‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum evităm pătulirea grâului. Cauzele fenomenului

Cum evităm pătulirea grâului. Cauzele fenomenului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Se pare că, condițiile climaterice din acest an pun la grea încercare producătorii agricoli, inclusiv pe cei care cresc cereale. Astfel că, timpul ploios și vântul puternic sunt printre principalii factori care duc la pătulirea grâului.

Contactat de Agrobiznes, Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole a menționat că, agricultorii trebuie să atragă atenția la un spectru larg de factori care favorizează apariția pătulirii.

„Se cunosc mai mulți factorii care provoacă pătulirea cerealelor, mai ales în această perioadă. Printre cei mai cunoscuți sunt: vântul, precipitațiile, soiul, agrofondul, densitatea plantelor și nu în ultimul rând, lucrarea solului. Dacă e să ne referim la agrofond, atunci trebuie specificat faptul că, dacă solul este fertil sau a fost efectuată o fertilizare abundentă există condiții prielnice pentru apariția pătulirii.

Totodată, producătorii agricoli trebuie să cunoască că, există mai multe tipuri de soiuri de grâu cum ar fi cel de stepă, care are paiul mai lung și soiurile intensive, ce sunt mai prielnice pentru agrofonduri mai bogate și respectiv, au paiul mai scurt. Dacă semănăturile au fost foarte dese, ceea ce la noi cu părere de rău deseori se întâmplă, la fel există riscul de pătulire a grâului”. 

Expertul susține că, reieșind din factorii care provoacă pătulirea trebuie realizate și măsuri de evitare a acestui fenomen. 

„Cu părere de rău, ce ține de vânturi este mult mai complicat de evitat. Putem însă să semănăm grâu după premergători favorabili, ca să asigurăm un agrofond bun și să evităm, în mare măsură, acest proces nefavorabil. Putem să respectăm densitatea optimă de însămânțare. Totodată, să fertilizăm cu norme potrivite.

De cele mai multe ori, dorind să aducem un efect pozitiv, prin fertilizarea excesivă favorizăm apariția pătulirii, în plus azotul suplimentar nefolosit contribuie la poluarea mediului, la intensificarea proceselor de încălzire globală. Arătura, la fel este un factor care poate duce la pătulire, deoarece prin arat intensificăm procesele de nerealizare a substanțelor organice din sol, ceea ce provoacă pătulirea mai intensă. În acest context, putem să evităm arătura și să o înlocuim cu lucrarea minimă a solului sau chiar No-Till”. 

‹ adv ›

Consecințele pătulirii sunt destul de grave. Mai ales în această perioadă, când avem o umiditate destul de mare. 

„Din cauza că avem umiditatea destul de mare, buruienile se dezvoltă foarte bine, iar aceasta va face mult mai dificilă recoltarea. În primul rând, grâul este pătulit și în al doilea rând, din cauza îmburuienării semănăturilor. La fel, putem pierde din calitatea grâului, deoarece dacă umiditatea este excesivă scade cantitatea de gluten. Totodată, există și pericolul atacului de boli, în mod prioritar a mucegaiului”.

Boris Boincean spune că pentru a păstra cât mai mult din recoltă se recomandă utilizarea combinelor care au funcția de a ridica paiul la recoltare și astfel, se pot evita pierderile.

„Unica soluție ar fi să începem recoltarea câmpurilor care sunt mai îmburuienate cu folosirea combinelor care au capacitatea de a ridica paiul. Se pot aplica desigur și retardanți care stopează creșterea”.

Cu toate acestea, susține expertul, că situația este diferită în dependență de zonă, dar și de faptul dacă agricultorii au luat în calcul factorii care provoacă pătulirea cerealelor. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›