‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleConopida și broccoli - cauzele principale de ce nu formează căpățâni

Conopida și broccoli – cauzele principale de ce nu formează căpățâni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De multe ori, se întâmplă ca broccoli și conopida să nu ofere recolta planificată, din varii motive. Aceste legume din familia Brassicaceae se utilizează în alimentație pentru valoarea lor nutritivă ridicată.

Ambele au apărut relativ recent în cultură, așa că tehnologia lor agricolă nu a fost încă adaptată pe deplin și este greu de evitat greșelile. Să ne oprim asupra celor principale.

Pot exista mai multe motive de ce nu formează inflorescență aceste legume.

‹ adv ›

1. Probleme de plantare la broccoli și conopidă

Unul dintre motivele care afectează formarea inflorescenței la ambele culturi poate fi materialul de plantare sau semințele de proastă calitate și nerespectarea termenului de semănat. 

Când cumpărați semințe sau răsaduri, trebuie să vă asigurați că ați ales un soi potrivit, aclimatizat, dar cel mai indicat ar fi dacă ați procura semințele de la magazinele autorizate.

Deoarece de multe ori se întâmplă, ca mulți legumicultori, pentru a obține mai multe semințe, le colectează de la plantele din grădina lor. În astfel de cazuri inflorescența este de obicei slab dezvoltată, ceea ce înseamnă că la viitorii „urmași” căpățâna va fi mică, adică veți avea roadă slabă.

‹ adv ›

Pentru o recoltă mai mare de broccoli și conopidă, este mai bine să cumpărați hibrizi, prima generație (F1).

Ar fi bine de știut, că în perioada în care inflorescențele de broccoli leagă, temperatura nu trebuie să fie mai mare de 18°C. Prin urmare, trebuie să fie semănate la timpul potrivit.

La soiurile târzii, care se coc în septembrie, din cauza nopților răcoroase, formarea inflorescențelor e de lungă durată, dar inflorescențele vor fi de dimensiuni mai mari.

‹ adv ›

În plus, este necesar să se respecte regimul de temperatură și umiditate a solului înainte de a planta răsadurile de broccoli în câmp deschis. 

Înainte de a semăna, aveți grijă, ca temperatura solului, sa fie la nivelul de 20-22°C, iar când apar primele plante, sa fie mult mai mică (8-10°C ziua, 6-8°C noaptea). 

Răsadurile în această perioadă au nevoie și de udare ușoară sau moderată. Dacă toate cerințele sunt îndeplinite, vor putea rezista și la condiții nefavorabile.

Citiți mai multe despre Conopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune.

2. Nerespectarea tehnologiei agricole la cultivarea de broccoli și conopida

De asemenea, broccoli și conopida pot să nu formeze inflorescența din cauza nerespectării cerințelor de bază pentru tehnologia cultivării lor. 

Acest lucru se referă, în primul rând, la compoziția solului, irigare și fertilizare.

  • Solul pentru cultivarea culturilor de broccoli și conopidă

Randamentul ambelor tipuri de brasicacee depinde direct de compoziția solului în care sunt plantate. Atât conopida, cât și broccoli, iubesc solul fertil, îmbogățit cu mraniță. Este recomandabil să o aplicați înainte de plantare la o rată de 4-5 kg ​​pe 1 mp. 

În loc de mraniță, solul poate fi fertilizat cu compost (4-5 kg ​​pe 1 mp), macerat de excremente de pasăre (1 litru la 20 de litri de apă).

Dacă nu este posibil să adăugați materie organică, utilizați îngrășăminte minerale. Înainte de afânarea solului, adăugați 30 g de azotat de amoniu, 20 g de clorură de potasiu și 50 g de superfosfat la 1 mp. Și nu uitați de micronutrienți. 

Absența chiar și a unuia dintre ei (în special a molibdenului) poate fi motivul pentru care culturile nu formează inflorescență.

  • Irigarea culturilor de broccoli și conopidă

Udarea insuficientă în timpul sezonului de creștere duce la inhibarea dezvoltării plantelor. Ambele culturi, atât broccoli, cât și conopida, au nevoie de udare abundentă. Au nevoie în special de multă apă în timpul formării rozetelor de frunze și a inflorescențelor.

Broccoli trebuie udat o dată la două zile, iar la temperaturi ridicate – de două ori pe zi.

Citiți și despre Cum se cultivă broccoli. Sfaturi pentru o cultură reușită.

Conopida se udă mai rar, doar o data pe săptămână. În perioada de creștere – 6-8 litri de apă la 1 mp, în timpul formării inflorescențelor – 10-20 litri la 1 mp. Udarea mai frecventă duce la creșterea sistemului radicular și nu la formarea inflorescențelor.

  • Nutriția culturilor de broccoli și conopidă

La îngrijirea acestor plante, funcționează ideea că e mai bine mai puțină nutriție, decât prea multă. După prea multe îngrășăminte, culturile pot să întârzie să își formeze inflorescențele.

De aceea, e bine să cunoașteți, că conopida este recomandat a fi fertilizată de trei ori, iar broccoli de patru ori.

Plantele trebuie fertilizate conform principiului: este mai bine să subalimentați decât să supraalimentați.

Conopida este fertilizată pentru prima dată la 10 zile după plantare în sol, a doua și a treia oară – cu două săptămâni mai târziu. Când începe să se formeze „căpățâna falsă”, fertilizarea este oprită.

Ca hrană, puteți folosi unul dintre îngrășămintele: o soluție de zeamă de bălegar (1:10), de excremente de păsări (1:15) sau 20 g de uree și clorură de potasiu și 50 g de superfosfat dizolvate într-o găleată cu apă.

Broccoli, dacă nu a fost adăugată materie organică la plantarea în sol, este fertilizat pentru prima dată după înrădăcinarea răsadurilor cu o soluție de zeamă de bălegar (1:10) sau de excremente de păsări (1:20). 

Două săptămâni mai târziu, se fertilizează din nou cu îngrășăminte organice.

Când încep să se formeze inflorescențele, plantele sunt fertilizate pentru a treia oară: 40 g de superfosfat, 20 g de azotat de amoniu și 10 g de sulfat de potasiu dizolvat într-o găleată cu apă. Sub fiecare plantă se toarnă 1 litru de soluție.

Ultima dată broccoli este fertilizat după recoltarea primei recolte pentru a ajuta la formarea „căpățânilor” laterale. Tot aceleași îngrășăminte minerale sunt dizolvate într-o găleată cu apă, dar în proporții diferite: 20 g de superfosfat, 10 g de azotat de amoniu și 30 g de sulfat de potasiu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›