare plantă.

Puteți adăuga desigur și o lingură bună de îngrășăminte complexe. Dar acest fapt nu vă va garanta un rezultat „ecologic”.

Dacă răsădiți cătina, încercați să o scoateți cu cât mai multe rădăcini posibile ( nu uitați, ele sunt foarte lungi). Cu toate acestea, în cazul în care prin săpare ați redus drastic lungimea rădăcinilor, apoi la fel de mult trebuie să tăiați și din părțile aeriene ale plantelor.

Practica arată că tăierea „exagerată” a puieților de cătină e mai bună decât „mila de-ai tăia” și a le păstra cât mai multe părți. Dacă răsădiți o plantă mare de cătină, atunci poate fi lăsat doar trunchiul principal (de la 1 până la 1,5 m lungime), chiar și fără ramuri laterale.

FOTO: dorinte-verzi.blogspot.com
FOTO: dorinte-verzi.blogspot.com

 Îngrășămintele pentru cătină

Cătina are rădăcini lungi, iar acest fapt face ca ele să se răspândească destul de repede și departe de „mama lor”. Prin urmare, aplicarea îngrășămintelor în groapa inițială unde a fost plantat arbustul după un an sau doi nu are un rol la fel de importantă ca și pentru plantele cu un sistem radicular mai compact.

Planta nu e chiar atât de dependentă de îngrășăminte, și asta datorită rădăcinilor, care își găsesc și singure substanțele nutritive de care au nevoie. Totuși, dacă vă hotărâți să folosiți îngrășăminte, utilizați fosfatul, dar nu mai mult decât odată pe an.

Retezarea și „întinerirea” puieților de cătină

Colectarea pomușoarelor de cătină se realizează cel mai bine atunci când arbustul nu are dimensiuni mari. Dacă planta a reușit să se înalțe mai mult decât ar trebui, atunci e nevoie ca aceasta să fie retezată. Cercetările arată că acest arbust suportă destul de bine acest proces.

Cătina își atinge apogeul productivității după aproape 8-12 ani. După aceasta, arbustul trebuie „pus pe butuc”, adică tăiat. După această „intervenție chirurgicală” radicală, cătina se restabilește destul de rapid pe fonul lăstarilor săi. Astfel, planta întinerește, cătină crește și dă roadă din nou.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›