‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum dezinfectăm serele și solariile înainte de un nou ciclu de producere

Cum dezinfectăm serele și solariile înainte de un nou ciclu de producere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dezinfecția solariilor și serelor este o acțiune obligatorie de pregătire pentru noul ciclu de producere, susțin specialiștii în legumicultură. Procedura se face anume toamna, după finalizarea sezonului, însă trebuie luată în calcul și temperatura de afară.

„Lichidăm toate resturile vegetale de roșii, castraveți ori alte legume și verdețuri crescute în solarii și sere. Dacă ne referim la resturile de tomate ele trebuie neapărat arse. În așa mod distrugem dăunătorii, dar și organismele care au cauzat anumite boli în cursul anului agricol. Apoi, cel mai important lucru e dezinfecția solariilor. E recomandat să se facă, atunci când temperatura aerului e mai mare de 20 de grade Celsius”, zice specialistul în legumicultură, Iurie Begal.

Cea mai eficientă metodă de dezinfecție este cea tehnică.

„Procedura respectivă se face cu un utilaj special care elimină vapori de aer cald și au între 110 și 115 grade Celsius. Se întinde o peliculă neagră, care permite captarea vaporilor și menținerea lor. Și timp de o oră-două acționează asupra solului. În așa mod, tot spectrul de ciuperci, bacterii sunt distruse”, explică specialistul.

Costul acestei proceduri variază între 100 și 200 de lei pentru un metru pătrat.

‹ adv ›

Află aici Ce siderate (îngrășăminte verzi) putem semăna toamna în sere.

O altă metodă de dezinfecție este cea chimică.

„Aceasta se face cu zeamă bordoleză. Se prepară soluția de 3%. Se distribuie uniform pe suprafața solului și pe suprafața peliculei. Se lasă 1-2 zile, timp în care aceasta își face efectul, după care solul trebuie afânat”, susține specialistul.

Majoritatea legumicultorilor irigă culturile produse în spații protejate, iată de ce, pentru a normaliza Ph-ul solului e bine ca pe timp de iarnă, să creăm condițiile necesare pentru a capta zăpada.

„Apa de la topirea zăpezii e neutră și astfel se modifică Ph-ul solului, care în timpul anului acumulează foarte multe săruri”, afirmă Iurie Begal.

‹ adv ›

Specialistul recomandă agricultorilor să opteze în acest an pentru dezinfectarea chimică a serelor, solariilor și răsadnițelor. Din cauza condițiilor climatice, în anul curent, în special în ciclul II, temperaturile ridicate au favorizat apariția unor boli și dăunători destul de agresivi.

Află aici Proiectarea și construcția serelor – sfaturi utile.

Dezinfectarea poate fi făcută, cel târziu până la începutul lunii noiembrie. În condiții de temperaturi mai scăzute, dăunătorii își reduc activitatea și se pregătest pentru iernat. Astfel, este destul de grea combaterea acestora.

‹ adv ›

Procedura respectivă se repetă și primăvara devreme, înainte de a începe lucrările în sere și solarii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›