‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 ianuarie, 2025
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum creștem răsad de conopidă sau broccoli sănătos

Cum creștem răsad de conopidă sau broccoli sănătos

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru a crește răsad de conopidă sau broccoli sănătos este recomandată utilizarea casetelor de răsad și a amestecurilor de sol gata preparate cu un pH neutru 6,5-7.

Utilizarea solului din câmp sau din alte surse nu este recomandată, din cauza riscului ridicat de infectare a răsadurilor cu hernia rădăcinilor de varză.

În cazul în care există îndoieli cu privire la calitatea solului, acesta trebuie dezinfectat și făcută o analiză chimică.

‹ adv ›

Semințele sunt semănate direct în casete la o adâncime de 0,5-1 cm. Pentru semănatul timpuriu se folosesc frecvent casete cu 64 de celule, iar pentru semănatul de vară și de toamnă se folosesc casete cu 144 sau 216 celule.

Casetele sunt instalate pe structuri, care izolează sistemul radicular de sol, ceea ce împiedică dezvoltarea sistemului radicular în sol și permite o irigare și o aplicare uniformă a îngrășămintelor.

Temperatura de la semănat până la răsărire trebuie să fie de 15-22 °C. În perioada următoare, temperatura din timpul cultivării răsadurilor de broccoli și conopidă trebuie să fie în concordanță cu cantitatea de lumină și durata zilei.

‹ adv ›

Temperaturi recomandate (noapte/zi) pentru fiecare lună:

  • ianuarie-februarie: 8/12 °C;
  • martie: 10/14 °C;
  • aprilie: 12/16 °C;
  • mai: 13/18 °C.

După răsărire, se recomandă limitarea udării, astfel încât plantele să se dezvolte bine. Apoi, este necesar să se asigure o udare uniformă, deoarece rezerva de apă din caseta cu mai multe celule este limitată.

Important! Udarea răsadurilor cu apă rece favorizează dezvoltarea căderii plantuțelor.

‹ adv ›

În timpul cultivării răsadurilor este necesar să se aplice și îngrășăminte care conțin molibden: 0,5 g de molibdat de sodiu sau de amoniu la 1 m2 de răsad (dizolvați molibdatul în apă și udați) sau, înainte de semănat, aplicați 10 g de molibdat de sodiu sau de amoniu la 1 m3 de substrat.

Trebuie evitată fertilizarea excesivă a răsadurilor, pentru a nu provoca o creștere excesivă și o supraaglomerare a plantelor. Acest lucru se referă în principal la îngrășămintele cu azot, cum ar fi ureea sau nitratul.

Astfel de răsaduri au o valoare redusă, deoarece sunt predispuse la formarea așa-numitelor inflorescențe premature. Inflorescențele premature pot apărea, de asemenea, atunci când răsadurile sunt lăsate mai mult de 8-9 săptămâni.

Înainte de plantarea la locul final răsadurile trebuie să fie călite. În acest scop, cu 8-10 zile înainte de plantare, este necesar să se reducă temperatura din interiorul spațiului de producere, aerisind-o.

În timpul călirii este necesar, de asemenea, să se reducă volumul de apă (dar plantele nu trebuie lăsate să se ofilească).

Răsadul de conopidă gata de plantare trebuie să aibă 5 frunze, a 6-a frunză în formare. Înălțimea optimă a răsadului trebuie să fie de 10-14 cm.

Pregătirea solului pentru plantare răsad de conopidă și broccoli

Solul trebuie să fie prelucrat și udat cu străduință. Cel mai bine este să îl afânăm chiar înainte de plantare, folosind un cultivator cu un tăvălug.

Tăvălugirea suprafeței protejează solul de uscare și îmbunătățește eficiența lucrărilor de întreținere. Plantați răsadurile imediat după ce ați pregătit terenul până la adâncimea coletului.

Este necesar să pregătiți o suprafață care poate fi plantată într-o singură zi.

Răsadurile trebuie să fie protejate de musca verzei. Cu câteva ore înainte de plantare, udați abundent casetele pentru a facilita desprinderea plantelor și pentru a evita deteriorarea sistemului radicular.

Transplantarea se face cel mai bine în zilele înnorate sau, dacă acest lucru nu este posibil, după-amiază. Conopida este pretențioasă față de umiditatea solului în momentul plantării. Prin urmare, cultivarea conopidei fără irigare este riscantă.

În cazul în care solul se usucă, se recomandă să se irige imediat după plantare. Cele mai bune rezultate se obțin prin două udări înainte și după plantare, de aproximativ 15 mm de fiecare dată.

Densitatea optimă pentru conopidă este de 2,5-4,5 plante la 1 m2 . Pentru hibrizii timpurii, care se caracterizează printr-o suprafață foliară mai mică, densitatea de plantare este de 4-4,5 plante la 1 m2, iar pentru hibrizii mai târzii este de 2,5-3 plante la 1 m2.

Modelul standard de plantare este de 30.000-40.000 de plante/ha.

V-ar putea plăcea și articolul Conopida – 7 tulburări fiziologice frecvent întâlnite.

Îngrijirea răsadului de conopidă

Afânarea solului este foarte importantă pentru a permite aerisirea solului după ploi abundente, dar și pentru a distruge buruienile.

Afânarea nu trebuie să fie prea adâncă (aproximativ 3 cm), pentru a nu deteriora sistemul radicular.

În cazul aplicării de erbicide, afânarea spațiilor dintre rânduri trebuie să se facă la o înălțime a plantelor de 15-20 cm, deoarece o afânare mai timpurie poate determina germinarea imediată a buruienilor.

În cazul în care este necesară fertilizarea, atunci este mai bine să se facă înainte de afânarea între rânduri. Cu detalii despre fertilizare revenim în următorul articol.

Dacă solul este pregătit corespunzător înainte de plantare, una sau două operațiuni de afânare sunt de obicei suficiente.

Creșterea în spații protejate

În multe țări, producătorii cultivă conopida în spații protejate. Se folosesc tuneluri pentru recoltele foarte timpurii și folie perforată sau materiale speciale pentru recoltele ulterioare.

Acest lucru necesită destul de multă muncă, dar le poate oferi fermierilor profituri suplimentare. Producția de conopidă în tuneluri este similară producției de varză albă.

Se folosesc tuneluri înalte (3 × 7 × 30 metri) sau tuneluri joase (1,5 × 4 × 30 metri). Răsadurile sunt cultivate în tuneluri încălzite.

Atunci când se produc răsaduri, trebuie acordată atenție necesității de iluminare suplimentară a răsadurilor. Pentru conopidă, sunt preferabile solurile ușoare care se încălzesc rapid.

O atenție deosebită trebuie acordată faptului, că răsadurile trebuie plantate într-un sol potrivit de umed, deoarece solul cu umiditate excesică inhibă puternic creșterea plantelor și este adesea cauza multor tulburări fiziologice.

Distanța de plantare este de 50×50, 45×45 cm sau conform recomandărilor producătorului de semințe. În tunelurile joase, folia se îndepărtează după aproximativ 4-5 săptămâni. Pentru restul sezonului, plantele rămân descoperite. În tuneluri înalte, conopida se dezvoltă până la recoltare.

Este important să se ventileze tunelul, pentru a menține o temperatură optimă, deoarece supraîncălzirea este dăunătoare pentru plante. Prima recoltă poate fi obținută la 55-60 de zile, în cazul hibrizilor foarte timpurii.

Utilizarea materialului de acoperire asigură, de asemenea, o recoltă timpurie a conopidei. Acoperirea trebuie să se facă la scurt timp după plantare, când suprafața solului este încă umedă.

În cazul foliei perforate, perioada de acoperire este de aproximativ 3-4 săptămâni. O utilizare mai îndelungată a foliei cauzează supraîncălzirea plantelor din cauza creșterii rapide a temperaturilor și a luminii solare.

În cazul în care se utilizează alte materiale speciale, această perioadă se prelungește la 6 săptămâni, ceea ce contribuie, de asemenea, la protecția împotriva muștei verzei, deoarece materialul servește ca un fel de barieră, care împiedică dăunătorii să deterioreze plantele.

V-ar putea plăcea și articolul Conopida și broccoli – cauzele principale de ce nu formează căpățâni.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›