În goana după libertatea financiară și decizională, mulți aleg să dezvolte o afacere. Ce-i drept, nu toți, dacă și pășesc cu dreptul, reușesc să se mențină pe acest drum lung, iar mai puținora le reușește acest lucru în agricultură.
Dacă vă întrebați „De ce tot se menționează că agricultura este un domeniu riscant?”, mai ales că mulțimea spune că are exemple elocvente la capitolul câștiguri în acest sector, atunci la sigur trebuie să găsiți timp pentru a afla istoria tânărului fermier Daniel Leahu, administratorul „Dalas-Group” din nordul țării.
Din aceste rânduri, veți afla prin prisma experienței lui „Cum e să fii tânăr fermier în Moldova?” și ce-i face pe unii tineri să miște lucrurile din loc.
‹ adv ›
Daniel, la 23 de ani, deja activa în sistemul organelor poliţieneşti, după absolvirea Facultății de Drept. Totul ar părea cât se poate de bine aranjat pentru un tânăr de vârsta lui, dar, țineți minte că am menționat „libertatea financiară și decizională” pe care mulți și-o doresc, exact aceasta l-a făcut să vrea să schimbe lucrurile.
După ce au fost identificate parcelele prin care urma să-și realizeze obiectivul, pasul doi a fost să găsească resurse financiare pentru a le putea cultiva, alegând culturile de câmp.
Din cauza acestor probleme, în 2021 a fost nevoit să apeleze pentru prima dată la o instituție financiară pentru creditare.
Totodată, 2021 a fost și anul care a dat speranță acestei mici afaceri de familie, datorită recoltelor bune obținute.
Contrar tuturor provocărilor specifice agriculturii, în acest domeniu există și posibilități de dezvoltare a afacerii prin intermediul proiectelor guvernamentale sau/și non-guvernamentale, menționează tânărul.
Întrebat de posibilitățile extinderii suprafețelor gestionate, acum având 180 de hectare, Daniel Leahu menționează următoarele:
Iar atunci când veni vorba de suportul statului în susținerea sectorului agricol, tânărul a răspuns că totul poate fi estimat prin prisma relativității.
Daniel Leahu spune că întreprinderea sa, la moment, nu este un model de business, ci o activitate în agricultură în cadrul căreia caută soluții ieftine în vederea soluționării problemelor care apar.
Tinerilor interesați de acest domeniu le recomandă nici să nu-și construiască visuri prea mari, pentru că acestea riscă să fie ușor spulberate, dar nici să se lase bătuți din prima.
Mă credeți sau nu, dar, totuși, pentru mulți tineri principalul argument ce-i face să continue a fi implicați în sector este dragostea față de agricultură.
Comentarii